Монтаж металопластикових вікон не закінчується безпосередньо процедурою установки віконної рами. Наявний стик між конструкцією і стіною виглядає зовсім не привабливо. До того ж і ПСУЛ-стрічка або монтажна піна боїться вологи і атмосферних впливів, через які вона може втратити основні експлуатаційні властивості. Щоб запобігти появі продувів або запотівання, забезпечити належну герметичність і естетичний зовнішній вигляд інтер’єру і екстер’єру, використовуються відкоси.

Що це і для чого потрібні?

Віконні відкоси – це частина віконного отвору, що обрамляє його з усіх сторін. Якщо внизу вона, як правило, закривається підвіконням всередині і відливом – зовні, збоку і зверху потребує додаткової обробки. Крім цього страждає не тільки зовнішній вигляд вікна і прилеглих до нього стін (так як монтаж конструкції без часткового руйнування старих відкосів неможливий). Якщо не облаштувати відкоси, то відколи, монтажні шви і окремі ПСУЛ-стрічки або залишки піни, що знаходяться між рамою і стіною, будуть добре помітні. Також при відсутності належної обробки страждають експлуатаційні властивості – герметичність, довговічність, тепло – і шумоізоляція ПВХ-вікна і т.д.

Отже, віконні відкоси потрібні для:

  • додання інтер’єру та екстер’єру приміщення завершеного, красивого зовнішнього вигляду;
  • приховування монтажних швів;
  • захисту монтажної піни від руйнування під дією вологи і несприятливих атмосферних умов;
  • збереження високих показників герметичності, шумо – і теплоізоляції вікна в цілому;
  • запобігання ризику протягів, запотівання і утворення конденсату.

Не тільки штукатурка

Пластикові відкоси на вікнаРаніше в якості обробки внутрішніх відкосів альтернативи кільком шарам штукатурки, подальшого шпаклювання і фарбування фактично не було. Подібні роботи можна охарактеризувати як досить трудомісткі і «брудні». Разом з початком активного використання ПВХ-вікон став ширше і вибір варіантів обробки відкосів. Сьогодні крім штукатурки, їх можна привести в порядок за допомогою пластикових або навіть металевих конструкцій.

На користь пластикових відкосів говорить наступне:

  • відмінна сполучуваність з профілем вікон;
  • практичність – особливий догляд пластику не потрібен, по терміну служби він перевершує штукатурку та фарбу;
  • збереження презентабельного зовнішнього вигляду протягом усього періоду експлуатації вікон;
  • простота та швидкість монтажу – процедура виключає «брудні» роботи;
  • доступність – вартість пластикових відкосів досить низька.

Використовувати пластикові відкоси допустимо як для внутрішньої, так і для зовнішньої обробки. Хорошою альтернативою штукатурці і пластику при облаштуванні віконного отвору «з вулиці» є й такий матеріал, як оцинкований метал з полімерним покриттям. Такі відкоси ще більш довговічні і максимально міцні, вони не бояться перепадів температур, впливу ультрафіолету, опадів і т. д. Особливого обслуговування чи догляду вони також не потребують.