Що таке мультифункціональний склопакет

Оскільки на склопакет доводиться до 90% площі вікна, його вибору варто приділяти особливу увагу. Сьогодні покупець може вибирати як звичайні світлопрозорі вироби, так і більш технологічні рішення. До останніх відносяться склопакети енергозберігаючі, сонцезахисні, звукоізоляційні, а також так звані багатофункціональні версії. Чим вони відрізняються один від одного і які їхні плюси і мінуси? Давайте розбиратися.

Види сучасних склопакетів

Звичайний або стандартний склопакет – це виріб з простими стеклами 4 мм завтовшки і часто рівними міжскляними дистанціями. Крім таких виробів у вікнах сьогодні встановлюються і більш просунуті рішення, в тому числі:

  • енергозберігаючі склопакети. Їх головна відмінність – присутність мінімум одного нізкоеміссионного скла (зі спеціальним напиленням іонами срібла, який поліпшує теплоізоляцію). Додатково тут також може використовуватися заповнення камер аргоном або криптоном замість повітря;
  • сонцезахисні склопакети. Скло тут має додатковий захист від ультрафіолету і перешкоджають вигоряння текстилю та оздоблення квартири під прямими сонячними променями;
  • протизламні або безпечні моделі. Це склопакети з підвищеною міцністю (протиударні) або збільшеною товщиною (триплекс). Виступають додатковою перешкодою для злочинців;
  • звукоізоляційні версії. Як правило, мають збільшену загальну товщину і різну дистанцію між стеклами, що підвищує захист від шуму з вулиці;
  • мультифункціональні склопакети. Це вироби, які поєднують відразу кілька перерахованих вище функцій, наприклад, енергоефективність та захист від сонця з додатковою підвищеною механічною міцністю.

Мультифункціональні склопакети: властивості і структура

Такий склопакет має відразу кілька переваг на тлі стандартних виробів. Він поєднує енергозберігаючі особливості із захистом від сонячних променів, що дозволяє забезпечити комфортний мікроклімат і взимку, і влітку (відповідно уникати холоду і спеки). Також тут є додатковий захисний шар, що поліпшує протизламні властивості.

Якщо у випадку з енергозберігаючими склопакетами характеристики по теплоізоляції забезпечує наявність спеціального напилення, то в ситуації з мультифункціональними виробами, як правило, не обійтися без багатошарового покриття. Його отримують за допомогою магнетронного глибоко вакуумного процесу. Присутній зазвичай 5 шарів (функціональний, два захисних, а також нижній і верхній):

  • функціональне покриття робить скло енергозберігаючим і захищеним від ультрафіолету;
  • захисні шари підвищують загальну механічну міцність;
  • самий верхній і самий нижній шар дозволяють забезпечити необхідне світлопропускання, дзеркальність (якщо потрібно) і потрібний колір (теж якщо треба).

Візуально мультифункціональний склопакет відрізняється лише легким ефектом дзеркальності, а тонування (захист від сонця) може давати незначний зеленуватий або блакитний відтінок.

Плюси і мінуси мультифункціональних склопакетів

Якщо енергозберігаючі склопакети покращують лише теплоізоляцію вікна, то мультифункціональні мають більше плюсів:

  • енергозбереження і можливість скорочувати витрати на опалення або кондиціонування;
  • захист від сонця + явний відображає ефект, завдяки чому сонячне світло більш приємне для ока;
  • поліпшена міцність на тлі звичайних склопакетів;
  • варіативність реалізації: мультифункціональні склопакети можуть застосовуватися в приватних будинках і квартирах, при панорамному склінні і т.д.

Основний мінус – більш висока ціна. Але якщо теплоізоляція, захист від сонця і злому – актуальне завдання для вас, то вкладення повністю виправдані