Придбавши квартиру в новобудові, власник знаходиться у піднесеному настрої та радісному передчутті змін. Чому питання вікон варто вирішити до початку ремонтних робіт? По-перше, це все ж таки брудні роботи. Яким би акуратним не був майстер, демонтаж попередньої конструкції виконати без пилу та бруду майже не можливо. Наступний момент – черговий ремонт. Потрібно знову виконувати оздоблення віконних укосів. По-третє, якщо проблему буде виявлено восени чи взимку, муситиме чекати до весни. Зимувати із неякісними вікнами – не найкраще рішення. Особливо, якщо в оселі є маленькі діти. Та й для дорослих вогке та прохолодне приміщення не додасть здоров’я та гарного самопочуття.

Процес будівництва – це майже завжди компроміс між якістю та економією. І віконні конструкції є однією зі статей витрат, де можлива велика розбіжність у кошторисі. Перше, за рахунок чого можуть спробувати зекономити – це товщина віконного профілю. Цей параметр напряму пов’язаний із кількістю камер. В елітних забудовах майже завжди встановлені вікна з шестикамерним профілем, та шириною 70-85 мм. І тільки такі конструкції мають стояти для першої кліматичної зони відповідно до ДБН В.2.6-31-2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель». Мінімально дозволений для житлових будинків коефіцієнт опору теплопередачі складає 0,9Вт⁰С/м. В будівлях економ класу часто відбувається монтаж три та чотирикамерних конструкцій. З настанням опалювального періоду така різниця буде дуже помітною. Залишати як є та опалювати ще й вулицю – вирішувати власнику. Наступний крок – товщина та форма армування. Від нього залежить жорсткість пластикового вікна, та його експлуатаційний термін.

Перевірити якість віконних виробів можна самотужки або з допомогою фахівців. Перевірка яких моментів є вкрай важливою:

  1. Оцінка конструкції – товщина профілю. Кількість камер склопакету перевірити можна за допомогою полум’я запальнички або сірників. Звірити відповідність із заявленою в документації забудовника.
  2. Перевірка фурнітури. Ручки від маловідомих компаній, а ще й з пластиковими елементами – привід для заміни принаймні цієї частини вікна. Якісні пропозиції – товари Roto, Siegenia, WinkHaus.
  3. Механізми мають працювати легко та плавно, без додаткових звуків – скрипів, тертя, хрусту тощо. В зачиненому положенні стулка щільно прижимається до рами. Перевірити це можна за допомогою папірця. Якщо його можна витягнути, сила притискання недостатня. З щілин буде йти вітерець. При низьких температурах на вулиці поряд із вікном буде некомфортно знаходитись.
  4. Із горизонтальним рівнем переважно проблем не буває, хоча й цей момент варто звернути увагу. Більш ретельно слід перевірити відхилення по вертикалі. Максимально дозволений показник – 3 мм на всій висоті конструкції. Інакше у вільному положенні вікно буде самостійно відчинятись навстіж або зачинятись.
  5. Проведіть огляд рами. Наявність подряпин неприємна, але не вкрай важлива. А ось щілини між з’єднувачами, тріщини та деформації профілю є серйозними порушеннями. 
  6. В склопакеті не має бути пилу, бруду чи конденсату. Їх наявність свідчить по негерметичність виробу. Таке вікно не може в повній мірі виконувати свої функції.
  7. Оцінити якість монтажу можна також шляхом перевірки монтажного шву. Протягом стику рами та стіни не повинно бути великих напливів піни. Мають бути паро та гідроізоляційні стрічки.

По завершенні перевірки вікна зверніть увагу на відлив та підвіконня. Перший повинен бути міцно та надійно закріплений, мати нахил у бік вулиці. Не обов’язковим, але бажаним є розміщення під відливом амортизуючої прокладки. Вона суттєво зменшить шум під час дощу. Стосовно підвіконня – не припустимі тріщини, перекоси (перевірте рівнем).

Якщо під час перевірки були виявлені недоліки, бажано їх усунути. Радикальний підхід – замінити вікно. Не залишається іншого вибору, якщо конструкція пошкоджена, не герметична, не достатньої товщини. Бажання зекономити приведе до значно більших витрат з настанням холодів. До того ж з такими вікнами вкрай важко створити комфортний для життя мікроклімат.

Більш бюджетний варіант – робота з окремими елементами конструкції. Фурнітуру можна замінити або відрегулювати. Доукомплектувати чи змінити аксесуари (підвіконня, відлив, козирок). Якщо не подобається ущільнювач – також окремо можна встановити і його. Підвищить теплоізоляційні якості вікна заміна суто склопакету. Можна підібрати енергозберігаючий варіант замість звичайного, скло з удароміцними чи світлозахисними можливостями. Бажаєте збільшити енергоефективність – оберіть на одну більшу кількість камер.