Полімерні матеріали не потрібно перефарбовувати, кожні кілька сезонів покривати лаком, рихтувати, закупорювати на зиму або виконувати інші трудомісткі маніпуляції. Але це не означає, що все слід пустити на самоплив. Навіть сучасні якісні вироби потребують невеликої регулярної уваги. У цій статті ви дізнаєтесь, як зберегти ідеальний зовнішній вигляд та працездатність рами, склопакета, фурнітури та ущільнювачів.

Рекомендації щодо миття пластикових вікон

Пил, опади, побутові випари неминуче контактують із віконними поверхнями. Тому правильний догляд за пластиковими вікнами завжди починається з їхнього очищення. Причому мити потрібно не тільки скло, а й усі поверхні рами.

Чим можна очищати профіль пластикового вікна?

Профільні системи для металопластикових конструкцій, що представлені на ринку України, виготовлені з якісного полівінілхлориду. Це міцний та досить стійкий до різних впливів матеріал. Але все-таки ми маємо справу із пластиком. Тому будь-яку агресивну хімію, засоби, що містять хлор, абразивні  речовини або предмети використовувати заборонено.

Якщо ви хочете зберегти в ідеальному стані свої пластикові вікна, догляд за ними має здійснюватися за такими правилами:

  • Запасіться м’якими серветками. Ідеальний варіант – мікрофібра. Вона добре відчищає забруднення та вбирає вологу.
  • Мильний розчин – найпростіший і найдоступніший спосіб миття рами. Для його приготування необхідно взяти теплу воду та додати трохи рідкого мила чи засоби для миття посуду. Такий склад чудово справляється з усіма основними забрудненнями, навіть жиром.
  • Ви можете придбати спеціальний засіб для миття пластикових вікон. Вони ефективно видаляють забруднення, не залишають розлучень та захищають пластик від впливу сонячних променів та інших факторів навколишнього середовища. Також вони ліквідують мікротріщини та повертають поверхні гладкість. Це значно продовжує термін служби конструкцій.

Іноді на пластиці з’являються нестандартні забруднення. Наприклад, сліди маркера, олівця, фломастерів. Такі плями можна усунути за допомогою спиртових серветок або спрею для догляду за маркерними дошками (продається в магазинах канцелярії). Деякі користувачі ділилися досвідом використання зубної пасти. Можна спробувати цей метод. Як мінімум, він не зашкодить.

Під час встановлення використовується монтажна піна, яка часто попадає на поверхню без захисної плівки. Прибрати її допоможе спеціальне змивання. Або дайте їй висохнути, після чого вона легко зніметься дерев’яним, пластиковим шпателем або іншим інструментом, що не залишає подряпин.

Якщо ви знайшли плями, які не вдається відмити стандартними способами, спробуйте спеціальний очисник для ПВХ. Його випускають різні торгові марки. Це чудовий спосіб позбутися залишків захисної плівки, жирних олівців, слідів гуми, свіжої поліуретанової піни та герметиків, таких як смола та бітум, та інших грубих забруднень.

Догляд за склом пластикових вікон

Брудне скло — це перше, що починає дратувати. Вони пропускають менше світла, псують інтер’єр.

Догляд за склопакетом залежить від типу встановленого скла та його покриття:

  • Звичайне скло або з напиленням. Тут обмеження будуть мінімальними. Для видалення пилу та бруду ідеально підходить все той же мильний розчин. Для видалення розлучень можна використовувати засоби для миття скла або спеціальні серветки (не мають довгого ворсу і відрізняються шовковистою поверхнею). Обидва способи не вимагатимуть від вас надмірних зусиль.
  • Скло з декоративним світловідбивним покриттям. Залежно від складу плівки вона може по-різному реагувати на миючі засоби. Протестуйте вибраний варіант на невеликій малопомітній ділянці. Якщо все добре – починайте догляд за пластиковим вікном.
  • Матове скло. Для отримання димчастого ефекту використовується піскоструминна обробка звичайного скла. Потім поверхня покривається брудо-і пилевідштовхувальними складами. Щоб не пошкодити їх, рекомендується використовувати м’яку мікрофібру та чисту теплу воду. Спочатку сухою серветкою видаляється пил, після чого можна приступати до миття. Піноутворювачі, спирти, органічні розчинники, порошкові засоби та абразиви використовувати заборонено. Також слід мити відразу всю поверхню, після чого відразу витерти насухо. Це запобігатиме появі плям і розлучень.

Очищення ущільнювача та фурнітури

Ці елементи також потребують регулярного видалення бруду:

  • Ущільнювальні контури протираються м’якою вологою тканиною.
  • Жорстким пензликом видаліть бруд і засохле мастило з петель та інших видимих ​​елементів фурнітури.
  • Продуйте і промийте дренажні канали, які знаходяться в нижній частині рами кожної секції, що відкривається.
  • Видаліть сміття та бруд з кутів.

Тепер ваше пластикове вікно готове для подальшого обслуговування.

Періодичний догляд за пластиковими вікнами – мастило, регулювання притиску

Мастила потребує фурнітура і ущільнювач.

Для фурнітури використовується спеціальна очищена машинна олія. Його слід нанести на всі попередньо очищені рухомі механізми і кілька разів закрити-відкрити вікно за допомогою ручки. Таким чином, мастило розподілитися по всій системі рівномірно.

Для ущільнювача використовують склади на основі силікону або гліцерину. Засіб наноситься безпосередньо на ущільнювач та акуратно розподіляється чистою тканиною. Це необхідно робити двічі на рік. Таким чином ви захистите ущільнювальний контур від розтріскування,  затвердіння та інших пошкоджень. Замість пари-трійки років він справно прослужить до десяти років.

Догляд за пластиковими вікнами взимку передбачає переведення рівня притиску на зимовий режим. За це відповідають спеціальні цапфи (ексцентрики), розташовані по периметру стулки, що відкривається. На головці знайдіть маркер у вигляді вифрезерованої точки. Якщо він спрямований всередину приміщення, притиск буде щільнішим. Використовуючи шестигранник, ви можете встановити їх у потрібне положення.

На літню пору рекомендується послабити притиск. Таким чином фурнітура зазнає меншого навантаження і не так сильно зношується.

Догляд за пластиковими вікнами після ремонту

Відразу після встановлення рекомендується знімати захисну плівку. Якщо цього не зробити вчасно, вона пересохне і почне відшаровуватись маленькими лусочками, залишаючи на пластиці шар клею. Якщо ви забарились, видалити його допоможуть такі способи:

  • Гаряче повітря від фена повертає еластичність плівці та дозволяє її зняти.
  • Пластиковий шпатель видаляє забруднення механічним способом.
  • Спирт може видалити клей, але слід працювати обережно. На деяких видах пластику, особливо на сендвіч-панелях, поверхня під впливом спирту жовтіє.
  • Спеціальні аерозолі для видалення старого клею.
  • Канцелярська гумка допоможе впоратися на невеликих ділянках.
  • Зробіть содовий розчин і нанесіть його на місця із засохлим клеєм. Це підходить лише для білого пластику.

Ці ж способи знадобляться для видалення малярної стрічки, що в’їлася.

Тепер ви в подробицях розібралися, як доглядати пластикові вікна взимку і влітку. Сподіваємось, ця інформація допоможе зберегти якісні конструкції від «Люкс вікна» в ідеальній кондиції на довгі роки.