При цьому вже досить надійно обшивали парапет, тому тепле скління та утеплення балкона не викличуть проблем. Другий варіант – ви заселилися в новобудову із суцільними скляними фасадами і виявили, що їхні енергозберігаючі властивості вас не влаштовують. З цієї статті ви дізнаєтеся, які у вас є варіанти, а також про переваги та недоліки кожного підходу.

Навіщо взагалі міняти холодне скління лоджій і балконів на тепле?

У холодному варіанті ви втрачаєте понад 80% функціональності простору:

  • Холодне скління, як правило, використовує одинарні склопакети або навіть просте скло, яке не забезпечує достатньої теплоізоляції. Це означає, що взимку температура на балконі буде практично такою ж, як на вулиці. Максимум, що ви отримуєте – захист від пилу й опадів. І то не завжди.
  • Через низьку теплоізоляцію холодні балкони складно використовувати в зимовий період, що обмежує їхню функціональність. У холодну пору року вони підійдуть тільки на роль складу для різного мотлоху, сушарки для білизни або курилки.
  • На вікнах може утворюватися конденсат, що призводить до підвищеної вологості. Через це з’являється цвіль, особливо якщо балкон недостатньо провітрюється або орієнтований на північ.
  • Одношарове скло або прості склопакети забезпечують низький рівень звукоізоляції, що робить балкон або лоджію більш схильними до проникнення зовнішнього шуму.
  • Холодне скління зазвичай має простіші конструкції й обмежені можливості для дизайну та декоративних рішень порівняно з теплим склінням.
  • Якщо балкон використовується як додаткове приміщення в холодну пору року, то знадобиться додаткове опалення, що призводить до збільшення витрат на енергію.

Так, це не дуже велика площа, зазвичай у межах трьох квадратних метрів. Однак вона може стати комфортним кабінетом, зоною відпочинку і навіть збільшити корисну площу кухні – все залежить від планування квартири. Враховуючи компактні розміри більшої частини житлової забудови в Україні, це суттєвий бонус, за який варто поборотися. До того ж після подібних поліпшень вартість нерухомості солідно зростає.

Заміна холодного скління на тепле в старому і новому житловому фонді

Важливий момент, про який вам слід знати – універсального рецепта не існує. Для кожного проєкту розробляється індивідуальне рішення. Якщо в одних випадках фахівці «Люкс вікна» просто змінюють раму зі склопакетами і трохи відновлюють теплоізоляцію, то в інших потрібна комплексна робота практично з нуля.

Тому ми виробили такий алгоритм роботи:

  • Оцінка поточного стану всіх конструкцій. Важливо переконатися, що конструкція балкона досить міцна, щоб витримати вагу нових віконних систем. Це стосується як парапету, так і плити основи.
  • Планування і вибір матеріалів. Тепле скління за площею може бути аналогічним тому, яке замінюється. Але також ви цілком можете обрати французьке панорамне засклення – і одразу значною мірою розв’язати питання з утепленням балкона. Також «Люкс вікна» готові виготовити нові конструкції з теплого металопластикового та алюмінієвого профілю кількох брендів. Є кілька доступних варіантів щодо склопакетів. Сучасні енергозберігаючі технології дають змогу навіть однокамерний склопакет наділити потрібними характеристиками. Тож відправна точка – ваші побажання.
  • Точний замір отвору. Ми рекомендуємо робити це після демонтажу старої конструкції. У нашій практиці траплялися різні «сюрпризи», які неможливо виявити на око. Наприклад, одного разу під низом старої рами виявився шар пінопласту заввишки 15 см, зашитий за лицьовими панелями. Конструкція ж спиралася в кількох місцях на дерев’яний брус. Навіщо це було зроблено, історія замовчує. Але без демонтажу замір був би дуже некоректним. Для встановлення нового теплого скління довелося б виконати багато непотрібних додаткових робіт або виготовляти нову конструкцію.
  • Монтаж металевого козирка над рамою для захисту від опадів. Він кріпиться на дюбелі, а зона примикання до даху обов’язково гідроізолюється бітумними герметиками. Це запобіжить проникненню вологи від опадів всередину приміщення.
  • Підготовка отвору до монтажних робіт. Периметр очищається від залишків старої конструкції, піни, кріплення. Перевіряється міцність парапету. Якщо попереднє утеплення балкона перебуває в хорошому стані, майстри «Люкс вікна» будуть дуже акуратні і збережуть його.
  • Встановлення нової рами та склопакетів. Ми рекомендуємо вибирати теплу технологію з використанням бар’єрних стрічок. Річ у тім, що у балконів і лоджій немає укосів. Буде дуже складно захистити піну від контакту із зовнішнім середовищем нащельниками, штукатуркою та іншими подібними способами. Якщо ж пінний шов перебуває в кишені з гідро- і паробар’єрної стрічок, додатково посилюється ПСУЛ, йому нічого не загрожує протягом усього терміну служби нової конструкції.
  • Встановлення підвіконь, укосів та інших елементів внутрішнього оздоблення. Якщо потрібно, використовуються додаткові утеплювачі для підвищення теплоізоляції.
  • Перевірка та налаштування результату. За необхідності майстер відрегулює фурнітуру.

Якщо попереднє оздоблення балкона було в хорошому стані і воно вас влаштовує з точки зору теплоізоляції, інші роботи, найімовірніше, не знадобляться. Підвіконня закриє зону примикання знизу. Спеціальні декоративні планки подбають про це зверху.

Особлива ситуація з холодним фасадним склінням від забудовника. Його не можна просто так демонтувати і поміняти на нове. Кожен такий проєкт розглядається індивідуально. Ми обов’язково знайдемо спосіб зробити ваш будинок затишним, не пошкодивши естетику.

Утеплення балкона підвищить його функціональність

Утеплити потрібно парапет, підлогу і стелю.

Якщо ви обираєте французьке скління балкона, то про парапет турбуватися вже не потрібно. Спеціальні склопакети мають хороші теплоізоляційні властивості і займають весь простір від підлоги до стелі.

Коли утеплення балкона або лоджії по парапету необхідне, як теплоізоляційний матеріал можна вибрати мінеральну вату або стиродур для внутрішніх робіт або пінопласт для зовнішніх:

  • Поверхня парапету очищається від бруду, пилу і старого покриття. Якщо є значні нерівності, їх вирівнюють.
  • Прокладається гідроізоляційна плівка, щоб запобігти проникненню вологи із зовнішнього середовища.
  • Встановлюються вертикальні та горизонтальні елементи каркаса з кроком, що дорівнює ширині утеплювача. Каркас кріпиться до парапету за допомогою шурупів і дюбелів. Для його виготовлення можна використовувати металевий профіль або дерев’яні рейки. Метал кращий, оскільки він довговічніший.
  • Утеплювач вставляється в комірки каркаса і щільно притискається до стін. Зазори між шматками утеплювача і каркасом запінюються.
  • Поверх утеплювача укладається пароізоляційна плівка, щоб запобігти проникненню вологи зсередини приміщення. Вона кріпиться до каркаса за допомогою будівельного скотча.
  • Тепер можна оздоблювати стіни обраним способом – вологостійкими панелями під керамічну плитку, вагонкою, оштукатурюванням і фарбуванням.

Утеплення стелі – також обов’язкове. Навіть якщо зверху знаходиться утеплений балкон або лоджія, можливе промерзання плити перекриття з торця вглиб приміщення на 20-30 см. У цьому місці буде накопичуватися конденсат, утворюватися полій. Встановлена дуже тепла рама не врятує – це не в її компетенції. Технологія аналогічна внутрішній обробці парапету.

Залишилася підлога. Оптимальне рішення – повноцінний електричний підігрів. Це багатошарова структура. Нижній шар – чорнова стяжка. Потім укладаються спеціальна теплоізоляція і відбивні матеріали, які не дозволять вашому теплу опалювати сусідів знизу. Далі монтується обрана система. Це може бути кабель, тонкі мати в стяжку або плитковий клей, ІЧ електрична тепла підлога. Далі йде фінішне покриття. Фахівці «Люкс вікна» за потреби виконають і ці роботи.

Ми нічого не сказали про зовнішню обшивку парапету. Але оскільки потрібна саме заміна холодного скління на тепле, то фасадне оздоблення зазвичай присутнє і воно цілком задовольняє власника.

Які можливі недоліки теплого скління балконів і лоджій?

У цих зонах відсутня будь-яка вентиляція. А тепле скління має високу герметичність. Через це велика ймовірність утворення вогкості і появи цвілі. Запобігти проблемі можна кількома способами:

  • Встановити вікна з комфортним провітрюванням. Наприклад, система Winkhaus activPilot Comfort дає змогу стулці зміщуватися паралельно. Через утворену невелику щілину по всьому периметру секції, що відкривається, забезпечується вільна циркуляція повітря.
  • Рекуператори тепла місцевої дії та провітрювачі забезпечують постійний приплив свіжого повітря і видалення відпрацьованого.

Фахівці «Люкс вікна» допоможуть облаштувати ваш балкон або лоджію так, як потрібно саме вам. Запросіть безкоштовну консультацію вже сьогодні.