Аспекти і нюанси утеплення балкона всередині

Щоб балкон став комфортним і теплим місцем, одним лише склінням не обійтися. Парапет, бічні стінки, підлогу і дах нерідко мають багато щілин, які виступають джерелами холоду. Ось чому до фінішної обробки потрібно подумати про утеплення. А перед тим, як утеплити балкон зсередини, треба вибрати відповідні ізоляційні матеріали. В ідеалі вони повинні бути не тільки ефективними, але і максимально тонкими, щоб не красти балконний простір.

Чим утеплити балкон зсередини?

Починати варто з вибору якісних утеплювачів. Від рішення, чим утеплити балкон, залежать як підсумкові витрати, так і ефективність всіх намічених заходів.

До найпопулярніших матеріалів, використовуваних сьогодні на балконах і лоджіях (і не тільки), відносяться такі варіанти:

  • пінополістирол. Це екструдований пористий матеріал, який має легку вагу, тобто не робить серйозних навантажень на парапет і плиту підстави, а також має низьку теплопровідність. Ще цей утеплити досить міцний і характеризується хорошою пружністю, що спрощує його укладання;
  • спінений поліетилен. Це гладке полотно з великою кількістю внутрішніх пір, які сприяють теплоізоляції. Матеріал не боїться вологи, еластичний, безпечний, довговічний. Також досить тонкий і легкий;
  • пінопласт. Традиційний ізоляційний матеріал, який відрізняється доступністю. Пінопласт легко різати, можна вибрати найбільш підходящі плити за розміром і товщині. Монтаж не викликає труднощів. Мінус матеріалу – горючість.

У парі з будь-яким з цих матеріалів також можуть використовуватися теплові екрани. Це матеріал, покритий фольгою, який підвищує теплоізоляційні властивості, а також захищає утеплювач і стіни від негативного впливу вологи і цвілі.

До покупки треба визначитися з відповідною товщиною теплоізоляційного матеріалу. Якщо планується використовувати балкон для господарських потреб, цілком достатньо плит товщиною 3 см. Якщо виконується суміщення із суміжною кімнатою або облаштовується теплий балкон, який виступає в ролі кабінету, зони відпочинку, то потрібні утеплювачі від 5 см завтовшки і більше.

Як утеплити балкон всередині?

Після вибору матеріалу можна приступати до процедури утеплення. Щоб утеплити балкон всередині, виконуються такі процедури:

  • укладка теплоізоляційного матеріалу по периметру парапету, бічних стін, стелі. Якщо на листах немає сходинок для розміщення внахлест, то закрити зазори
    між окремими плитами можна скотчем або монтажною піною;
  • фіксація утеплювача пластиковими дюбелями (всі щілини під кріплення також закриваються скотчем або піною);
  • укладка теплового екрана, який захищає від вологи, покращує ізоляційні властивості утеплювача конструкції.

Альтернативний варіант реалізації утеплення на балконі передбачає виконання дерев’яної обрешітки, але при її використанні виникають додаткові містки холоду і загальні ізоляційні характеристики злегка знижуються.