Однією з традиційних проблем сучасних будинків (навіть нещодавно зведених) залишаються серйозні тепловтрати. Тепло залишає будинок через вікна, щілини, вентиляцію і навіть крізь стіни. Щоб підтримувати комфортний мікроклімат, тепловтрати компенсують за допомогою теплоносіїв, які регулярно дорожчають.

Тепло «втікає» з вашого будинку за трьома напрямками: через дах, огороджувальні поверхні (вікна, стіни, двері), фундамент. Виключивши ці шляхи витоку, можна знизити опалювальні витрати на 30-40%. А якщо вибрати для будівництва житла грамотно спроектований пасивний будинок, ця цифра може досягти і 85-90%.

Що таке Passive House?

Пасивний будинок – одна з найбільш просунутих технологій масового будівництва приватної нерухомості. Це спосіб зведення замкнутих систем, в яких комфортне життя можливе при мінімальному енергоспоживанні.

Концепцію пасивного будинку розробив в 90-х роках Німецький інститут житлового будівництва і навколишнього середовища. Їх метою було створити житло, якому не потрібні були б опалювальні прилади. Для обігріву такого будинку вистачає енергії сонця, побутових електроприладів і тепла, яке виробляють мешканці будинку.

Passive House – технологічно складний проект, який вимагає дотримання ряду умов.

  • Грамотний вибір ділянки. Будинок слід розміщувати з орієнтацією на південну сторону на добре освітленій ділянці на деякому віддаленні від дерев і споруд, які можуть його затінити.
  • Теплий фундамент. В якості підстави використовується фундаментну плиту з теплоізоляцією, яка не допускає витоку тепла в землю.
  • Теплі стіни, дах, вікна. Можуть використовуватися різні матеріали з умовою, що будуть виключені щілини і містки холоду в швах, а загальний коефіцієнт теплопередачі не повинен бути вище 0,15 Вт / м2К.
  • Вентиляція. У пасивних будинках повсюдно використовуються механічні установки вентиляції з механізмами для регенерації тепла. Таким чином при мінімальних витратах енергії влітку в будинок надходить прохолодне повітря, а взимку – нагріте приблизно до + 17 ° С.

Однак навіть при дотриманні всіх цих умов вікна для пасивного будинку відіграють найбільшу роль в досягненні енергоефективності.

Енергозберігаючі вікна для пасивного будинку

Характерний нюанс скління пасивного будинку – потреба в масштабному склінні і принципи установки вікон. Сонячне світло виступає одним з основних джерел опалення для пасивного будинку. При цьому віконні прорізи зазвичай дають найбільші тепловтрати.

Забезпечити необхідний баланс здатні тільки енергозберігаючі вікна. Вони відрізняються такими перевагами:

  • відмінно проникні для сонячного світла і тепла;
  • утримують тепло всередині приміщень;
  • підтримують комфортний мікроклімат всередині будинку;
  • захищають внутрішній простір від негоди, шуму і злому;
  • естетично виглядають, досить герметичні і надійні.

Є кілька вимог, які пред’являються до таких вікон. Це особливі енергозберігаючі склопакети з ударостійким склом і металевим напиленням, яке не дає тепла покинути внутрішній простір, забезпечуючи односторонню проникність. Заповнення внутрішніх камер склопакета додатково знижує тепловтрати за рахунок виключення конвекційних процесів. Ще одна важлива деталь – профіль з високим коефіцієнтом опору теплопередачі і великою монтажною глибиною.

Які вікна Rehau підійдуть для пасивного будинку?

Німецький виробник Рехау не так давно представив ринку інноваційний продукт – вікна Rehau Geneo. Вікна REHAU Geneo Rau-Fipro X – це єдиний профіль, який має сертифікат Інституту Пасивного будинку (Passivhaus Institut) у м Дармштадт, Німеччина і дозволений для використання в пасивних будинках. Це передовий шестикамерний профіль з монтажною глибиною 86 мм, який виготовляється з міцного матеріалу RAU FIPRO, використовуваного в авіабудуванні. Конструкція укріплена скло-фіброю.

Вікна пластикові Рехау мають багато переваг:

  • На 40% легше аналогів. Їх легше перевозити, встановлювати, навантаження на будівлю нижче, а фурнітура менше зношується.
  • Відсутність армування. Завдяки цьому в профілі не використовується метал, тобто конструкція буде захищена від додаткового охолодження.
  • Міцна і жорстка конструкція, яка гарантує збереження геометрії в будь-яких умовах експлуатації.
  • Максимальна герметичність за рахунок допоміжного контуру ущільнення.
  • Взломостійкість, висока шумоізоляція, легкість використання.

У компанії «Люкс Вікна» ви можете купити першокласні енергозберігаючі вікна на основі профілю Rehau. Звертайтеся за консультаціями до менеджерів – вони розкажуть про всі особливості вікон пластикових Рехау і допоможуть підібрати оптимальний варіант для максимальної енергоефективності вашого житла.