Чому взагалі з’являються щілини у пластикових вікнах?

Ця проблема проявляється миттєво. Ви виявите розгерметизацію по запотівання стеклах, льоду в зонах примикання, більшій кількості шуму з боку вулиці і температурі в приміщенні, що знизилася (коли для цього немає інших причин), якщо дме через пластикові вікна.

Найчастіше при цьому можна помітити щілину між вікном і підвіконням, рамою і укосами, стулкою, що відкривається, і рамою. Вони з’являються з кількох причин:

  • Помилки під час монтажу металопластикового вікна.
  • Вибір фурнітури низької якості.
  • Зношений ущільнювач.
  • Некоректне регулювання фурнітури та балансування стулки.
  • Пошкодження в елементах самої рами чи стулки.
  • Усадка нової будівлі.

Єдиний фактор, на який вплинути не вийде — усадка конструкцій будівлі, що несуть. Вона відбувається у будь-якому новому будинку, навіть одноповерховому. Якщо наслідки критичні, можливо, доведеться змінити вікно.

Усі інші ситуації найчастіше усуваються щодо простими маніпуляціями.

Якщо дме з металопластикових вікон через порушену технологію монтажу, необхідно оновити пінний шов.

Існує два основних методи встановлення пластикових вікон:

  • Кріплення рами за допомогою анкерів та запінювання шва по периметру конструкції поліуретанової піни.
  • Теплий євромонтаж за ДСТУ, при якому пінний шов зовні закривається гідробар’єром, зсередини – паробар’єром, і додатково використовується попередньо стиснена стрічка ущільнювача ПСУЛ. Рама встановлюється на спеціальний теплий профіль.

Пенополиуретан — отличный теплоизоляционный материал. Но он быстро разрушается под воздействием ультрафиолета и прямого контакта с водой. Поэтому при обычном варианте монтажа откосы следует сразу же закрывать штукатуркой или специальными панелями. Если этого не сделать, уже через год герметичность будет утрачена.

Вторая причина, по которой часто появляются щели в пластиковых окнах в области монтажного шва — недостаточно жесткое крепление рамы к стене. Из-за этого со временем появляется люфт. Постоянные микроперемещения вызывают разрыв материала.

Единственный вариант, как устранить щель в пластиковом окне в этом случае — заменить пену и загерметизировать шов. Это обязательно делается со стороны улицы! Алгоритм следующий:

  • Очистіть пошкоджену ділянку шва від сміття, пилу та бруду.
  • Гострим канцелярським ножем акуратно видаліть потемнілі вогнища піни, що руйнується.
  • Збризкаєте поверхню водою.
  • Задуйте порожнечі свіжою піною, тільки акуратно, не дуже старайтеся. Дайте матеріалу набрати обсяг і затвердіти.
  • Надлишки видаліть ножем, формуючи рівну поверхню.
  • Закрийте піну шпаклівкою або герметиком, наприклад на основі акрилу або силікону.
Чем заделать щели в пластиковых окнах 1

Як усунути щілину у пластиковому вікні, якщо вона утворилася через проблеми з фурнітурою

Найпростіший випадок – це недостатній притиск стулки до рами через розбаланс. Вам буде достатньо відрегулювати фурнітуру на зиму, як описано у нашій спеціальній статті.

Друге джерело проблеми – зношений ущільнювач. Будь-які пошкодження контуру вимагають негайної заміни гумки. Також не забувайте його очищати та змащувати спеціальними складами при зміні сезонів щонайменше двічі на рік.

Ще одна часта причина утворення щілини між стулкою і рамою — неправильне центрування самої стулки. Це також можна виправити. Тому, як вирівняти стулку щодо просвіту, ми присвятили окрему статтю.

Неприємний випадок – поломка фурнітури. Потрібна повна заміна. Це дорого, самотужки не обійтися. Тому при виборі комплектації металопластикового вікна не заощаджуйте на фурнітурі та співпрацюйте з перевіреним виробником з гарною репутацією.

Найбільше проблем викликає порушення геометричної конфігурації стулки чи рами після надмірно сильних механічних впливів. Наприклад, при спробі зламування чи вибуху поблизу. Швидше за все, знадобиться заміна стулки, а якщо ситуація зовсім плачевна, то й всього вікна.

Чим замазати щілини у вікнах, якщо вони з’явилися у пластикових елементах рами

У звичайному житті це трапляється рідко. Але через війну та постійні «прильоти» подібне стало буденністю, на жаль. Не завжди є технічні та фінансові можливості замінити пошкоджену стулку. У цьому випадку допоможе клейовий склад для холодного зварювання та куточок для більш жорсткої стабілізації конструкції, якщо розійшлася пайка в кутах стулки.
Але в будь-якому разі найкраща стратегія — звернутися до досвідчених майстрів Люкс Вікна. Вони оцінять ситуацію, запропонують оптимальний варіант усунення поломки та якісно виконають роботи з використанням сертифікованих матеріалів.