Відмінності енергозберігаючих склопакетів від звичайних

Будь-яке сучасне металопластикове вікно автоматично не гарантує еталонних параметрів теплоізоляції. А вони вкрай бажані для будь-якого житлового приміщення, адже це запорука не тільки комфортного мікроклімату, але і можливості збереження ресурсів, необхідних на обігрів і / або кондиціонування. Ось чому все частіше можна почути словосполучення «енергозберігаючі вікна». Давайте розбиратися, чим вони відрізняються від звичайних і чи дійсно вони так потрібні.

Вікна енергозберігаючі та звичайні: в чому різниця

По суті енергозберігаючі вікна відрізняються тим, що забезпечують високі теплоізоляційні властивості, а саме збільшений коефіцієнт опору теплопередачі. Як наслідок, всередині взимку краще утримується теплий кімнатне повітря, а захист від холодного ззовні вище. Аналогічно це працює і влітку, тільки на збереження прохолоди і запобігання задухи.

Головні відмінності віконної конструкції з високими теплоізоляційними параметрами стосуються склопакетів, на які припадає близько 80% площі скління. Хоча також обов’язковим аспектом є наявність і так званого «теплого» профілю, тобто системи з монтажною глибиною від 70 мм і числом камер від 5 і більше.

Основою енергозбереження склопакета виступають такі технічні моменти:

  • присутність двох камер. В умовах українського клімату для забезпечення високих теплоізоляційних властивостей необхідна наявність двокамерного склопакета (з трьома стеклами). Це базове вимоги з точки зору забезпечення енергоефективності;
  • енергозберігаюче скло. На відміну від звичайних на них нанесений спеціальний Низькоемісійні шар з іонами срібла. Він виступає додатковою перепоною для втрат тепла. Для відповідності нормам енергоефективності вікно повинно мати два таких скла (зовнішнє і внутрішнє);
  • заповнення камер інертними газами (аргоном або криптоном). При виконанні двох перерахованих вище вимог «заправка» межстекольного простору інертним газом, а не повітрям, підвищує енергоефективні властивості ще на кілька відсотків. При цьому заповнення аргоном або криптоном має досягати мінімум 90%;
  • використання дистанційних рамок з композитних матеріалів. Енергозберігаючий склопакет може бути доповнений спеціальною «теплою» рамкою.

Вона відрізняється від традиційної (зробленої з алюмінію) зниженою теплопровідністю, що в ще більшій мірі захищає від утворення містків холоду по периметру склопакета.

Для перевірки наявності двох камер і нізкоеміссионного шару рекомендується піднести запалений сірник або запальничку до вікна. Кількість вогників в відображенні дорівнюватиме число числу камер, а колір полум’я через напилення повинен бути не червоно-жовтим, а злегка блакитним, зеленим або виражено червоним (малиновим).

Для чого потрібні так звані «теплі» вікна?

Перш за все це вимога державних будівельних норм з 2017 року. Тобто будь-який опалювальне житлове приміщення в Україні сьогодні має мати такі «теплі» вікна.

На практиці їх присутність забезпечує:

  • більш комфортний мікроклімат незалежно від пори року. Взимку буде тепліше, влітку – прохолодніше;
  • економію енергії на обігрів / кондиціонування і, як наслідок, зниження комунальних витрат;
  • захист від утворення конденсату і зниження ризику промерзання і / або появи цвілі.

Коштують енергозберігаючі вікна дорожче, але вони дозволять знизити споживання енергії та / або витрати на обігрів (якщо є автономне опалення або індивідуальні прилади обліку тепла), що на практиці відкуповуватися різниці приблизно за 1.5-2 року. Після цього періоду власник отримує чисту вигоду.