З якого матеріалу виготовляють металопластикові вікна і в чому його особливість?

Металопластикові вікна виробляють з полівінілхлориду (скорочено – ПВХ). Цей матеріал відноситься до термопластів – пластмас, які можуть повторно перероблятися навіть після того, як були сформовані в той чи інший виріб. У складі полівінілхлориду – етилен (продукт нафтохімії) і хлор, отриманий з кухонної солі. Співвідношення цих речовин – 43% і 57% відповідно.

ПВХ існує в порошкоподібної формі. Для створення віконного профілю в порошкову масу потрібно додати ряд речовин – стабілізатори, пігменти для додання профілем того чи іншого кольору, модифікатори і інші добавки. В сукупності ці компоненти і надають металопластиковим вікнам такі властивості, як довговічність, світлостійкість та здатність протистояти перепадам температур і несприятливих погодних умов.

Існує дуже багато різноманітних профілів для вікон. Який вибрати?

Перш ніж вибрати профіль, дайте відповідь самі собі на ряд питань або проконсультуйтеся з майстром. Ви віддаєте перевагу глухим вікон або вікон зі стулкою? Якщо вам вудіння другий варіант – то вам підійде будь-полегшений віконний профіль товщиною від 2,5 мм. Профіль можете вибрати як трьох-, так і п’ятикамерний. А ось склопакет, в принципі, підійде будь-який. Але якщо вам потрібні вікна великих розмірів (ширина стулки – 650 мм і більше, а висота – від 1500 мм), і встановлювати ви їх збираєтеся на поверхах, схильних до вітрової навантаженні, то від полегшених профілів радимо відмовитися. Особливо якщо це балконні або терасна двері.

Цінові категорії металопластикових вікон: економ, середній і преміум. На ціну металопластикових вікон впливає ще й комплектація: відливи, підвіконня, кількість камер і віконних профілів, фурнітура, ламінування, тонування і багато інших. Все залежить від того самого «комплекту», який ви хочете отримати.

З чого складається сама конструкція пластикового вікна?

Основою всієї віконної конструкції є рама. На ній і все Це, умовно кажучи, контур віконної системи. Її кріплять у віконний отвір, використовуючи анкерні пластини і дюбеля.

  • Поділяє віконну раму імпост.
  • Стулка – елемент, який відкривається. Для виконання функцій відкривання або, приміром, провітрювання служить фурнітура.
  • Для того щоб утримувати склопакет або сендвіч-панель, використовується штапик.
  • З допомогою стулковій імпоста стулки поділяють на контури.
  • Прозорою частиною вікна є склопакет.

Непрозорою частиною вікна – сендвіч-плита. По своїм теплоізоляційним властивостям вона перевершує двокамерні склопакети. Сендвіч-встановлюють плиту на нижній частині дверей.

Несуть металопластикові вікна загрозу для здоров’я? Наскільки вони екологічні?

Це питання звучить дуже часто, так як турбота про власне здоров’я – це цілком природно. АЛЕ давай подумаємо і проаналізуємо – всі речовини, які використовуються для виробництва металопластикових вікон, є абсолютно натуральними. Це кухонна сіль, нафта, газ. Освіта полівінілхлориду відбувається внаслідок деяких хімічних реакцій. А сам матеріал абсолютно нетоксичний. І ще – цікавий факт. Донорську кров та плазму зберігають в посудинах, які також виготовлені з ПВХ.

Скільки може бути стекол у двох або однокамерних склопакетах?

В конструкцію звичайного однокамерного склопакета входить два скла, які скріплені з допомогою дистанційної рами. Між ними утворюється одна камера. Якщо пакет двокамерний – в ньому три скла і дві камери відповідно.

Що краще вибрати для установки нижньої частини балконних дверей? Сендвіч-панель або все ж скло?

Традиційно для нижньої частини металопластикової двері використовують сендвіч-панелі, виготовлений з пластику. Це, по-перше, практично, по-друге, безпечно, особливо якщо в будинку є малюки. Без сумнівів, скло виглядає ефектніше і красивіше, але сендвіч-панелі істотно додадуть балконних дверей теплоізоляційних властивостей. Ще однією незаперечною перевагою сендвіч-панелей є те, що при їх установці балконні двері має меншу вагу, відповідно – навантаження на нижні петлі знизиться.

Що зробити, щоб металопластикові вікна не запітніли?

Перша причина запотівання металопластикових вікон – це підвищена вологість у приміщенні. При вологості повітря 45% і вище, і температурі +22 градуси потрібна додаткова вентиляція, інакше випадання конденсату на поверхні вікон не уникнути. В даному випадку приміщення потрібно провітрювати хоча б раз на день.

Чим відрізняється енергозберігаючий склопакет від, наприклад, двокамерного? Який краще?

Однозначно, енергозберігаюче скло. Навіть якщо у вас однокамерний склопакет. Збереження тепла складе на 25% більше, ніж зі звичайним склом в двокамерному. Не забувайте також про те, що вага двокамерного склопакета більше, відповідно – зростає навантаження на фурнітуру, зменшуючи термін її експлуатації в порівнянні з однокамерним. А ідеальний варіант – все ж двокамерний склопакет з енергозберігаючим склом. Таким чином ви досягнете максимально тепло – і шумоізоляції.