У це поняття входить сукупність механізмів, що забезпечують відкривання, закриття, фіксацію стулок пластикових вікон і дверей. Здавалося б, прості деталі, але саме від їхньої якості залежить комфорт, зручність і безпека експлуатації віконних систем протягом усього терміну служби:

  • Встановлення фурнітури вікон високої якості забезпечує легке, плавне відкривання/закривання стулок, без скрипів і заїдань. Це не тільки підвищує комфорт використання, а й знижує навантаження на профіль і ущільнювачі, продовжуючи термін служби всієї конструкції.
  • Саме фурнітура дає змогу провітрювати приміщення без утворення протягів і значних тепловтрат. Така щадна вентиляція особливо важлива в холодну пору року.
  • Спеціальні протизламні системи (грибоподібні цапфи, блокіратори, посилені петлі) значно підвищують безпеку вікон, перешкоджаючи несанкціонованому проникненню.
  • Дитячий замок на ручці забезпечує безпеку дітей, виключаючи ризик випадкового падіння.
  • Блокіратор помилкового спрацьовування запобігає відкриванню стулки в режимі провітрювання, коли вона перебуває у відкинутому положенні.

Економія на механізмах – невиправданий ризик. Проблеми з фурнітурою вікон, характерні низькопробним виробам, знищують усі переваги сучасних віконних технологій. А заміна на готовому виробі обійдеться набагато дорожче, ніж встановлення надійних систем від самого початку.

На які критерії має спиратися вибір фурнітури для вікон?

Щоб надалі насолоджуватися новими віконцями протягом усього терміну служби і не відволікатися на неполадки, потрібно врахувати кілька принципово важливих факторів.

Виробники фурнітури для вікон

Лідери ринку не просто так займають свої позиції. Вони вклали багато сил в інноваційні розробки нових механізмів, поліпшення їхніх характеристик, методики випробувань. Продукція проходить регулярну сертифікацію. Параметри, заявлені в паспорті, завжди відповідають дійсності. Хорошу репутацію мають такі торгові марки:

  • Roto,
  • WinkHaus,
  • Siegenia-Aubi,
  • Maco,
  • AXOR.

Вони пропонують комплекти різного типу в широкому діапазоні цін. Кожен покупець підбере те, що відповідає його потребам.

Практика показує, що на ринку є багато підробок. Якщо віконна компанія не дуже педантично підбирає постачальника, ризики великі. Визначити, чи оригінальний комплект встановлений у вас, можна за гарантією на фурнітуру для пластикових вікон – вона буде такою, як вказує виробник на своїх офіційних ресурсах. Також уважно огляньте доступні деталі. Відомі бренди наносять маркування – логотип, торгову марку, модель, особливі параметри. Такі позначення зазвичай гравіруються, їх не можна стерти.

Ми в «Люкс Вікна» використовуємо виключно оригінальну продукцію, яку закуповуємо безпосередньо в офіційних представників.

Матеріал виготовлення фурнітури для пластикових вікон

Щоб інтенсивні навантаження не викликали проблеми з фурнітурою вікон, система має бути виготовлена з міцних матеріалів – сталі для масивних важких конструкцій великої площі або алюмінію. Пластик категорично не підходить. Краще відразу відмовитися від таких модифікацій.

Антикорозійне покриття захищає від впливу агресивного зовнішнього середовища.

Перевірити, з чого виготовлена та чи інша модель, можна у виставковому залі виробника металопластикових конструкцій, а також коли готові вироби будуть доставлені. Уважно огляньте стулку, притискну планку, запірні цапфи та інші видимі елементи.

Фахівці «Люкс Вікна» детально розкажуть про конструктивні особливості кожної системи і допоможуть вибрати віконну фурнітуру з оптимальними параметрами.

Доступні типи фурнітури для вікон визначають функціональність конструкцій

У «Люкс Вікна» доступне встановлення фурнітури вікон з будь-яким способом відкривання:

  • Поворотні стулки вже стали класикою. Це всім нам звичні вікна на петлях, які під час повороту в бік повністю звільняють отвір. Мінус – не завжди таке наскрізне провітрювання комфортне, особливо взимку.
  • Поворотно-відкидна фурнітура стала революцією і багато в чому забезпечила неймовірну популярність пластикових вікон. Крім повороту секція відкидається похило всередину приміщення, залишаючи невеликий зазор у верхній частині. Цей спосіб часто використовується для провітрювання приміщень. Надходження повітря стає комфортнішим, всередину не потрапляє дощ або сніг, відкрита стулка не захаращує простір перед вікном.
  • Поворотно-відкидні системи з мікропровітрюванням мають один або кілька проміжних рівнів відкидання стулки. Зазор у пару міліметрів забезпечує повільне, але стабільне надходження свіжого повітря. При цьому приміщення не вихолоджується. Зовні неможливо визначити, що вікно прочинене – підвищується експлуатаційна безпека.
  • Холодні розсувні системи дають змогу рухомим стулкам переміщатися вздовж площини вікна по спеціальних рейках. Подібна фурнітура для пластикових вікон має дуже елегантний вигляд, не захаращує простір. Але низька герметичність вберігає тільки від опадів і сильного вітру. Підходить для неопалюваних об’єктів.
  • Паралельно-зсувне (похило-зсувне) відкривання – це нове слово в слайдерних системах. Вікно спочатку відкидається всередину, а потім зсувається паралельно іншій стулці. Тут уже використовуються теплі профілі, двокамерні енергозберігаючі склопакети, кілька контурів ущільнювача EPDM. Віконна конструкція за здатністю зберігати тепло не поступається класиці, але набагато зручніша. Єдиний недолік полягає в дуже високій ціні.
  • Фурнітура для енергозберігаючого провітрювання від WinkHaus activPilot пропонує власний унікальний погляд на провітрювання. Стулка висувається в бік кімнати на 6 мм, утворюючи непомітну рівномірну щілину по всьому периметру. Завдяки цьому встановлюється збалансований повітрообмін без протягів і переохолодження.

Більш екзотичні системи з відкиданням горизонтальної стулки, складанням секцій за методом гармошки, для безрамного скління застосовуються значно рідше. Але в «Люкс Вікна» готові реалізувати й такі проєкти.

Додаткові опції

Виробники фурнітури для вікон постійно вдосконалюють свої продукти. Наприклад, компанія WinkHaus пропонує унікальні рішення, які вражають навіть бувалих експертів:

  • Повністю прихована фурнітура для пластикових вікон формує чисті лаконічні лінії, які так цінуються в сучасному дизайні інтер’єру.
  • Електронний моніторинг контролює стан вікон за допомогою різних способів. Наприклад, за станом витяжної вентиляції, клімат-контролю, охоронної сигналізації.
  • Інтегрований електричний привід дає змогу керувати вікнами дистанційно. Це оцінять власники панорамних систем у високих залах і люди з обмеженими можливостями. Систему можна під’єднати до пульта ДК, застосунку на смартфоні або «Розумного дому».

Якщо ви цінуєте комфорт та інновації, обов’язково дізнайтеся у наших фахівців, що вам готові запропонувати «Люкс Вікна».

Регулярне обслуговування віконної фурнітури – ключ до її довговічності

Правильне обслуговування віконної фурнітури металопластикових конструкцій дає змогу продовжити термін її служби, забезпечити плавність роботи і зберегти герметичність вікон. Ось докладний посібник із догляду:

  • Використовуйте м’яку тканину або губку з мильним розчином для очищення видимих частин фурнітури від бруду і пилу. Уникайте використання абразивних засобів для чищення, щоб не пошкодити покриття.
  • Використовуйте пензлик або щітку для видалення пилу і бруду з важкодоступних місць. Стиснене повітря допоможе видути пил зі щілин і кутів.
  • Перевіряйте всі частини фурнітури на наявність зносу, пошкоджень або корозії. Особливу увагу приділіть петлям, замкам, ручкам та іншим рухомим елементам. Ремонт дешевший, ніж повна заміна.
  • Використовуйте силіконове або тефлонове мастило, спеціально призначене для віконної фурнітури. Воно не приваблює пил і бруд, забезпечує довготривалий захист і гладку роботу механізмів.
  • Нанесіть невелику кількість мастила, без фанатизму, на всі рухомі частини фурнітури, включно з петлями, замками, механізмами повороту і відкидання.

Рекомендується проводити обслуговування віконної фурнітури не рідше одного разу на рік, а в разі інтенсивної експлуатації – двічі на рік (навесні та восени). Ви можете звернутися за цією послугою в «Люкс Вікна». Наші майстри забезпечать ретельний сервіс, а також, за необхідності, регулювання і ремонт. Надаємо гарантію на свою роботу.