Ми в «Люкс вікна» своїм клієнтам рекомендуємо одразу обирати якісні матеріали, щоб у майбутньому не турбуватися про цю частину конструкції. Але якщо під час встановлення віконного блоку все-таки не було приділено належної уваги цій деталі, в нашій статті ми розповімо, чи можливе відновлення пластикових підвіконь і як його виконати.

Ремонт або встановлення пластикових підвіконь іншого зразка: що вибрати?

У будь-якої технології є межа можливостей і доцільність застосування. Перед тим, як ухвалити остаточне рішення, потрібно зрозуміти – чи допоможе відновлення пластикових підвіконь, чи одразу змиритися з необхідністю заміни з усіма наслідками, що випливають з проблем з порушеними укосами.

Вам потрібна нова конструкція, якщо:

  • Присутні сильні механічні пошкодження, такі як тріщини, глибокі подряпини, відколи, які не можуть бути усунуті за допомогою ремонтних засобів.
  • Якщо підвіконня деформувалося через вплив високих температур, вологості або механічних навантажень.
  • Якщо підвіконня почало відшаровуватися або розхитуватися, що вплинуло на його міцність і стійкість.
  • Якщо ви запланували капітальний ремонт із кардинальним перезавантаженням стилю інтер’єру, найімовірніше, знадобиться новий дизайн пластикових підвіконь, який набагато простіше реалізувати через демонтаж старого та встановлення підходящої конструкції з поліпшеними характеристиками.

У всіх інших випадках можна скористатися реанімаційними методами.

Захисна плівка на клейкій основі на пластикові підвіконня

Існує безліч варіантів самоклейних плівок для підвіконь, які відрізняються за матеріалом, текстурою і дизайном:

  • ПВХ або вінілові матеріали доступні у величезному асортименті декорів. Гладкі мають однорідну текстуру і колір, підходять для мінімалістичних інтер’єрів. Текстуровані імітують різні поверхні, такі як дерево, камінь, мармур, граніт.
  • Термостійкі плівки спеціально розроблені для місць із підвищеною температурою, наприклад, поруч із радіаторами або в кухонній зоні.
  • М’яке скло з фотодруком на основі силікону – міцне, довговічне покриття з високою стійкістю до гарячих предметів, агресивних речовин і подряпин. Багато студій пропонують послуги індивідуального виготовлення з використанням вашого зображення – ви можете отримати унікальний дизайн пластикових підвіконь. Однак для фіксації зазвичай використовується двосторонній скотч, а не повноцінний клейовий шар.

У клейких плівок є відчутна перевага. Їх досить просто наносити, головне проявити терпіння й обережність. Ви зможете підібрати дизайн під будь-який інтер’єр. За умови правильного встановлення і дбайливого догляду плівки служать тривалий час. Більшість матеріалів легко чистяться і стійкі до впливу мийних засобів.

Використання самоклейних плівок для підвіконь – це швидкий і недорогий спосіб оновити інтер’єр без необхідності заміни самого підвіконня. Але самостійно і без належного досвіду не завжди виходить наклеїти захист рівно, без бульбашок і складок, особливо на поверхню великої площі. Якщо не дотримуватися технології, проігнорувати якісне очищення основи, можливі відшаровування. Стійкість до подряпин також сильно обмежена.

Рідкий акрил для відновлення пластикових підвіконь

Це спеціальний двокомпонентний склад з акрилової основи і затверджувача, які змішуються перед застосуванням. Він здатний відразу повернути поверхні ідеальний зовнішній вигляд:

  • Після висихання акрил утворює рівне, глянсове покриття, яке має вигляд як нове.
  • Акрилові покриття не жовтіють і не втрачають колір з часом під впливом сонячного світла.
  • Такі поверхні легко чистяться і не потребують особливого догляду.
  • Покриття з рідкого акрилу стійке до механічних пошкоджень, впливу вологи та хімічних речовин.

Однак матеріал не виносить дуже високих температур. Якщо вікна виходять на сонячний бік і жодним чином не затінюються, у літню спеку підвіконня перегріваються, що в 9 з 10 випадків призводить до розтріскування і відшаровування покриття. До того ж його термін служби в середньому становить 5 років.

Процес відновлення підвіконня за допомогою рідкого акрилу також трудомісткий:

  • Прилеглі поверхні захищаються малярською стрічкою.
  • Поверхню потрібно очистити від бруду, пилу, жирових плям і старого покриття, а потім зашліфувати для кращого зчеплення акрилу з основою.
  • Ґрунтувальний склад допоможе поліпшити адгезію акрилу до поверхні та запобігти появі бульбашок.
  • Акрилова основа і затверджувач змішуються в пропорціях строго за інструкцією виробника до однорідної консистенції.
  • Акрил наноситься за допомогою пензля, валика або розпилювача. Його потрібно рівномірно розподілити без патьоків і бульбашок. За необхідності можна використовувати два шари.
  • Час сушіння залежить від температури і вологості повітря і зазвичай становить від 24 до 48 годин. У цей час краще не перебувати в приміщенні.
  • За необхідності для отримання ідеально гладкого покриття поверхню можна відшліфувати.

Працювати потрібно в рукавичках і респіраторі, забезпечивши хорошу циркуляцію повітря в приміщенні.

Як бачите, процес досить трудомісткий і складний. Краще довірити його фахівцеві, який до того ж оцінить доцільність процедури.

Відновлення пластикових підвіконь за допомогою рідкого пластику

На ринку є багато торгових марок, які пропонують продукти для відновлення ПВХ. Вони можуть бути як білими, так і прозорими. Підходять для ремонту невеликих пошкоджень у вигляді подряпин, відколів або тріщин.

Друга група матеріалів – армувальні шпаклівки. З їхньою допомогою можна усунути більші пошкодження. Але після застосування пластикове підвіконня потрібно пофарбувати, оскільки текстура і колір відновлених ділянок помітно відрізняються.

Фарба для пластикових підвіконь

Отримати більш привабливий дизайн пластикових підвіконь можна за допомогою фарбування поверхні. Пропонується великий вибір:

  • зі звичайним нанесенням;
  • аерозольні в балончиках.

Це відносно недорого і можна обійтися власними силами. Але довговічність – мінімальна.

Облицювання пластикового підвіконня мозаїкою

Як не дивно, для відновлення зовнішнього вигляду поверхні можна використовувати маленьку плитку. Білий цемент, на який вона укладається, дає відмінну адгезію з ПВХ. Головна перевага – ви отримуєте міцне до механічного впливу рішення без необхідності ставити нові пластикові підвіконня в Києві.

Є й мінуси. Такий дизайн пластикових підвіконь підходить не для всіх інтер’єрів. Щоб результат був дійсно красивим, потрібен фахівець. Красива мозаїка дуже дорога, так само як і спеціальні витратні матеріали. У підсумку встановлення пластикових підвіконь навіть з урахуванням ремонту зон примикання вийде дешевше, ніж облицювання.

Ремонтні накладки на пластикові підвіконня

Це спеціальні панелі з тонкого ПВХ з капіносом, які монтуються поверх старого підвіконня. Вони мають невелику товщину, тому сумісні з більшістю вікон і не завадять стулці відкриватися.

Доступний досить широкий вибір декоративних рішень. Однак часто їхня стійкість до експлуатаційних впливів не відрізняється від рідного підвіконня.

Встановлення пластикових підвіконь преміальної якості – найбільш раціональне рішення

Порахувавши сили, час і гроші, які доведеться витратити на реанімацію, оцінивши довгострокові перспективи, ви самі побачите, що заміна зіпсованої панелі на нову, від хорошого виробника з преміальними характеристиками, – вигідніша.

Компанія «Люкс вікна» пропонує пластикові підвіконня в Києві з поліпшеними характеристиками:

  • Пластикові підвіконня з підвищеною механічною міцністю і спеціальним покриттям Elesgo. Це акриловий ламінат, який має безпрецедентну стійкість до високих температур, ультрафіолету, подряпин та інших впливів. Його використовують багато брендів, найбільш відомі серед яких – Danke, Crystalit.
  • Підвіконня з міцного, щільного, вологостійкого ДСП з особливою зв’язкою і зносостійкою ламінацією. Ви отримуєте переваги дерева без його недоліків у вигляді геометричної нестабільності. Серед популярних торгових марок – Werzalit, Topalit.
  • Штучний камінь – ще одне унікальне і неймовірно красиве рішення. Технологія дозволяє виготовити підвіконня складної форми цільною деталлю.

Якщо вам потрібна професійна допомога, щоб вирішити долю ваших пластикових підвіконь у Києві та передмісті – ми завжди раді поділитися своїм досвідом. Залишайте заявку на сайті або телефонуйте нам!