Це проблема не тільки естетичного характеру:

  • Грибкові колонії – серйозні патогени. Вони здатні викликати алергічні реакції в людей, такі як нежить, кашель, свербіж і подразнення очей. Мікотоксини за тривалого впливу провокують проблеми з диханням, головний біль і навіть реакцію з боку нервової системи.
  • Цвіль на укосах спричиняє структурні пошкодження будівельних матеріалів. Вона руйнує штукатурку, лакофарбові покриття, проникає в глиб деревини. За тривалої присутності колонії позбутися її миттям і спеціальними засобами вже не вийде. Знадобиться реновація пошкоджених ділянок, а це складніше і дорожче.

Тому якщо ви виявили грибок на вікнах, слід одразу ж починати діяти.

Чому з’являється цвіль на укосах пластикових вікон?

Це головне питання, відповідь на яке дасть змогу повністю і безповоротно знищити цвіль на вікнах.
Для активного розмноження цвілевих грибків мають дотримуватися дві умови. Необхідні комфортна температура і постійна присутність вологи. Прибираєте один із чинників, і цвіль на укосах вікна не зможе існувати.
Відповідною температурою для цвілевих грибків є діапазон від 0°С до +40°С, а оптимальною від +20°С до +30°С. Власне, це комфортні умови і для людини, тому в температурному напрямку рухатися не вийде.
Єдиний варіант стратегії, як прибрати цвіль на укосах вікна, це боротися з вологою. Джерела її появи в цій зоні такі.
Конденсація водяної пари з повітря на більш холодних поверхнях вікна і прилеглих ділянок призводить до появи цвілі на вікнах.
Якщо укоси не були достатньо утеплені, взимку на поверхні температура досягає точки роси. Коли тепле вологе повітря стикається з досить холодною поверхнею, волога, що міститься в ньому, у вигляді пари переходить у рідкий стан і довго не висихає.
Точка роси залежить від температури повітря в приміщенні та його відносної вологості. Наприклад, якщо у квартирі підтримується приблизно 23°С, то ми отримаємо такі дані:

  • За відносної вологості 40% конденсат утворюється на поверхнях із температурою приблизно 8,5°С.
  • Для 60% температура точки роси становить близько 15°С.
  • Для 80% отримаємо конденсацію вже при 19°С.

З огляду на те, що подібний температурний діапазон лежить у зоні комфортного життєвого середовища для цвілі на вікнах, виходить чудове живильне середовище для її розмноження.

Переконатися, що проблема саме в укосах, які промерзають, допомагає тепловізор. Прилад можна взяти в оренду і перевірити температури на всій площині вікна і прилеглих зонах. Робити це рекомендується в холодну пору року, коли різниця між вулицею і приміщенням буде досить великою для детекції приладом.
Другий спосіб – провести заміри звичайним термометром для повітря. Помістіть датчик поблизу кутів. Інформація буде не такою точною, але цілком достатньою.
Утеплення укосів зовні і зсередини позбавить вас цвілі на вікнах.
Набагато гірше, якщо в сильні морози обмерзає рама і склопакети. Це означає, що було обрано неправильну конфігурацію вікна або воно виготовлене з істотними дефектами. У цьому разі єдина раціональна відповідь на запитання, як боротися з цвіллю на укосах вікон, – поміняти всю конструкцію і замовити при цьому теплий монтаж за ДСТУ.

Люкс блог_плесень 2

Занадто висока вологість у приміщенні – ще одна поширена причина грибка на вікнах.
Розбираючи питання з конденсацією, ми вже згадували, що за відносної вологості понад 60% для нагрітого до комфортного стану повітря температура точки роси має досить високі значення. Ніяке утеплення укосів не допоможе, якщо не нормалізувати цей параметр.
Виміряти вологість допоможе побутовий гігрометр або домашня метеостанція – відносно недорогі прилади, широко доступні в продажу.
Як прибрати цвіль на укосах вікна в цьому випадку? Подбати про вентиляцію приміщення. Пластикові вікна забезпечують високу герметичність. Щоб повітрообмін відповідав рекомендованим нормам, необхідно:

  • Перевірити роботу витяжної вентиляції. Якщо вона забита, прочистити вентканал і встановити додаткові вентилятори.
  • Регулярно провітрювати приміщення, відкриваючи вікна мінімум на 10-15 хвилин двічі на добу.
  • У вологих зонах, таких як кухня і ванна, можна встановити спеціальні брізери або рекуператори.

Часто нормалізація вологості дає змогу знищити плісняву не тільки на вікнах, а й в інших зонах.
Попадання вологи з вулиці в монтажний шов також здатне спровокувати цвіль на укосах.
Протікання дощової або талої води крізь щілини біля рами неодмінно призведуть до утворення грибка. Вони виникають з таких причин:

  • Шов із монтажної піни не одразу був оштукатурений.
  • Монтаж проведено неякісно.
  • Не встановлено козирок над вікном.
  • Відлив має неправильний ухил, через що вода накопичується в кутах або вздовж рами.
  • Зносився ущільнювач.
  • Порушена щільність притискання стулок, що відчиняються, і потрібне регулювання фурнітури.

Якщо укоси вкрилися цвіллю з цієї причини, насамперед потрібно усунути її. А найкраще відразу вибирати сумлінну компанію з виготовлення та встановлення пластикових вікон. Ми в “Люкс вікна” приділяємо першорядну увагу якості виготовлення конструкцій і монтажу.
Низька температура всередині приміщення – також часта причина грибка на вікнах.
Але якщо вона перебуває в нормальних межах, зверніть увагу на ширину підвіконня над радіаторами. Занадто великий виступ або розміщення батарей у нішах перешкоджає надходженню теплого повітря до привіконної зони. У цьому разі позбутися цвілі на укосах вікна допомагають спеціальні перетічні решітки, що встановлюються в підвіконня.

Як прибрати цвіль на укосах вікна, якщо причини вже усунуто?

Ви можете вибрати будь-який засіб. Підійде:

  • Спеціальна побутова хімія. Як правило, вона виготовляється на базі хлору, потребує ретельного змивання і подальшого провітрювання приміщення.
  • Перекис водню в розчині 3%. Добре працює на невеликих ділянках, не потрібно змивати.
  • Оцет 9%. Наноситься без розведення на годину і потім змивається.

Але всі ці засоби дають тимчасовий ефект. Якщо не позбутися причини, вам доведеться постійно повертатися до цього питання. Замовляйте пластикові вікна у компанії, яка гарантує якість. Чекаємо ваших заявок.