Щоб не допустити помилки у виборі та насолоджуватися своїми вікнами десятки років пояснимо в цій статті основні відмінності та особливості між цими системами

Приклади скління різних типів приміщень

  • Квартири, господарські приміщення з невеликими віконними отворами – ПВХ-вікна.
  • Неопалювальний балкон або лоджія – ПВХ або алюмінієві конструкції.
  • Панорамні вікна – теплий алюмінієвий профіль.
  • Веранди чи альтанки – теплий чи холодний алюміній.

Відмінності пластикових та алюмінієвих вікон

Відмінність полягає не лише у самому профілі.
Дуже важливими є конструктивні особливості. Розглянемо основні з них.

Камерність

ПВХ-вікна можуть бути з профілем від 3х до 6ти камер, різною товщиною стінки пластику, формами та товщиною металевого арміра. Алюмінієві вікна поділяються на два типи: холодні та теплі. Останні йдуть із поліамідною термовставкою.

Габарити конструкцій

Характеристики міцності дозволяють виробляти алюмінієві вікна великих розмірів. Металопластикові стулки поступаються алюмінію у цьому показнику. Не перевищуючи зазвичай площі 3,7 кв.м.

Спосіб збирання

Елементи в алюмінієвих вікнах з’єднують за допомогою куточків з гвинтами. Цей спосіб дає можливість розібрати та демонтувати вікна, якщо є така необхідність, що дуже важливо у разі ремонту вікон.
Вікна ж з ПВХ профілю збирають за допомогою термозварювання, що з одного боку забезпечує герметичність та міцність аналогічну алюмінієвим вікнам, але з іншого боку розібрати та повторно зібрати металопластикові вікна неможливо.

Монтажна ширина профілю

Алюміній надійніший, міцніший, ніж металопластик. Тому віконні конструкції можуть бути компактнішими, ніж металопластикові.
Якщо порівняти конструкцій за технічними характеристиками, покупець буде схильний швидше за все на користь алюмінієвих вікон. Проте є ще чинник ціни. Алюмінієві системи зазвичай дорожчі за металопластикові.

алюмінієві панорамні вікна

Що дешевше: металопластикові або алюмінієві вікна?

Просто порівнювати ціни на ПВХ та алюмінієві вікна не зовсім правильно. Тому що потрібно також враховувати всі вимоги до вікон, які ви пред’являєте. Також потрібно враховувати, що вартість робіт із встановлення та монтажу цих двох типів конструкцій буде відрізнятися.

Порівняння металопластикових та алюмінієвих вікон

ПараметрМеталопластикові вікнаАлюмінієві вікна
Максимальна площа стулкиДо 3,7 кв.м.Розраховується індивідуально від проекту
Температурний режимПри температурі понад +70 °С можлива деформація, а при сильних морозах стають крихкими.Стабільні за будь-яких перепадів температур
РемонтТруднощі при заміні певних елементівБільше варіантів заміни окремих елементів
Вага конструкційБільшеМенше
Панорамне скління великих отворівМожливоБільше технічних рішень
ПожежостійкістьПластик горючийМетал не займається
Варіанти колірних розв’язківОбмежена палітра варіантів ламінаціїБудь-який колір за шкалою RAL. Матове, глянсове або структурне фарбування
Стійкість у зломуЗалежить від класу протизламності фурнітуриВище за рахунок жорсткого профілю
Строк служби20-30 років40-80 років
ЦінаДешевшеДорожче

Рішення щодо вибору типу віконних конструкцій, комплектації, типів відкривання звичайно краще приймати з професіоналами у віконній галузі.
У компанії Люкс Вікна працюють спеціалісти з практичним досвідом роботи від 7 років. Наше завдання допомогти клієнту підібрати саме ті вікна, які йому потрібні. Кінцева мета – лише задоволені клієнти, рекомендації, відгуки.