Еволюція ринку пластикових вікон

Розвиток виробництва пластикових вікон почалося порівняно нещодавно, але досить швидко вікна з ПВХ-матеріалів захопили ринок і стали масово застосовуватися. Популярність пластикових вікон обумовлена їх корисними енергозберігаючими властивостями і універсальністю. Прогрес не стоїть на місці, тому сучасні вікна відрізняються ще й багатофункціональністю.

Як відомо, пластикові вікна виробляються з полівінілхлоріду (він же ПВХ). Цей матеріал був відкритий в далекому 1835 році, проте лише на початку ХХ століття його почали виробляти в промислових обсягах. Перші пластикові вікна з’явилися в США і Європі в 50-х роках. Матеріал відразу ж став дуже затребуваним і популярним завдяки своїм характеристикам. Вже в 1952 році в Німеччині з’явився перший патент на віконні рами з ПВХ-матеріалу. Завдяки своїм властивостям ПВХ вдалося витіснити багато інших будматеріалів з індустрії.

Перші віконні рами не повністю складалися з пластика. За основу брали металеву конструкцію, яку облицьовували м’яким пластиком. Вже пізніше почали створювати профілі з твердого полівінілхлориду, які були порожнисті усередині. У порожнину встановлювали металеву конструкцію. Цікаво, що вже в той час вікна придбали майже сучасного вигляду завдяки фурнітурі, яка поєднувала поворот і відкид .

Історія пластикових вікон

У 1959 році в Німеччині з’явилися перші житлові будинки з пластиковими вікнами. Вже через кілька років їх почали масово застосовувати по всій країні і у всій Західній Європі.

Індустрія виробництва ПВХ-вікон отримала відмінний старт і стала швидко розвиватися. Природно, що перед виробниками миттєво виникло питання поліпшення якості продукції та її характеристик. Компанії проробляли велику роботу, щоб осучаснити обладнання, а також поліпшити сировину для виробництва пластикових вікон.

Основними завданнями, які в той час ставили для себе виробники, були підвищення терміну експлуатації вікон, звуко- і теплоізоляція, а також різноманітність форм і розмірів. Для виконання завдань були знайдені додаткові компоненти, які допомагали домагатися необхідного результату. Так з’явилися аддитиви – спеціальні добавки для виробництва і переробки ПВХ. Також виробники не забували про екологічність продукту.

До вітчизняного ринку пластикові вікна дісталися лише на початку 80-х років. В СРСР виробництва ПВХ-вікон не було, тому власниками такої розкоші ставали одиниці, які могли дозволити собі замовити пластикові вікна за кордоном.

Повноцінне виробництво пластикових вікон почалося на початку 90-х років. Галузь відразу стала розвиватися в бурхливому темпі. Частина матеріалів по початку завозили з Європи, тому вартість вікон була дуже високою. Незважаючи на розвал СРСР і кризу, бажаючих придбати пластикові вікна було більше, ніж виробники могли забезпечити. Відзначається, що в той час виробництво ПВХ-вікон було надприбутковим бізнесом, а в цеху працювали цілодобово, щоб забезпечити вікнами всіх бажаючих.

Уже до 2000 року в нашій країні з’явилося досить заводів і цехів з виробництва пластикових вікон. Саме тоді почали знижуватися ціни на продукцію і вікна стали більш доступні кожному. Зараз ситуація на ринку пластикових вікон непогана. Попит все ще є, ціни стали значно нижче, тому вікнами з пластика вже нікого не здивуєш.

Сучасні вікна кардинально відрізняються від тих, які створювали в 50-х роках. Зараз це складна конструкція, що складається з безлічі деталей. На ринку представлені вікна з різними характеристиками. Вони можуть відрізнятися по теплоізоляційним, шумоізоляційним і іншим властивостям.

За останні десять років виробники також досягли успіху в підвищенні екологічності матеріалу. Раніше для підвищення терміну служби вікон використовували різні добавки, які іноді шкодили довкіллю. Завдяки науковим дослідженням матеріал став безпечним. Для виробництва вікон перестали застосовувати свинець, який використовували для додання профілю білизни. В сучасний пластик для цієї мети стали додавати цинк і кальцій, які абсолютно нешкідливі для людини. До того ж пластик нового покоління не виділяє токсичних речовин, що впливають на навколишнє середовище. Роздуті чутки про заподіяння шкоди в процесі експлуатації вікон з пластика так і не підтвердилися.

Сьогодні пластикові вікна це не просто захист від навколишнього середовища, а й багатофункціональні конструкції. Ви можете знайти вікна, обладнані автоматичними системами провітрювання або замками-блокаторами. Деякі вікна навіть мають протизламні механізми. Варто нагадати і про довговічність сучасних вікон. Експерти заявляють про 40-50 роках вільної експлуатації сучасних моделей.

Що вже говорити про зовнішній вигляд сучасних пластикових вікон. Виробники готові запропонувати будь-які форми, розміри і кольори ПВХ-вікон. У деяких компаніях навіть пропонують заламінувати профілі кольоровою плівкою з різноманітними візерунками на вибір клієнта.

Галузь не стоїть на місці і щорічно розвивається: з’являються нові властивості пластикових вікон. Безсумнівно, через кілька років пластикові вікна стануть ще розумнішими і досконалішими.