Практичні поради по склінню приватного будинку

Скління котеджів і будинків відчутно відрізняється від вибору віконних конструкцій для квартири в багатоповерхівці. Хоча в будь-якому випадку це вкрай відповідальні завдання, що вимагають зваженого підходу і аналізу різних аспектів. Визначитися потрібно з матеріалами виготовлення рами, видом склопакета, подумати про необхідність додаткового декору (в заміському житловому будівництві – це теж важливо).

Плюс варто думати не тільки про те, як вибрати вікна в котедж, а й про їх правильному монтажі, враховуючи фактор усадки і т.д.

Пластик, дерево або алюміній?

Сьогодні для скління котеджів і заміських будинків використовуються як металопластикові або алюмінієві профілі, так і дерев’яні рами, зроблені з євробруса. Сучасні технології до того ж дозволяють нівелювати потенційні слабкі сторони кожного варіанта, в тому числі надати ПВХ необхідний колір і фактуру, зробити «теплим» алюміній або навіть захистити деревину від ризики загоряння і гниття.

Але є ще фактор ціни і інші об’єктивні моменти, які також впливають на підсумковий вибір:

  • дерево прикрашає будь-яку будівлю, але і ціна на такі вікна для котеджу буде високою. До того ж за деревиною обов’язково потрібно доглядати (покривати захисними складами) і оберігати від механічних пошкоджень;
  • алюміній добре підходить для скління великих площ (в силу легкої ваги профілю). Але базові алюмінієві системи слабкі з точки зору теплоізоляції, а так звані «теплі» – коштують дорожче пластику. Ось чому алюміній частіше зустрічається в альтанках, зимових садах, але не в самих житлових кімнатах особняків;
  • пластик забезпечує відмінну теплозахист і звукоізоляцію. Він невибагливий в догляді, довговічний і дуже доступний. До того ж металопластикові вікна в котедж завдяки ламінації можуть імітувати натуральне дерево. Саме тому ПВХ найчастіше є найкращим вибором.

Відповідні склопакети для індивідуального житлового будівництва

У таких будівлях часто передбачено індивідуальне опалення, тому власники зацікавлені в мінімальних тепловтрат. У цьому випадку на обігрів взимку (а також кондиціонування влітку) доведеться витрачати менше грошей. Відповідно, вікна в котедж краще доповнити висококласними склопакетами, а саме:

  • тільки двокамерними (це будівельна норма для житлових опалювальних приміщень в більшості регіонів України, крім південних областей);
  • з наявністю двох енергозберігаючих i-стекол. На їх поверхню наноситься спеціальне напилення іонами срібла, яке підвищує опір втрат тепла. Таке покриття розміщують на першому і третьому (вуличному) склі, при цьому оскільки воно боїться механічних пошкоджень, воно спрямоване всередину камери. Склопакет з двома i-стеклами по теплоізоляції не поступається кладці цегли товщиною в 70 см;

Додатково варто оцінити доцільність придбання сонцезахисних (або тонованих) стекол, заповнення камер інертним газом, підвищення звукоізоляції за рахунок вибору асиметричних склопакетів і т.д.

Скління котеджу: правильний монтаж

У будинках з бруса і дерева при установці вікон треба враховувати фактор усадки. Відповідний процес може відбуватися до 5 років з моменту спорудження.

Зазвичай для попередження деформацій встановлюють обсадних захисну коробку ( «окосячку» або обсадку). Це дерев’яне пристосування, яке бере на себе всі навантаження, що виникають при усадці. Для захисту вікна між такою обсадкою і наявними стінами робиться зазор величиною до 7 см. У нього укладаються утеплювачі, виконується герметизація і закриття лиштвами.

З цегляними будівлями складних підготовчих робіт немає. Попередньо важливо лише врахувати наявність пустот в кладці, передбачити зазори під обробку укосів, що не перевищувати рекомендації по ширині і висоті металопластикових вікон.

Декор і інші нюанси

В особняках мешканці часто хочуть красиво оформити отвори. Для цього використовуються шпроси (декоративна розкладка) і ламінація (надає профілем будь-який необхідний колір). Крім того можна вибрати оригінальну фурнітуру, в тому числі кольорові ручки, поекспериментувати з формами і розмірами ПВХ-виробів.

Ще можна поставити розсувні вікна в котедж, що актуально для веранд, терас, балконів і лоджій, а також при панорамному склінні.