Слідом за зростанням популярності ПВХ-вікон все більш широке поширення в нашій країні отримали і аналогічні дверні конструкції. Спочатку їх ставили переважно на балконах (тут вони були частиною балконного блоку), але потім почали набирати популярність і пластикові вхідні двері.

Виконані на базі ПВХ-профілю вхідні групи майже не зустрічаються в звичайних житлових квартирах. Але вони досить поширені в приватному житловому будівництві (в котеджах і особняках). Все частіше вхідні металопластикові двері можна побачити в офісах і різних комерційних об’єктах – магазинах, салонах краси, бутиках і т.д. І така популярність не випадкова, адже в плані експлуатаційних властивостей, варіативності виконання і ціни вони вважаються одним з оптимальних рішень сьогодні.

Коротко про головне:

  1. Стійкість до різних хімічних і атмосферних впливів, включаючи перепади температур, вологу, ультрафіолет.
  2. Відповідність протипожежним вимогам безпеки.
  3. Хороші протизламні характеристики і загальна надійність. Довговічність при правильному поводженні може перевищувати 30-40 років.
  4. Якісна теплоізоляція і підвищений захист від вуличних шумів.
  5. Привабливість і варіативність зовнішнього вигляду. Їм можна додати різні відтінки, застосовувати не тільки звичайні, але різнокольорові або дзеркальне скло, інші матеріали заповнення.
  6. Простий догляд та обслуговування.
  7. Збалансована вартість. Вони доступніше дерев’яних аналогів

Пластикова вхідні двері: конструктивні особливості

Якщо балконна конструкція на 100% така ж, як і ПВХ-вікна (у них ідентичні профілі і фурнітура), то вхідні групи сильно відрізняються. Пов’язано це як з більш інтенсивною експлуатацією, так і з підвищеними вимогами в плані загальної надійності, механічної міцності і протівовзломних властивостей.

Тут використовується спеціальна профільна система, що відрізняється як розмірами (збільшеною шириною), так наявним армуванням. Усередині знаходяться металеві вкладиші із замкнутим армуванням і збільшеною товщиною (від 2 мм і більше). Завдяки цьому жорсткість і міцність конструкції відчутно збільшується.

Такий профіль призводить до збільшення загальної ваги полотна, а значить потрібна і фурнітура, яка витримає зрослі навантаження. А ще петлі і ручки тут розраховані на більшу кількість циклів відкривання / закривання (в день двері ПВХ вхідні експлуатують по 200 разів і більше). Також фурнітура повинна забезпечити хороший захист від злому, тому тут часто застосовують багатозамочні механізми із збільшеною кількістю точок замикання.

Відрізняються вхідні групи від балконних аналогів і по типу порожка. У ПВХ-конструкціях може застосовуватися низький алюмінієвий або теплий пластикових. На вході рекомендується використовувати поріжки, що поєднують плюси двох цих версій, а саме алюмінієві з поліамідними вставками, що запобігають утворенню містків холоду.

Різновиди ПВХ-дверей

Вибираючи металопластикові вхідні двері до приватного будинку, магазин або офіс належить розглянути різні їх види, в тому числі:

  • одностулкові. Найбільш простий і найпоширеніший варіант, який передбачає єдине полотно. У більшості випадків наявної ширини отвору досить для переміщення людей і перенесення речей. Окремим випадком одностулкової моделі виступає версія з верхньої фрамугою (глухою стулкою);
  • двостулкові або подвійні. Тут є два дверних полотна. Одне з них доповнено штульпом – спеціальною планкою, яка забезпечує можливість притвору без імпоста (вертикальної перегородки по центру). До переваг таких моделей відноситься максимально широкий отвір, що дозволяє, наприклад, переміщати великі предмети, припустимо, нерозбірну меблі або фортепіано;
  • полуторні вхідні металопластикові двері. Проміжний варіант, він же різновид двостулкових конструкцій. Тут є одне повноцінне полотно і друга половинна стулка збоку. Остання в більшості сценаріїв використання залишається в закритому положенні або зовсім робиться глухий (що не відкривається).

В окрему категорію варто віднести двері з розсувними системами. Вони найчастіше застосовуються у великих магазинах і / або торгових центрах, в приватних будинках, де використовуються для виходу на прибудинкову територію, до басейну, на веранду і т.д.

Ще відрізнятися може заповнення полотна. Так, виділяють:

  • вхідні пластикові двері зі склом. Тут рекомендується використовувати міцні склопакети (триплекс, загартовані);
  • вхідні пластикові двері без скла. Замість склопакетів ставлять спеціальні полімерні вкладиші (HPL панелі), в тому числі сендвіч-панелі. Вони характеризуються високими ізоляційними властивостями і міцністю, але не пропускають світло в приміщення;
  • комбіновані варіації. Частина полотна зі склопакетом, частина – з непрозорим заповненням.