Що таке зимовий режим пластикових вікон?

Фурнітура для пластикових вікон дозволяє змінювати щільність прилягання стулки, що відкривається, до рами.

Зимовий режим вікон забезпечує більш високу герметичність усієї системи. Це дозволяє знизити тепловтрати через віконний блок та підвищити енергоефективність приміщення.

У зимовому режимі цапфа пластикового вікна (або ексцентрик) повертається у бік приміщення. Це призводить до того, що між стулкою та рамою утворюється мінімальна щілина, через яку проходження повітряних мас стає неможливим.

Зазвичай таких цапф по периметру кожної стулки вікна буде кілька. Незалежно від пори року, коли вам змонтували конструкцію, вони виставляються у нейтральне положення. Спочатку механізми працюють ідеально – немає протягів, відкривання і закривання стулки відбувається безшумно, без надмірних зусиль. Згодом через знос утримуючих опорних елементів (цапф і притискної планки у відповідь) відбувається поступова розгерметизація.

Багато хто задається питанням, навіщо взагалі потрібне регулювання цапф пластикових вікон? Притиснути максимально за потребою та забути про це назавжди. Можна, звичайно, вчинити і так, але є кілька нюансів:

  • Чим сильніше притиск, тим інтенсивніше деформується контур ущільнювача. У результаті вам його доведеться замінювати не через 5-10 років, а вже після кількох сезонів. Якісні комплектуючі тут не допоможуть, без обслуговування вікна результат буде один. Відпускання фурнітури для вікон влітку дозволяє герметику розправитися та відновити еластичність. Особливо після миття та змащування.
  • Коли ви виставляєте вікна на зимовий режим, фурнітура перетворюється на високонавантажений стан. Вона неминуче сильніше зношуватиметься. Тому повернення до літніх налаштувань береже її.

Регулярне обслуговування металопластикових вікон із встановленням відповідних налаштувань продовжить термін служби всієї конструкції та заощадить вам пристойний бюджет на ремонт чи заміну.

Як зрозуміти, що час вибрати зимовий режим вікон?

регулировке пластиковых окон на зиму

Невеликий простий тест допоможе перевірити, чи щільно закривається віконна стулка. Точніше, методик існує кілька:

  • Уважно огляньте раму при відкритій фрамузі. Якщо щільність притиску недостатня, ззовні до приміщення затягується повітря, причому під деяким тиском внаслідок обов’язкової для будинків та квартир витяжної вентиляції. Він заповнений пилом та брудом, який осідає на поверхні вікна. У тих місцях рами, де недостатня герметичність, ви побачите виразний наліт.
  • Використовуйте тактильні почуття. Для цього краще дочекатись вітряної погоди. Повільно проведіть долонею або щокою вздовж периметра поворотно-відкидної секції. Там, де відчувається холод, є проблеми із притиском стулки. Цей метод дуже простий, але дуже ненадійний. Проблема буде помітна за дуже великої різниці температури всередині квартири та за бортом.
  • Можна скористатися свічкою, що горить. Піднесіть свічку до краю стулки вікна на відстані близько 5 см. Якщо полум’я суттєво відхиляється від стулки вікна, значить, між нею та рамою є щілина, здатна пропускати значний холодний потік всередину приміщення. Якщо свічка згасла, проблему слід усунути негайно. Таким чином, слід обстежити весь периметр.
  • Це простий та надійний метод діагностики. Відкрийте фрамугу і помістіть аркуш паперу А4 між стулкою вікна і рамою таким чином, щоб його частина залишилася на вулиці, а інша – всередині кімнати. Тепер закрийте стулку. Якщо аркуш паперу А4 можна легко витягнути, значить, між стулкою та рамою є щілина. Тест слід провести мінімум у шести точках – посередині верхньої та нижньої частини, з боків між цапфою та зовнішніми кутами.

Виявили проблеми – вам необхідне обслуговування пластикових вікон із переведенням фурнітури в зимовий режим.

На що впливає регулювання пластикових цапф вікон?

Основними елементами фурнітури, що відповідають за притиск стулки до рами, є:

  • Запірні цапфи розташовані в торцевій частині стулки вікна. Коли ми повертаємо віконну ручку, ці елементи конструкції переміщаються по вертикалі, заходячи в частину у відповідь, розташовану в отворі рами, або виходячи з неї. Якщо цапфа повністю заходить за частину у відповідь, стулка притискається до рами з максимальним зусиллям.
  • Притискні планки розташовані по периметру стулки вікна. Вони притискають стулку до рами за допомогою пружин.

Самі цапфи можуть бути різної конфігурації:

  • Ексцентрик з міткою у вигляді риски або крапки. Якщо вона спрямована нагору — маємо справу з нейтральним становищем. У бік вулиці — літній режим. До приміщення – зимовий.
  • Ексцентрик без мітки – у цьому випадку орієнтиром виступає потовщена частина.
  • Можна зустріти овальну цапфу. Якщо велика вісь у діагоналі – це нейтральне становище. Зимовий режим вікон буде з горизонтальним розташуванням цапфи, літній вертикальним.

Щоб відрегулювати ексцентрик, вам знадобиться відповідний інструмент. Він залежить від виробника саме віконної фурнітури. Це може бути хрестова викрутка, ключ під шестигранник або зірочку (TORX або POLYDRIVE).

Виконувати регулювання вікон самостійно чи викликати майстра?

Технологія обслуговування вікон проста. Але за умови, що з конструкцією все гаразд. Досвідчене око майстра здатне помітити критичні неполадки на ранній стадії і відразу усунути їхню причину. Наприклад, вигинання рами або стулки, зламану фурнітуру. Іноді потрібна заміна цапфи на пластиковому вікні або інший невеликий ремонт, який буде здійснено відразу.

Якщо ви не впевнені у своїх силах, майстри «Люкс вікна» готові приїхати та допомогти.