• Трапецієподібні вікна додають архітектурну родзинку в екстер’єр будівлі. Їх можна використовувати для створення різних геометричних композицій, що дає змогу дизайнерам і архітекторам проявляти творчий підхід і розробляти унікальні проєкти.
  • Встановлення трапецієподібних вікон створює цікаві візуальні ефекти як усередині, так і зовні будівлі, наповнює композицію динамікою.
  • Трапецієподібні вікна часто вибираються для виділення певних архітектурних елементів будівлі, привертаючи увагу до незвичайних деталей і ліній.

У цій статті ми розберемося в особливостях і застосовності віконних конструкцій у вигляді трапеції.

Якими бувають трапецієподібні вікна?

Трапеція відрізняється тим, що дві її сторони паралельні одна до одної, в той час як інші дві розташовані під кутом до основи. Основні особливості трапецієподібних вікон пов’язані саме з цим фактором. Вони чудово стають у фронтонах скатних дахів:

  • Рівнобедрена трапеція ідеально вписується у фасади з двосхилим дахом. Вона дозволяє максимально розширити площу світлового отвору, зробити віконну конструкцію функціональною. Верхня частина часто доповнюється рівнобедреним трикутником, щоб ще більше забезпечити приплив денного світла в мансарду.
  • Прямокутні трапеції мають один із кутів, що дорівнює 90°. Зазвичай вони встановлюються під односхилим дахом, при цьому паралельними будуть бічні сторони рами. Це чудовий вибір для веранд, терас, панорамного скління на всю стіну. Знизу часто використовуються розсувні системи.
  • На трапецію переходить тільки верхня частина вікна. За фактом це вже більш складні конструкції, але їх все одно відносять до трапеції. Вони органічно вписуються в еркери зі складним дахом, флігелі.

Дизайн трапецієподібних вікон часто доповнюється цікавою конфігурацією секцій. Завдяки цьому можна створити цілісну архітектурну композицію з абсолютно унікальним характером.

Встановлення трапецієподібних вікон забезпечує такий самий комфорт у приміщенні, як і звичні прямокутні конструкції

Наприклад, в «Люкс Вікна» ви можете замовити трапецієподібні вікна ПВХ, з теплого або холодного алюмінієвого профілю. Це будуть конструкції з дуже високою енергоефективністю, захистом від злому та іншими перевагами, які притаманні сучасним рішенням. Якісні рами доповнюються теплозберігаючими склопакетами.

За конфігурацією трапецієподібні вікна також бувають дуже різними:

  • Глухі конструкції із суцільним склопакетом – найпростіше рішення. Завдяки відсутності імпостів площа скління буде гранично великою. Мінімальний гострий кут подібних трапецієподібних вікон ПВХ становить 15°. Також ви отримуєте максимальні параметри заощадження тепла і захисту від зовнішнього шуму. Але є і свої мінуси. З огляду на місце встановлення, помити зовні таке вікно – той ще квест.
  • Поворотний спосіб відкривання дає змогу провітрювати приміщення і без витонченої фантазії очистити трапецієподібне вікно. Петлі кріпляться зазвичай до більшої сторони. Допускається ділити раму на кілька секцій. Мінімальний гострий кут становить уже 30°.
  • Поворотно-відкидний механізм також можна встановити в таке вікно. Головна умова – знизу мають бути прямі кути. Це якраз ті трапецієподібні вікна, в яких нестандартні обриси має тільки верхня частина.
  • Відкидні трапецієподібні вікна з петлями по верхньому або нижньому краю рами використовуються виключно для провітрювання. Це вимушена конфігурація. Її головний мінус – складний догляд.

Трапецієподібні вікна – джерело натхнення для вас і вашого архітектора.

Декоративні особливості трапецієподібних вікон – також дуже широкі

Доступні всі способи зробити віконний блок унікальним:

  • Дизайн трапецієподібних вікон може створюватися на основі ламінованого профілю ПВХ. В алюмінієвому виконанні ви отримуєте практично безмежну палітру фарбування в палітрі RAL.
  • «Люкс Вікна» готові виготовити унікальні склопакети – з матованим склом, вітражним дизайном, шпросами та іншими елементами.

Зв’яжіться з нами, і менеджер компанії запропонує цікаві трапецієподібні вікна для вашого проєкту.