Чому потрібно ставити шумоізоляційні вікна?

Всі будівлі мають свої експлуатаційні характеристики. При плануванні, які ПВХ вікна поставити, зважають на обсяг тепловтрат та необхідний рівень звукоізоляції. Це обумовлено тим, що саме через віконні отвори втрачається багато тепла та проникають звуки. 

Згідно з загальноприйнятими нормами, рівень шуму не має перевищувати 40 дБ. При цьому на вулицях великого міста цей показник може сягати й 100 дБ, що відчутно для всіх, хто знаходиться в приміщеннях поряд з найбільш гучними місцями. Забезпечити собі комфортні умови з оптимальним шумовим фоном можна, якщо встановити спеціальні віконні конструкції. Причому це не обов’язково будуть дорогі моделі, є можливість обрати й пластикові вікна за прийнятною ціною, характеристики яких підходять під визначену мету.

Що впливає на рівень ізоляції від шуму в металопластиковому вікні?

рівень звукоізоляції

Є декілька чинників, що впливають за якісні характеристики ізоляції від зайвих звуків:

  • товщина віконної системи;
  • структура конструкції;
  • рівень герметичності, що досягнутий при встановленні.

Отже, треба з’ясувати, які саме металопластикові вікна краще замовити, щоб не відчувати дискомфорту під час проживання в будинку.

Товщина конструкції

Під цим терміном мається на увазі декілька складників:

  • параметри самого профілю — товщина цього елемента впливає на те, наскільки якісним буде захист від шуму;
  • товщина самого скла — частіше за все шумоізоляційні пластикові вікна складаються з декількох шарів скла, що має різну товщину, так створюється якісний бар’єр для проникнення звуків всередину.

Ці дві складові дають гарний результат в комплексі. Тобто чим товшим буде профіль, тим з  більшою товщиною склопакет можна встановити в конструкції.

Структура

В цьому випадку мається на увазі не лише будова всієї конструкції ПВХ вікна, яка в різних моделях відрізняється. Структура самого вікна може вміщувати різну кількість склопакетів. При цьому:

  • саме скло може складатися з декількох шарів, наприклад, триплекс;
  • між склом у склопакеті металопластикового вікна виробники в Києві та інших містах України можуть робити різну відстань, внаслідок цього також покращуються характеристики звукоізоляції.
склопакет у розрізі_2

Відрізняється й наповнення проміжку між шарами скла. Найбільш ефективний метод захисту не лише від шуму, а й від втрати тепла — наповнення внутрішнього простору. Сучасний спосіб захисту — це аргоновий газ, що створює дуже потужну перешкоду для проникнення всередину приміщення різних звуків. Причому кращими стають ці характеристики й внаслідок того, що структура всієї віконної конструкції є неоднорідною. Тобто будова вміщує декілька відокремлених секторів, що мають одну й ту саму функцію та підсилюють один одного.

Рівень герметичності

Цей параметр задається не лише герметичністю самої конструкції ПВХ вікна, що виготовляється виробником. Не менша увага приділяється вибору методів встановлення конструкції у віконний простір. Так, згідно з актуальними будівельними нормами, найбільш ефективним вважається спосіб, за якого послідовно виконуються 3 шари герметизації. На кожному етапі використовують відповідні матеріали:

  • спеціальні паронепроникні стрічки;
  • монтажна піна, причому певного типу;
  • вологостійкі стрічки.

По завершенню має сенс приділити увагу й оформленню відкосів. Саме таким способом можна досягти оптимального рівня шумоізоляції, причому ціна пластикового вікна від цього не дуже зміниться, а результат буде довгострокової дії та дійсно якісним.

Під час експлуатації шумоізоляційного вікна не варто ігнорувати встановлені правила, що рекомендує виробник. Треба регулярно виконувати регулювання фурнітури на відповідний сезон та перевіряти якість ущільнювача, що встановлений на рамі.