Що таке еркерні вікна?

Традиційне скління передбачає, що вікно знаходиться в одній площині з основною (фасадної) стіною. Але як в багатоповерхових житлових будинках, так і в індивідуальному житловому будівництві може передбачатися такий архітектурний елемент, як еркер, тобто виступ за межі фасаду. І він майже завжди склити. Відповідно, тут і використовуються еркерниє вікна. Вони являють собою такі світлопрозорі конструкції, які розташовуються поза площиною фасадних стін, як ніби випирають вперед.

Виглядає еркерниє вікно завжди дуже ефектно, оригінально і привабливо. Воно перетворює й інтер’єр, і екстер’єр будівлі. У зв’язку з цим в проектах багатоповерхових новобудов і приватних котеджів еркери закладаються всі частіше. До основних переваг еркерного скління, крім власне краси, відноситься наступне:

  1. Збільшення світлопропускання. Виступаюча вперед форма сприяє більшому припливу природного світла. Щоб домогтися максимального ефекту, нерідко вибирають панорамні версії (висотою в підлогу або навіть від підлоги до стелі).
  2. Візуальне і реальне розширення простору. Еркер не тільки візуально збільшує приміщення, він також додає корисної площі, яку можна раціонально використовувати.
  3. Додатковий декоративний і / або практичний елемент. Наявний виступ в кімнаті можна обіграти при дизайнерському оформленні інтер’єру. Крім того він часто доповнюється великими підвіконнями, які можуть стати не тільки місцем для горщиків з квітами, а й робочою стільницею на кухні, барною стійкою, ліжком і т.д.

Конструктивні особливості

Якщо еркер розділений на кілька частин капітальними вертикальними перегородками, то фактично в кожну з наявних міні-прорізів встановлюється окреме вікно. Такий підхід нічим не відрізняється від традиційного.

Якщо ж виступ повністю відкритий, то у випадку з металопластиковими виробами необхідно використовувати такий елемент як еркерниє труба. По суті, це особливий з’єднувач, який дозволить об’єднати окремі секції в єдине ціле під потрібним кутом.

Сама труба зроблена з тих же матеріалів, що і пластиковий профіль, але тільки з посиленим армуванням, що дозволяє витримати серйозні навантаження. За кольором і іншим зовнішнім характеристикам з’єднувач не відрізняється від інших частин рами, так що виглядає вельми органічно.

Де застосовують еркерниє вікна?

Найчастіше вони зустрічаються в котеджах і заміських особняках. У «панельках» типової забудови вони раніше, як правило, не використовувалися. Зате їх можна знайти в незвичайних архітектурних спорудах.

Сучасні новобудови все частіше передбачають еркери. Вони можуть бути на балконі і лоджії, в самих різних кімнатах, в тому числі:

  • – на кухні,
  • – у вітальні;
  • – в спальні;
  • – в дитячій;
  • – в кабінеті і т.д.

Будь-яке з цих просторів кардинально змінюється і може виконувати не тільки дизайнерську, але і функціональну роль. У приватних домоволодіннях їх нерідко облаштовується біля сходових прорізів. Особливо вражаюче він виглядає з гвинтовими сходами.

Різновиди еркерного скління

Такі моделі можуть відрізнятися різними критеріями, в тому числі кутами між окремими секціями. Переходи можуть бути як досить плавними, майже напівкруглими, так і різкими (трикутними, трапецієподібними і т.д.).

Різними можуть бути і розміри віконних конструкцій. У висоту виділяють стандартні і панорамні рішення. Залежно від ширини буде змінюватися і кількість секцій (стулок). Можна виділити такі основні види:

  • – двостулкові (при великих виступах);
  • – тристулкові (одні з найпоширеніших);
  • – четиристворчаті (характерні для лоджій і балконів);
  • – багатостулкові (для широких прорізів).

Також в еркерні версіях можуть передбачатися різні типи відкривання, зокрема:

  • – глухі (не передбачають можливості відкривання);
  • – традиційні орні (поворотні);
  • – відкидні (тільки для провітрювання);
  • – поворотно-відкидні або комбіновані (найпопулярніші сьогодні);
  • – штульпові (замість вертикальних імпостів на одній із стулок виконується спеціальна накладка, а при відкриванні виходить широкий отвір);
  • – розсувні та складні ( «гармошка»).