Ця технологія не є зовсім новою. Її використовували декілька століть тому, щоб влаштувати дуже вузькі балкони та майданчики для відпочинку. Сьогодні ж це робиться для того, щоб візуально створити внутрішні приміщення більш просторими та надати доступ великої кількості природного світла. В залежності від обраного дизайну та стильового напрямку, встановлюються як повністю світлопрозорі конструкції — безрамне скління, так й ті конструкції, що мають каркас з ПВХ або алюмінієвого  профілю. Такий спосіб скління має свої переваги й одночасно недоліки. Тому потрібно врахувати всі нюанси при виборі певного ПВХ вікна на балкон.

Французький балкон — будова

Для того щоб реалізувати таку ідею, як французьке скління, виробники ПВХ вікон залучають такі технології:

  • профіль виготовляється максимально жорстким, при цьому він має малу вагу;
  • конструкція вміщує 2-3 рами, що скріплюються між собою зверху та знизу, причому в кожній системі може використовуватися різний тип скла;
  • для провітрювання відкривні стулки розміщують зверху, що обумовлено міркуваннями безпеки.

Для виготовлення профілю найкраще підходять при панорамному склінні балкону металопластик та алюміній. Причому другий варіант має більше плюсів саме в цьому випадку, через що й є популярнішим.

Також конструкція може вміщувати додаткові елементи. Наприклад, за індивідуальним замовленням виробник виготовляє спеціальні металеві решітки для встановлення зовні вікна, в яких власники приміщення вирощують декоративні квіти.

фарцузкий балкон внутри

Основні переваги французьких балконів

Тим, хто розглядає такий спосіб скління, варто одразу знати, що ціна металопластикового чи алюмінієвого вікна для французького балкона буде вищою. Це в першу чергу обумовлено тим, що така конструкція має великі розміри, причому більшу площу займає саме склопакети.

Серед основних плюсів, що притаманні панорамному склінню, варто зазначити наступні:

  • дуже привабливий вигляд фасаду та приміщення всередині — такий балкон неодмінно приваблює;
  • можливість зробити світлішими та комфортнішими внутрішні приміщення, що досягається внаслідок великої світлопрозорої площі матеріалів в основі;
  • гарний вид з балкона на околиці, тому французький балкон буде вдалим рішенням, якщо навкруги будинку гарні краєвиди.

Ще один плюс, який не одразу спадає на думку — це фінансова економія, адже не знадобиться вкладати додаткові кошти, щоб зробити естетичними стіни балкона, всю площу займає віконна конструкція. Необхідність додаткового оздоблення відпадає.

Основні мінуси

Попри те, що панорамне скління має серйозні переваги, недоліки при встановленні таких конструкцій теж є. До них відносяться:

  • збільшені тепловтрати через велику площу скління. Однак цей недолік можна вирішити,  коли встановлюються якісні металопластикові вікна з великою кількістю камер та широким профілем, енергозберігаючим склопакетом та аргоновим наповненням;
  • необхідність обов’язкового кондиціонування приміщення та додаткових витрат на оснащення скла тонуванням та дзеркальною плівкою, особливо якщо воно розташоване на сонячній стороні, адже через скло всередину буде проникати не лише сонячне світло, а й тепло від променів. Однак і цей недолік вирішується, якщо замовити конструкцію відразу з мультифункціональними склопакетами.

При розташуванні приміщення на нижньому поверсі багатоквартирного будинку або приватного котеджу велика площа скління в темний час дня, при увімкненому світлі  дає можливість всім перехожим навіть мимовіль дивитися на те, що відбувається всередині.

Ще один мінус — необхідність витрачати більше часу на догляд за вікнами під час експлуатації, адже скло дуже швидко забруднюється, його потрібно більш ретельно та часто мити.

Панорамне скління — ціна

Вартість металопластикового вікна чи алюмінієвого для французького балкона залежить від декількох факторів:

  • комплектація конструкції — тип склопакета, товщина профілю;
  • загальна площа скління;
  • тип відкривання, якість фурнітури, що використовується при виготовленні ПВХ вікна.

Також впливає конфігурація самого балкона, адже це відбивається на складності виконання монтажних робіт. Наприклад, прямокутні моделі встановлювати простіше, ніж еркерні.

Варто мати на увазі, що виконання робіт необхідно довірити професіоналам, які мають відповідний досвід, адже при встановленні панорамного скління є багато нюансів, що потребують грамотного технічного рішення.