Для тотальної стандартизації є вагомі причини, що визначаються параметрами міцності та інсоляції. Рекомендовані габарити світлопрозорих конструкцій визначені для типових багатоповерхових будівель на підставі ряду факторів, що впливають:

  • Функціональність приміщень – житлові, офісні, навчальні, виробничі тощо.
  • Загальна площа кожного приміщення.
  • Середній рівень природної інсоляції, який залежить від орієнтації приміщення на світлі.
  • Бажана загальна освітленість кімнати.
  • Оптичні характеристики світлопрозорих конструкцій (який відсоток світла проходить крізь них у приміщення).

При цьому будь-які нормативи мають рекомендаційний характер. Навіть в тому самому багатоквартирному будинку стандартні розміри вікна в залежності від обраної технології будівництва варіюються від пари до десяти сантиметрів. Тому металопластикові конструкції виготовляються за індивідуальними проектами в розмір віконного отвору. Це безпосередньо визначає хороші експлуатаційні параметри у кожному даному випадку.

Стандартні розміри металопластикових вікон із ПВХ

Стандартные размеры окон ПВХ 2

Як зазначається у Законі України «Про будівельні норми» забудовники та пов’язані з ними компанії насамперед мають керуватися саме ДБН. Якщо в них є посилання до ДСТУ — вони також набувають чинності. З 2020 року цю сферу регулює ДСТУ EN 14351 «Вікна та двері». Процес гармонізації стандартів із нормами ЄС продовжується, тому деякі зміни неминучі.

На даний момент розміри стандартного вікна більше залежать від вимог до його механічної міцності, світлопрозорості, функціональності та визначаються конструктивними властивостями конкретної профільної системи та склопакета. Наступні параметри будуть усередненими рекомендаціями:

  • Глухе вікно, що не має стулок, що відкриваються поворотним або відкидним способом, повинно мати площу до 6м2.
  • Гранична площа секції, що відкривається, не повинна перевищувати 7м2. Стандартні розміри пластикового вікна такого типу повинні лежати в межах 3500мм за шириною та 2000мм за висотою.
  • Якщо ми говоримо про склопакети на основі скла товщиною 4мм, їх площа не може бути більшою за 2м2 хоч для однокамерних, хоч для двокамерних конструкцій. При використанні 6-міліметрового скла їх можна збільшувати до 2,5м2.
  • На співвідношення ширини до висоті діє обмеження 1:5, також з міркувань міцності.

Існують і мінімальні розміри віконних секцій. Вони обумовлені технологічними особливостями обладнання та профілю:

  • Розмір склопакета не може бути меншим за 30х40см. Відповідно, стулка з урахуванням габаритів рами стартує від 40х50см.
  • Якщо потрібно виготовити арочну конструкцію, при виборі трикамерної профільної системи допустимий радіус стартує від 320мм. Тепліший профіль на п’ять камер – це вже від 340мм.
  • Відповідно, стандартний розмір пластикового вікна круглої форми становить мінімум 640мм у діаметрі для 3х камерного профілю та 680мм для п’ятикамерного.

Тепер настала черга поговорити про фурнітуру. Її вибір також визначатиметься габаритами віконних секцій:

  • Якщо ширина стулки становить менше 400мм, можна встановити лише поворотні петлі.
  • Для секцій 400-550мм виготовляються лише поворотно-відкидні механізми.
  • І тільки при ширині фрамуги більше 550мм ви зможете замовити комплект фурнітури з мікропровітрюванням.
  • Для великих секцій 800мм та ширше знадобиться додатковий запор по низу.

Вам не обов’язково мати у своєму розпорядженні всю вибірку подібної інформації. Спеціаліст «Люкс вікна» при складанні конфігурації конкретного виробу врахує всі нюанси, ваші побажання та порекомендує оптимальну конструкцію.

Стандартні розміри вікна для типових багатоповерхівок України

Власне, ці дані мають інформаційний характер. Вони допоможуть визначити діапазон цін на етапі вибору підрядника чи визначення бюджету ремонту. «Люкс вікна» підготував базові розрахунки на всі основні розміри пластикових вікон стандартні.

Найбільш різноманітною у цьому ключі буде стара житлова забудова кінця 19-го та початку 20-го століть

Вона удосталь збереглася у багатьох обласних центрах. Для неї характерні високі стелі, товсті стіни, приміщення великої площі. Віконні отвори повністю відповідають подібній тенденції:

  • Для одностулкових модифікацій маємо 1150х1900мм та 850х1150мм.
  • Розміри стандартного двостулкового вікна становлять 1150х1900, 1300х2200, 1500х1900 мм.
  • Тристулкові зустрічаються рідше і зазвичай мають розміри 2400х2100мм.

Габаритні вікна пропускають до кімнат досить сонячних променів. Але виготовлення подібних конструкцій під силу досвідченим компаніям, у розпорядженні яких є спеціальне обладнання та міцний профіль. Якщо вам потрібні саме такі – звертайтесь до «Люкс вікна».

Сталінки 1930-1960хх років

Також присутні високі стелі. Щоб забезпечити достатню інсоляцію, вікна робляться також високими. Їхня характерна конструкція – Т-подібна конфігурація з глухою горизонтальною фрамугою висотою 500-600мм вгорі.

Розміри стандартних пластикових вікон для таких будівель такі:

  • двостулкові – 1500х1900, 1250х1800, 1080х1800мм;
  • тристулкові – 1700х1900мм;
  • балконні блоки – 1500х2700мм.

Враховуючи габарити приміщень загалом, одностулкові вікна у проекти зовсім не закладалися.

Хрущовки, які активно зводилися у період 1950-85гг

Концепція була впроваджена для швидкого вирішення житлового питання. Тому такі будинки стали максимально уніфікованими, із зменшеними габаритами буквально на все. Якщо ви обираєте для них металопластикові вікна, стандартні розміри для них становлять:

  • на дві секції 1280х1340мм;
  • на три секції 2040х1500мм;
  • класичні балконні блоки мають двері 680х2070 та віконний модуль 1350х1340мм;
  • балконні блоки з дверима посередині між двома віконними секціями мають віконні частини 800х1500 та дверний модуль 800х2070мм.

Від квартири до квартири типові розміри відрізняються дуже мало. На ціну це зазвичай не впливає, але перед виготовленням пластикового вікна індивідуальне вимірювання обов’язкове.

Брежнєвки отримали більш комфортне планування

Такі житлові будинки поширені у всіх містах. Найбільш популярними стали проекти кількох серій:

  • 600: отвори в основному робилися під тристулкові вікна та мали параметри 2380х1130, 2380х1420, 2690х1420мм.
  • 602: передбачалися вікна на дві стулки 1450х1210мм та три секції 2100х1450мм.
  • 606: для трьох стулок маємо габарити віконних модулів 1700х1410мм, для двох – 1450х1410мм.

У рамках однієї серії відмінності також будуть несуттєвими з погляду вартості.

«Чешки» та будинки нового планування має сенс розглядати спільно

Віконні отвори для них будуть приблизно однаковими, незважаючи на величезну різноманітність серій:

  • Розмір стандартного двостулкового вікна має ширину 1300-1500мм та висоту 1400-1500мм.
  • Для тристулкових це вже буде 1760-1780мм за тієї ж висоти.
  • У балконних блоків двері мають габарити 750х2150мм, а віконна частина в залежності від планування 800-1400х1400мм.

Насамкінець хочемо ще раз нагадати, всі розміри — орієнтовні. На нашій практиці були випадки, коли в цегляному будинку покращеного планування зустрічалися вузькі односекційні віконця в кухні і, навпаки, висота стель, а з ними і габарити віконного отвору виявлялися значно більше проектних. Тому будь-які типові розрахунки можна використовувати тільки для попереднього кошторису. При замовленні нових металопластикових виробів у «Люкс вікна» на ваш об’єкт обов’язково виїжджає наш спеціаліст та знімає точні розміри кожного отвору. Тільки так ми можемо гарантувати високу якість готової конструкції після монтажу.

Що про стандартні розміри вікон для приватних будинків?

Стандартные размеры окон ПВХ 4

Тут жодної системи немає. Навіть за наявності затверджених проектів нові будинки будуються з урахуванням індивідуальних побажань майбутніх власників. Насамперед вони впливають на форму та розмір вікон. Наприклад, замість закладеної архітектором арки замовник може встановити трапецію чи трикутник, зменшити площу скління як у висоті чи ширині. Так само як і збільшити її. Враховуючи набагато менше навантаження на несучі конструкції, з погляду міцності будинку проблем не буде.

Ті будинки, які будувалися «на око», в принципі жодної класифікації не підлягають. При цьому вони найчастіше потребують заміни вікон на нові.

Тому ваш перший крок – виклик замірника “Люкс вікна”. Він на місці уважно вивчить ситуацію, допоможе знайти найкраще рішення з погляду конструкції та розмірів пластикових вікон. Після цього менеджер розрахує точну вартість, терміни виготовлення та підготує персональний проект для вашого об’єкта. Ми використовуємо лише якісні профілі та віконну фурнітуру надійних брендів. Ви отримуєте комплексну гарантію, тому повністю захищені від форс-мажорних ситуацій. Більш детальну інформацію з будь-якого питання надасть менеджер компанії. Телефонуйте або залишайте заявку на сайті.