При виборі металопластикового вікна велике значення відіграє кількість камер в профільній системі. Справа в тому, що ця конструкція не є цілісною, а складається з порожнистих просторів, які поділяють профіль на окремі сегменти. У сучасних вікнах, відповідно до вимог нашої кліматичної зони, допустимо використовувати профільні системи з 3 камерами. Але також досить популярні п’яти- і шестикамерні рішення, які забезпечують ряд переваг. Який же профіль краще вибрати?

На що безпосередньо впливає кількість камер в профільній системі?

Разом зі збільшенням кількості камер в профілі збільшуються важливі експлуатаційні властивості віконної конструкції, а також з’являються додаткові можливості щодо компонування вікна. Але одночасно збільшуються і витрати на придбання. Отже, чим більше камер, тим вище / більше:

  • теплоізоляційні властивості.Збільшення кількості камер забезпечує зростання показника термічного опору вікна. Якщо 3-камерний профіль в середньому має коефіцієнт в 0,61, то вже 5-камерний – 0,85 і більше. При цьому значення має і товщина стінок камер. Наприклад, ширина зовнішньої повинна бути мінімум 2,7-3 мм, щоб показники теплоізоляції були на висоті;
  • звукоізоляція.Якщо трикамерний профіль забезпечує захист від проникнення звуку гучністю до 27-36 дБ, то вже система з 5 камер – 45дБ і більше. Знову ж товщина стінок тут також має значення;
  • можлива монтажна ширина і допустима товщина склопакета.Профільні системи з великою кількістю камер призводять до збільшення ширини конструкції. Як правило, 3-камерні профілі складають 60 мм, а п’яти – мінімум 70 мм. В останньому випадку можна використовувати більш товсті склопакети, в тому числі вибирати рішення, які складаються з 2 або 3 стекол, а 3 або 4, з збільшеною відстанню між ними. Це також прямо впливає на тепло- і звукоізоляцію.
  • ціна.Разом з додаванням камер збільшується і вартість профілю. Як правило, 3-камерний коштує дешевше 5-камерного на 10-20%, що також варто враховувати.

Отже, профілі, що складаються з 5 або 6 камер за своїми властивостями краще, ніж три-або чотирикамерні. Але і коштують вони дорожче. Що ж краще вибирати?

Рекомендації по вибору кількості камер в ПВХ-профілі:

  1. Для скління балконів, які не планується використовувати як житловий простір, цілком достатньо 3-камерних профілів.Вони ж походять для нежитлових об’єктів.
  2. Якщо вікна житлового об’єкта виходять на південну сторону, яка вважається теплішою, вулиця не галаслива, а саме приміщення невелике (витрати на опалення відносно невеликі), то в більшості випадків буде достатньо 4-камерного профілю, в тому числі з енергопакетом.
  3. Для дитячих кімнат і спалень, до яких пред’являються підвищені вимоги до звуко – і теплоізоляції, приміщень, з віконними прорізами на північну сторону, окремо підходять профільні системи на 5 камер.
  4. Для великих приватних будинків з високими вимогами в плані теплоізоляції, а також квартир, які виходять на жваві магістралі (наприклад, з трамвайними коліями), варто придивитися до 6-камерних рішень.