Як зрозуміти, що герметизація вікон потребує ревізії?

Зверніть особливу увагу, якщо помічаєте одну чи декілька ознак з наступного переліку:

  • Ви відчуваєте продування холодного повітря, протяг, коли знаходитесь поряд із вікном.
  • Резинки ущільнювачів навколо віконної рами мають розриви, тріщини, втратили еластичність, тобто вже зносилися.
  • Усередині склопакета утворюється конденсат. Це очевидна ознака порушення герметизації пластикових вікон.
  • Шум з вулиці став набагато інтенсивніше проникати в приміщення навіть при повністю закритих стулках.
  • Вікна та/або укоси почали «плакати», з’явилися постійно мокрі ділянки та вогнища вогкості.
  • На стеклах, у кутах або зоні примикання віконної рами до укосу при низьких температурах за бортом утворюється льоду.

Причини втрати герметичності бувають різні. Відповідно, способів вирішення проблеми також є кілька, і застосовувати їх слід за ситуацією. Далі у статті будуть розглянуті наймасовіші випадки із практики компанії «Люкс вікна».

Эффективная герметизация металлопластиковых окон 3

Герметизація віконних швів між рамою та укосом

Утворення наскрізних щілин у цій зоні відбувається через недостатнє закладення монтажних швів. Наприклад:

  • Встановлення вікна спочатку було виконано неякісно. Деякі горе-майстри примудряються залишити порожнечі, заповнюючи піною простір між рамою та укосами.
  • Пінний шов був вчасно захищений від впливу довкілля. Сонячний ультрафіолет та волога призводять до руйнування матеріалу. Вже за півроку воно виявляється значним.

Це проявляється протягами, утворенням конденсату і навіть льоду, пліснявою на схилах.

Щоб усунути проблему, потрібно повністю очистити монтажний шов від старої піни, занурити його заново та в найкоротші терміни оштукатурити або закрити пластиковими панелями.

Герметизація швів пластикових вікон у цій галузі зазвичай не потребує перевстановлення конструкції.

Ви можете застрахувати себе від цієї проблеми. Для цього слід звернутися до професійних майстрів «Люкс Вікна» та замовити теплий монтаж ДСТУ (або євромонтаж). У цьому випадку використовується стрічка гідроізоляції пінного шва з боку вулиці. Зсередини він захищається паробар’єром, який запобігає попаданню водяної пари в піну з подальшою їх конденсацією. Додаткове ущільнення забезпечується ПСУЛ (попередньо стиснутими стрічками ущільнювачів). Рама встановлюється на теплий профіль підставки за допомогою гібридполімерного герметика. Після цього пінополіуретану в монтажному шві не страшні зовнішні чинники.

Порушена герметизація вікон між рамою і стулкою, що відкривається.

Эффективная герметизация металлопластиковых окон 2

Симптоми будуть схожими на дефекти монтажного шва – тягне від вікна, утворюється конденсат і льоду, з’являється цвіль.

Локалізувати проблему допоможе простий тест за допомогою аркуша офісного паперу. Відкрийте вікно та помістіть його між стулкою та рамою. Тепер закрийте вікно. У нормі лист не повинен витягуватися або робити це важко. Якщо він висмикується без особливих зусиль, герметичність порушена. Таким чином потрібно обстежити весь периметр стулки, що відкривається.

Алгоритм дії залежить від причини розгерметизації:

  • Зносився ущільнювальний контур. Якщо він став жорстким, на його поверхні з’явилися тріщини та розриви, терміново потрібна заміна.
  • Під впливом тривалої експлуатації розбовталася фурнітура, через що послабився притиск. У цьому випадку допоможе регулювання вікна «зима-літо», яке було описано у статті нашого блогу.
  • Порушено геометрію металопластикового профілю. Це може статися через спроби злому, ударної хвилі від вибуху, ударів важкими предметами. Незалежно від причин деформації, викличте майстра. Тільки фахівець зможе визначити ступінь ушкоджень та порекомендувати, що з цим робити. Іноді достатньо замінити стулку, а іноді доводиться встановлювати нове вікно.

Команда «Люкс вікна» готова виїхати до вас на об’єкт та надати будь-яку професійну допомогу.

Втрачено герметизацію швів пластикових вікон в області підвіконня.

Щілини між рамою та підвіконням з’являються з наступних причин:

  • Вибір неякісного основного профілю. Багато компаній намагаються заощадити, а власники опиняються у такій неприємній ситуації, причому після закінчення терміну придатності. Тому дуже важливо спочатку вивчити історію та репутацію компанії, а потім довіряти їй встановлення пластикових вікон.
  • Сильні зовнішні дії, наприклад, від вибухової хвилі.

Що робити? Тут також потрібна консультація фахівця.

У деяких випадках можуть допомогти герметики. На ринку вони представлені у великому асортименті. Рідкі пластики відмінно підходять для герметизації вікон, якщо щілини з’явилися між рамою та підвіконнями, укосами. Силіконові герметики відрізняються еластичністю, що у деяких випадках є важливою перевагою. Акрилові герметики мають досить високу твердість. І силікон, і акрил виготовляються у широкій палітрі кольорів. Якщо у вас вікна з ламінацією, збережеться їхній чудовий естетичний вигляд.

В особливо складних випадках буде потрібно замінити вікно.

Щілина утворилася на спаяному стику в кутку стулки

У 99% випадків це є результатом сильного механічного пошкодження від удару або вибухової хвилі. Краще, звичайно, таку стулку замінити на нову. Але є шанс її склеїти. Для цього використовуються:

  • Клейові склади для холодного зварювання. Вони забезпечують дуже міцну фіксацію, тому їх не рекомендується наносити на пластикові укоси чи підвіконня. Підходять для склеювання саме частин рами.
  • Куточки. Без них навіть холодне зварювання довго не протримається.

Якщо ви не впевнені у своїх навичках, зверніться до фахівців Люкс Вікна. Переробляти невдалі спроби ремонту набагато складніше та дорожче, ніж одразу виконати правильну герметизацію металопластикових вікон.