Енергозберігаючі склопакети для пластикових вікон

Питання енергозбереження сьогодні, як ніколи, актуальне для українців. Але через маркетингові прийоми енергозберігаючі функції металопластикових вікон часто недооцінюються або просто не сприймаються всерйоз. Але клас енергозбереження віконних конструкцій прямо зумовлює їх опір теплопередачі, а значить і здатний дати пряму відповідь покупцеві – краще конкретний виріб утримує тепло всередині приміщення чи ні.

Класи вікон за енергозбереженням

Навіть світлопропускні конструкції є огороджувальними, а значить, вони забезпечують певну стабілізацію мікроклімату і економію енергії на його обігрів. У цьому сенсі будь-яке вікно з цілими шибками є енергозберігаючим. Як такого класу енергозбереження державним стандартам стосовно до віконних конструкцій немає, зате є інша класифікація – по опору теплопередачі. За даним критерієм всі сучасні ПВХ-вікна діляться на 10 видів, від Д2 до А1.

Клас А1 характеризується найвищим опором теплопередачі (показник дорівнює 0,8 м2.°С/Вт і вище), а Д2 – найгіршим (до 0,39 м2.°С/Вт). Сьогодні також виділяють ще три класи А +++, А ++ і А + з ще більш високим опором теплопередачі – у виробів з трьома плюсами – понад 1,05 м2.°С/Вт.

Віконні конструкції А-класу краще локалізують приміщення від зовнішніх впливів, а значить, з точки зору енергозбереження є більш якісними і доцільними для вибору на тлі виробів меншого класу.

При цьому на загальні теплові характеристики вікна крім класу енергозбереження впливають і інші моменти, а саме:

  • параметри опору теплопередачі основних комплектуючих конструкції;
  • розміри вікна;
  • число стулок.

Так збільшення числа елементів вікна, які відчиняються нерідко призводить до зниження загальної енергетичної ефективності конструкції. Отже, при інших рівних умовах двостулкове вікно програє одностулковому в питанні збереження тепла в порівнянні з одностулковими.

Інші аспекти, що впливають на енергозбереження вікон

Показник опору теплопередачі є не єдиним з тих, що характеризують здатність віконної конструкції зберігати тепло. Важливе значення, наприклад, має відбиваюча і пропускна здатність. Так, більшість сучасних склопакетів отримують особливе покриття, що дозволяє оптимізувати ці параметри.

Також поліпшити споживчі властивості сучасних металопластикових вікон здатне наповнення камер між склом газом. Ефективність газонаповнених склопакетів доведена цифрами. Також вже одно- та двокамерні системи, в яких простір між склом заповнюється газом, а не повітрям, має показник опору теплопередачі на рівні відповідно 0,58 і 0,72 м2.°С/Вт. Такі ж по конструкції віконні конструкції з звичайними склопакетами на 1 і 2 камери програють їм більш, ніж на 50% – відповідно 0,32 та 0,44 м2.°С/Вт.