Якщо лопнуло скло в склопакеті, обов’язково зверніться до виробника вашого пластикового вікна.

Найчастіше до цього призводять помилки монтажу, але бувають й інші причини:

  • Некоректне встановлення дистанційних прокладок склопакета. Це спеціальні пластини, які використовуються для монтажу модуля у віконну раму. Вони забезпечують герметизацію стиків, амортизацію механічних навантажень від рами на скло. Вироби відрізняються за шириною і товщиною. Якщо обрано неправильний розмір, не забезпечується необхідна установча щільність. Склопакет або виявляється надмірно стиснутим і тріскається через цю напругу, або навпаки стоїть надто вільно і погано реагує на будь-які механічні впливи, навіть малопомітні коливання стін або повітря.
  • Усадка будівлі. Це нормальний процес, який відбувається протягом перших п’яти років після завершення будівництва. При дотриманні технології вона не настільки велика, щоб пошкодити віконне скло. Однак якщо будівельні процеси проводилися з порушеннями, величина просадки виходить за допустимі проблеми. Якщо у того, що лопнув склопакет причина саме в усадці, проблема, найімовірніше, проявиться і на інших вікнах. І навіть у сусідів.
  • Тепловий стрес. За сильного нерівномірного нагрівання, наприклад, якщо сонячне проміння падає тільки на частину скла, а інша його поверхня залишається в тіні, у невелику локальну зону фокусуються відбиті від сусідніх об’єктів промені, може виникати температурний шок. Перегріті зони розширюються сильніше, ніж холодніші. Виникають екстремальні механічні напруги, які призводять до руйнування матеріалу.
  • Недостатньо втоплені кріпильні елементи. Для встановлення рами використовуються саморізи. Їхні капелюшки мають бути максимально заглиблені всередину профілю. Якщо цього не зробити, під час встановлення і подальшої експлуатації можна виявити, що лопнув склопакет на пластиковому вікні.
  • Невідповідність розмірів склопакета і рами. І недостатні зазори, і занадто великі – погано. Вони призводять до небажаних навантажень. Якщо тріснув склопакет із цієї причини, під час його заміни слід уважно перевірити ще раз виміри і відкоригувати їх.
  • Скло спочатку мало дефекти або низьку якість. Навіть невеликі відколи або подряпини на скляній поверхні можуть призвести до локального посилення механічної напруги. Це здатне викликати руйнування скла під впливом додаткових чинників, таких як тепловий стрес або зовнішні впливи, навіть якщо вони були в межах допустимої норми.
  • Дефекти в рамі. Склопакет може зруйнуватися, якщо погнулася або тріснула рама пластикового вікна. Це рідкісна ситуація, яка свідчить про низьку якість використаної профільної системи. Тому так важливо вибирати хороших виробників пластикових вікон, які працюють із сертифікованими матеріалами.

Якщо лопнуло скло в склопакеті, втрачається герметичність вікна. Воно перестає бути досить теплим, гірше захищає від шуму з вулиці. Ситуацію слід якомога швидше виправити.

Лопнул стеклопакет 1

Як діяти, якщо лопнув склопакет?

Якщо причини – неправильний монтаж або помилки під час виготовлення конструкції, проблема проявиться дуже швидко. Як правило, протягом гарантійного періоду. Тому перше, що потрібно зробити, звернутися в компанію, у якій ви замовляли вікна. Заміні за гарантією підлягають склопакети, пошкоджені внаслідок:

  • неправильного встановлення дистанційних прокладок;
  • помилок у розмірах;
  • дефектів рами;
  • недокрученого кріплення.

Якщо осередок пошкодження розташований у ділянці штапиків, лопнуло скло всередині склопакета, це зазвичай ознака гарантійного випадку.
А ось на тепловий стрес і усадку будівлі гарантія не поширюється. Тому пошкодження зовнішнього скла не будуть взяті до уваги.

Заміна тріснутого склопакета

Если все работы выполняет подрядчик, вам беспокоиться не о чем. Но часто клиенты заказывают изготовление нового стеклопакета, чтобы установить его самостоятельно. Технически это не сложно. Вам понадобятся шпатель, резиновый молоток и специальные присоски:

  • За допомогою шпателя зніміть штапики.
  • Акуратно видаліть пошкоджену конструкцію і покладіть її на заздалегідь підготовлене полотно розбитим склом догори.
  • Очистіть отвір від сміття і пилу.
  • Розмістіть дистанційні прокладки.
  • Встановіть склопакет, контролюючи зазори.
  • За допомогою гумового молотка поверніть штапики на місце. Ви повинні будете почути характерне клацання.

Іноді у нас запитують, чи можлива не повна заміна тріснутого склопакета, а тільки пошкодженого скла. Ми не рекомендуємо так робити, оскільки після такого ремонту неможливо гарантувати технічні характеристики відновленої конструкції. І за ціною дешевше не вийде.

Якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, фахівці “Люкс вікна” готові вам допомогти. Наші майстри на місці з’ясують, чому лопнув склопакет, проведуть необхідні заміри для виготовлення нового блоку і потім його встановлять з дотриманням технологічних вимог.