Подібне бажання у власників житла виникає дедалі частіше, адже ціни на нерухомість не стають менше. Відповідні послуги виносу пропонує і все більше фірм-підрядників. Але перш ніж приймати остаточне рішення, треба розібратися з різними нюансами, в тому числі зрозуміти, на скільки можна збільшити балкон без дозволу в Україні.

Розширення балкона: допустимі норми в нашій країні

Будь-які зміни, що ініціюються власником житла у багатоквартирному будинку, які підпадають під поняття «перепланування», повинні виконуватись згідно з нормами українського законодавства. Але застосовно до балконів у поточному регламент є невеличка лазівка. Так, збільшення розміру менше ніж на 30 см переплануванням не вважається, а значить, додаткові узгодження та дозвільні документи не потрібні.

Якщо ж винос балкона робиться більш ніж на 30 см, то це вже повноцінна перепланування квартири, і для її реалізації, згідно з буквою закону, потрібно пройти ряд бюрократичних процедур. Виходить, відповідь на питання, чи потрібен дозвіл на розширення балкона в Україні, залежить від конкретної ситуації.

Якщо приріст в довжину і в кожну з бічних сторін по 30 см є недостатнім, то треба готуватися до непростої бюрократичною процедурою узгодження.

Загальний набір дозвільних документів такий:

  • згода від всіх сусідів;
  • письмове схвалення в ЖЕКу або іншої керуючої організації;
  • дозвіл від департаменту архітектури вашого міста. І тут мова йде не про згоду на саме розширення, а на підготовку проектної документації;
  • узгодження проекту з архітектурним управлінням та іншими інстанціями, включаючи службу газу, пожежні органи;
  • ордер на виконання всіх необхідних робіт.

Процес узгоджень часто нешвидкий. Наприклад, заявка до управління архітектури може розглядатися до 2 місяців, з урахуванням розробки проекту перепланування.

З-за подібних складнощів деякі власники житла вирішуються на несанкціоноване збільшення балкона, тобто виносять його на 30+ см, але не оформляють все законно. У цьому випадку подальші витрати і проблеми можуть виявитися ще вище. При наявності незаконних перепланувань не можна продати або передати нерухомість у спадок, виконати ряд інших юридичних дій.