Монтажний шов – це неминучий технологічний зазор, який утворюється між рамою і отвором стіни під час встановлення віконної конструкції. Він заповнюється спеціальними матеріалами, що забезпечують герметичність, тепло- і звукоізоляцію. Технологічно коректний захист монтажного шва забезпечує довговічність конструкції в цілому.

Чому так важливий захист монтажного шва від зовнішніх впливів?

Це обумовлено властивостями матеріалу, яким виконується ущільнення швів – спіненим поліуретаном. За постійного контакту з вологою він потихеньку просочується нею, оскільки під час спінювання утворюються незакриті бульбашки повітря. При перепадах температури вода перетворюється на кристалики льоду, руйнуючи стінки бульбашок вже механічно. З кожним наступним циклом розмірзання-замерзання ситуація погіршується лавиноподібно. Таким чином, через пару сезонів піна повністю втратить свої герметизуючі властивості. Це вже призводить до промерзання і продування віконного периметра.

Там, де волога, буде і цвіль. Сам пінополіуретан вона не зашкодить, але благополучно перекинеться на стіни.

Не менш руйнівним для монтажної піни є ультрафіолет. Під його постійним впливом вона темніє, розфарбовується. Якщо монтажний шов не був захищений штукатуркою, нащельниками або іншими способами – він виявиться недовговічним.

Технологія теплого монтажу – на сьогоднішній день найкращий спосіб герметизації швів під час встановлення вікон

У цьому випадку використовуються спеціальні матеріали для захисту швів:

  • Гідробар’єрна паропроникна стрічка призначена для забезпечення водонепроникності монтажних швів, стиків і з’єднань. Вона захищає конструкції від проникнення вологи, але дає змогу парам, що утворилися, виходити назовні, запобігаючи в такий спосіб можливому руйнуванню будівельних матеріалів і покращуючи експлуатаційні характеристики будівель і споруд.
  • Паробар’єрна стрічка запобігає проникненню пари з внутрішніх приміщень у будівельні матеріали, що особливо важливо для збереження теплоізоляційних властивостей і запобігання утворенню конденсату і цвілі.
  • ПСУЛ (попередньо стиснута ущільнювальна стрічка) – це спеціалізований будівельний матеріал, призначений для герметизації та ущільнення швів, стиків і з’єднань. Стрічка виготовляється зі спіненого поліуретану, просоченого спеціальними складами, які надають їй водовідштовхувальні та паропроникні властивості.
  • Спеціальний підставочний профіль для теплого монтажу з міцного екструдованого пінополістиролу виключає промерзання зони під підвіконням.

Використання цих матеріалів значно підвищує довговічність конструкцій з металопластикового профілю.

Як виконується захист монтажного шва?

Технологія євромонтажу за ДСТУ така:

  • Виконується ретельне очищення і вирівнювання отвору для забезпечення гарної адгезії матеріалів.
  • По зовнішньому контуру рами встановлюється паропроникна гідробар’єрна стрічка. Її вільний край приклеюється до отвору з нахлестом мінімум 10 сантиметрів.
  • Пароізоляційна стрічка приклеюється по внутрішньому периметру рами. Вона запобігає потраплянню водяної пари з теплого приміщення в монтажний шов.
  • Між ними на раму приклеюється ПСУЛ.
  • Після розміщення і закріплення рами кишеню, утворену гідробар’єром, акуратно заповнюють піною.
  • Після цього внутрішня частина закривається паробар’єром.
  • ПСУЛ забезпечить необхідне рівномірне ущільнення.

Таке ущільнення швів забезпечує прекрасний і довговічний результат.

Спеціальні герметики – також ефективні матеріали для захисту швів

Їх можна використовувати, якщо вікна вже встановлені звичайним способом:

  • Стіз А – це паропроникний однокомпонентний герметик на основі акрилової дисперсії, спеціально розроблений для забезпечення герметизації зовнішніх монтажних швів. Він захищає від вологи, але дає змогу парам, що вже накопичилися, покинути область монтажного шва.
  • Стіз B – це пароізоляційний герметик на основі акрилової дисперсії, спеціально розроблений для внутрішнього застосування під час встановлення вікон і дверей.

Ці герметики забезпечують надійне зчеплення з різними поверхнями, такими як бетон, цегла, дерево, ПВХ і метал. Вони зберігають еластичність після висихання, що дає змогу компенсувати температурні розширення конструкцій. Матеріали стійкі до УФ і можуть застосовуватися за негативних температур.

Після герметизації шва його можна обштукатурити, пофарбувати або закрити нащельником.

Якщо ви хочете отримати максимальну довговічність конструкцій, звертайтеся в «Люкс Вікна». Ми знайдемо вихід у будь-якій ситуації.