Що старша конструкція, то вищі ризики поломок – навіть дуже якісні та надійні рішення мають кінцевий експлуатаційний ресурс. Тому краще заздалегідь підготуватися як мінімум інформаційно. Наприклад, прочитати нашу статтю і зберегти контакти компанії “Люкс Вікна”, щоб мати змогу швидко усунути будь-які проблеми з пластиковими вікнами. З подібною поломкою неможливо провітрити приміщення, а це серйозна проблема для комфорту і навіть здоров’я.

Чому прокручується ручка пластикового вікна?

Подібні проблеми з пластиковими вікнами трапляються з двох основних причин:

  • Поломка самої ручки. Основним елементом, який передає зусилля руки на робочий механізм, служить чотиригранний штифт. Він жорстко кріпиться до самої ручки. Друга частина вставляється в отвір аналогічної форми вже відповідної частини фурнітури, розміщеної в рамі. Під впливом надмірних навантажень, зносу, штифт може випасти зі свого гнізда, зламатися, “злизуються” грані. У результаті зусилля більше не передається, рукоятка вільно або з характерним тріском обертається на 360° у будь-якому напрямку.
  • Поломка редуктора. Це частина внутрішнього механізму зі спеціальними зубами, які передають вплив далі на робочі елементи фурнітури. Він забезпечує плавне і коректне функціонування механізму замикання і відкривання стулки. Редуктор гарантує, що вікно надійно замкнене, забезпечується достатня герметичність притиску. Його поломка призводить не тільки до проблем з відкриттям вікна, також погіршується герметичність і безпека. У такій ситуації ремонт потрібен дуже терміново.

Перш ніж ми розповімо, як полагодити ручку вікна, потрібно зазначити ось що. Сучасна віконна фурнітура – це дуже складний механізм. Неправильний рух здатний зіпсувати навіть те, що ще можна було виправити. Найкраща стратегія, яка дасть змогу заощадити вам час і гроші – відразу звернутися до досвідчених майстрів “Люкс Вікна”.

Як визначити, що конкретно викликало проблеми з пластиковими вікнами?

Щоб знайти причину поломки, потрібно виконати кілька нескладних маніпуляцій:

  • Спочатку потрібно зняти ручку. Для цього поверніть декоративну накладку на 90°. Під нею ви виявите кріпильні гвинти. Їх потрібно акуратно викрутити і дістати ручку.
  • Уважно огляньте штифт. Він має залишатися в корпусі саме ручки, причому триматися там міцно. Його грані повинні мати чітку геометрію, без заокруглень. Природно, це одна ціла деталь. Помітили будь-яку проблему – причина в штифті. У цьому разі необхідна заміна ручки вікна. Такий ремонт досить простий. Купуєте нову деталь, встановлюєте замість зношеної. Як тимчасове рішення штифт, що випав, але не пошкоджений, можна акуратно забити назад у гніздо на ручці, приблизно на 10 мм. Але це тільки на період, поки ви купите нову деталь.
  • Якщо штифт у порядку – ситуація гірша. Проблема в редукторі. Ми б настійно рекомендували на цьому зупинитися і викликати майстра. У цьому випадку ремонт ручки вікна пов’язаний з підбором, підгонкою і заміною самого редуктора або навіть повної обв’язки. Без спеціальних знань великий ризик зіпсувати нову деталь і все одно викликати фахівця. Або надовго залишитися з вікном, що не закривається. Сумна перспектива, особливо якщо на вулиці холодно.

З’ясування причини поломки – не марне завдання. Завдяки цій попередній роботі ви зможете відразу повідомити менеджеру “Люкс Вікна”, що спричинило проблеми з пластиковими вікнами.

Також на редукторі, який розташований на торці стулки з боку ручки, є позначення марки фурнітури і діапазон відповідних розмірів в міліметрах. Наприклад, Roto GR 1290/K 1201-1400. Маючи цю інформацію, майстер відразу захопить потрібний привід. Ремонт ручки вікна займе набагато менше часу.

Як поміняти привід пластикового вікна самостійно?

Подальша частина статті призначена для найдопитливіших експериментаторів. З неї ви дізнаєтеся, як зняти редуктор, оцінити його стан і замінити на новий елемент. Наводимо загальний порядок дій. Однак конкретні кроки можуть трохи відрізнятися залежно від моделі та виробника віконної фурнітури:

  • Постарайтеся знайти положення ручки, за якого стулка все-таки відкриється. Для зручності роботи зафіксуйте секцію у відкритому положенні.
  • Зніміть ручку. Алгоритм той самий – повертаємо декоративну накладку в перпендикулярне положення, відкручуємо фіксувальні гвинти.
  • У деяких моделях застосовуються штифти або фіксувальні елементи. Їх потрібно видалити перед зняттям редуктора.
  • Знайдіть кріпильні гвинти, які утримують привід на місці. Використовуючи викрутку з відповідним шліцом, відкрутіть їх. Акуратно зніміть деталь з вікна, стежачи за тим, щоб не пошкодити інші елементи фурнітури.
  • Огляньте редуктор на предмет пошкоджень або зносу. Часто це тріщини, знос шестерень або зламані зуби на колесах. Внутрішні частини редуктора можуть заклинити через накопичення бруду, пилу або зношення мастила. Можуть з’явитися ознаки деформирмації корпусу, корозії. Усі ці симптоми мають одне лікування – повну заміну редуктора.

Насамперед вам потрібно визначити марку і модель фурнітури і купити новий привід з редуктором – ця деталь продається комплектом. Обов’язково вибирайте аналогічну запчастину. Інші варіанти не підійдуть – вони сумісні тільки з тією моделлю фурнітури, для якої призначені.

З пошуком заміни часто бувають проблеми ось якого характеру. Зазвичай ламається фурнітура з великим терміном служби – 15 років і більше, внаслідок природного зносу. Як правило, вона вже не випускається виробниками, аналогів також немає. Це означає, знадобиться заміна всієї обв’язки на стулці, для чого використовується фурнітура іншого виробника або модифікації. І це – сувора вказівка звернутися до фахівців. Процес досить складний.

Майстри “Люкс Вікна” підберуть якісну заміну і відремонтують вікно з гарантією.

Якщо ви знайшли ідентичний привід, можете спробувати його замінити самостійно (але краще довірити це майстру). Для роботи знадобиться ножівка по металу або болгарка – для підгонки довжини до параметрів вашого вікна.

Алгоритм наступний:

  • Розмістіть привід так, щоб редуктор потрапив на своє місце.
  • Зафіксуйте деталь ручкою. Можна додатково використовувати саморіз.
  • З обох кінців відзначте лінії для підрізування таким чином, щоб забезпечувалося зчеплення з іншими елементами фурнітури. Можна орієнтуватися і на зняту деталь, але обов’язково перевірте розміри ще раз.
  • Тепер акуратно дістаємо планку і відрізаємо зайві краї.
  • Ставимо привід назад і фіксуємо гвинтами.
  • Встановлюємо на місце накладки або засувки.

Встановлюємо на місце ручку і перевіряємо, щоб усе працювало.

Як запобігти поломці віконної фурнітури?

Єдиний спосіб продовжити термін служби – дбайливе ставлення і регулярне обслуговування пластикових вікон і дверей. Це не складно:

  • Змащуйте фурнітуру хоча б раз на рік, приділяючи увагу всім рухомим елементам, включно з петлями, замками і редукторами. Застосовуйте для цього силіконові або спеціальні машинні масла.
  • Регулярно очищайте фурнітуру від пилу, бруду та інших забруднень, які можуть накопичуватися і спричиняти знос. Вибирайте м’які тканини та щітки для очищення.
  • Відкривайте і закривайте вікна плавно, уникаючи різких ривків, які можуть пошкодити фурнітуру.
  • Не спирайтеся і не навішуйте на стулки вікон або полотно дверей зайву вагу.
  • Знадобиться періодичне регулювання вікон. Перевіряйте і коригуйте положення стулок, щоб вони правильно прилягали до рами і не створювали зайвого тиску на фурнітуру.
  • Раз на кілька років запрошуйте фахівця для професійного огляду та обслуговування віконної фурнітури.
  • У разі виявлення несправностей подбайте про негайний ремонт або заміну пошкоджених елементів.

Дотримання цих рекомендацій допоможе продовжити термін служби віконної фурнітури і запобігти поломкам. А якщо потрібен ремонт або заміна ручки вікна – ви знаєте, як діяти.