Вікна з однією камерою – це конструкції з однокамерним склопакетом

Інших варіантів не існує, і ось чому.

Камери – це герметично ізольовані простори, заповнені повітрям.

Якщо розглядати конструкцію віконного модуля, то такі камери можуть знаходитися тільки в металопластиковому профілі та склопакеті. При цьому:

  • Найпростіша, найдешевша і найхолодніша профільна система містить мінімум три камери. У центральну поміщається армувальна вставка. Бічні відповідають за хоча б мінімальну теплоізоляцію і захист від шуму. Ба більше, перемички між камерами – це своєрідні ребра жорсткості, які додатково забезпечують геометричну стабільність конструкції. Навіть на зорі технології однокамерних пластикових профілів не існувало. Холодний алюміній має мінімум дві камери.
  • Склопакет – зовсім інша історія. Там камерами називають повітряні прошарки між скляними листами. Найбазовіша конструкція – це і є однокамерні пластикові вікна. Між двома стеклами за допомогою дистанційної рамки створюється рівно один герметичний простір.

Вікна з однією камерою в склопакеті поступово відходять у минуле. Сьогодні навіть для технічних і підсобних об’єктів воліють замовляти двокамерні конструкції.

Недоліки однокамерних вікон і поява більш досконалих варіантів знизили на них попит

Слід розуміти, що скління займає дуже велику площу віконного отвору і багато в чому визначає сумарні характеристики майбутнього виробу. Встановлення однокамерних вікон зазвичай буває далеко не найкращим варіантом:

  • Вони мають гірші теплоізоляційні характеристики порівняно з двокамерними склопакетами. Ви зіткнетеся з великими втратами тепла взимку і перегрівом приміщень влітку. У регіонах із суворим кліматом однокамерні пластикові вікна можуть виявитися недостатньо ефективними для підтримання комфортної температури навіть у приміщенні з хорошим опаленням.
  • Однокамерні склопакети менш ефективно захищають від шуму, особливо в міських умовах або поблизу галасливих доріг. Якщо важливо забезпечити тишу в приміщенні, краще розглянути теплі склопакети з великим числом камер.
  • На склі вікна з однією камерою частіше утворюється конденсат, особливо за значних перепадів температур. Це може призвести до появи вологи, сильного запотівання і цвілі на вікнах і укосах.

Для поліпшення технічних параметрів однокамерних пластикових вікон застосовують кілька енергозберігаючих технологій. Наприклад, використовують максимально широкі теплі дистанційні рамки, заповнюють камеру інертними газами, наносять на скло тепловідбивні низькоемісійні або багатофункціональні покриття, що відбивають тепло.

Усе це трохи підвищує теплозберігаючі властивості. Якщо коефіцієнт опору теплопередачі для однокамерної конструкції завтовшки 24 мм становить 0,36 м2К/Вт, то для модифікації 32 мм з Аргоном усередині і двома i-склами можна отримати близько 0,85 м2К/Вт.

Однак ціна вдосконаленого однокамерного пластикового вікна може виявитися вищою, ніж у двокамерного звичайного з близькими характеристиками.

Деякі переваги однокамерних вікон зберігають їм популярність

Насамперед це вага. Будь-який однокамерний склопакет приблизно на 30% легший за двокамерний. Якщо потрібно склити балкони, залишкова несуча здатність яких невідома, безпечніше вибирати вікна з однією камерою.

Також якщо ви хочете поміняти тільки склопакет у рамі з малою установчою глибиною, у вас просто немає іншого вибору. Поліпшити характеристики вийде тільки за допомогою додаткових теплих технологій.

Але головна перевага однокамерних вікон – їхня мінімальна ціна на конструкцію аналогічної площі. Для виготовлення обирають найпростіші профілі, можна заощадити на фурнітурі завдяки легшій стулці. Якщо потрібно склити неопалюване приміщення – цілком розумний вибір.

Хоча однокамерні пластикові вікна можуть виявитися підходящим варіантом для деяких умов, перед вибором слід ретельно розглянути їхні недоліки. Для регіонів з екстремальними кліматичними умовами або для тих, хто хоче поліпшити звукоізоляцію та енергозбереження, краще звернути увагу на сучасні елегантні теплі рішення. Економія на етапі капітальних робіт зазвичай повертається підвищеними експлуатаційними витратами. Звертайтеся в «Люкс Вікна», ми допоможемо вибрати відмінні вікна в рамках оптимального бюджету.