Найтонше місце в цій прекрасній картині – монтаж. Він здатний як стати завершальним ефективним акордом, так і практично повністю нівелювати старання, докладені для створення чудового теплого вікна чи дверей. Запобігти потенційній катастрофі покликаний захист від вологи і конденсату монтажного шва, для чого використовується гідроізоляційна стрічка для вікон. Це все входить у концепцію встановлення металопластикових конструкцій, втілену в сучасних ДСТУ. Її ще називають «теплий євромонтаж».

Ми в «Люкс Вікна» всім своїм клієнтам настійно рекомендуємо саме встановлення вікон за ДСТУ. З цієї статті ви дізнаєтеся, чому це важливо і яке значення має поліпшення гідроізоляції вікон за допомогою спеціальних стрічок.

Навіщо потрібна гідроізоляційна стрічка для вікон?

До введення нових вимог у ДСТУ стандартним методом утеплення монтажного шва слугувала поліуретанова піна. Після її затвердіння залишки видаляли, стик оздоблювали за допомогою штукатурки, нащільників та іншими способами. Але така технологія не здатна повністю захистити піну від контакту з вологою, що надходить зсередини приміщення і у вигляді атмосферних опадів.

Монтажна піна, перебуваючи в умовах підвищеної вологості, насичується вологою. Це призводить до багатьох негативних наслідків:

  • Під час замерзання вода збільшується в об’ємі і руйнує комірчасту структуру матеріалу. Шов починає кришитися і саморуйнуватися.
  • Через це погіршуються теплоізоляційні властивості матеріалу. З’являються містки холоду, що призводить до підвищеної конденсації вологи.
  • Це призводить до усадки і деформації піни. Зменшується механічна міцність монтажного шва. Матеріал відшаровується від укосів і рами, створюючи вже масивні щілини.
  • Волога створює сприятливі умови для росту цвілі та грибка.

Якщо із зовнішнього боку шви не були вчасно заізольовані, УФ-випромінювання викликає фотохімічне розкладання монтажної піни. Це призводить до втрати еластичності, появи тріщин і руйнування матеріалу. Вона може пожовтіти і стати крихкою, що знижує її ізоляційні та механічні властивості.

Постійні перепади температури викликають цикли розширення і стиснення монтажної піни. Воно невелике, в межах 5%. Але цього виявляється достатньо для появи тріщин і втрати герметичності.

Встановлення гідроізоляційної стрічки успішно запобігає всім перерахованим проблемам. Завдяки цьому термін служби монтажного шва багаторазово збільшується, а ви отримуєте максимально можливі теплоізоляційні параметри від обраної комплектації пластикового вікна.

Сучасні виробники пропонують величезний вибір гідроізоляційної стрічки для монтажу вікон і дверей. Матеріали різняться як фізичними властивостями, так і призначенням.

Попередньо стиснута ущільнювальна стрічка (ПСУЛ) набула найбільшого поширення

Це спеціалізований будівельний матеріал, який використовують для герметизації швів і стиків у будівельних конструкціях, зокрема, під час монтажу вікон і дверей. ПСУЛ виготовлена зі спіненого поліуретану, який попередньо стиснутий і просочений спеціальними смолами. У процесі встановлення стрічка розширюється, заповнюючи простір і створюючи надійну герметичну ізоляцію від втрат тепла і проникнення шуму.

ПСУЛ може бути просякнута спеціальними смолами для збільшення стійкості до вологи та ультрафіолетового випромінювання.

Матеріал доступний у досить широкому діапазоні розмірів, щоб відповідати різній ширині і глибині швів.

ПСУЛ насамперед призначена для встановлення пластикових вікон у отвір із чвертю. Якщо габарити конструкції були підібрані точно, ізоляційних параметрів самої стрічки буде достатньо. Але в більшості варіантів все ж необхідно комбіноване заповнення монтажного шва піною із застосуванням ПСУЛ по периметру рами.

Гідропароізоляційна стрічка для вікон (ГПЛ) захищає монтажну піну від впливу навколишнього середовища

Стрічка має багатошарову структуру на основі поліетилену, бутилкаучуку або інших синтетичних матеріалів, які мають водо- і паронепроникні властивості. Продаються модифікації з армувальною сіткою для підвищення міцності. З одного або обох боків ГПЛ наноситься клейкий шар для надійного зчеплення з поверхнею укосу і рами.

Така гідроізоляційна стрічка для вікон відповідає за дуже важливі функції:

  • Стрічка запобігає потраплянню вологи в пінний шов між віконною рамою і стіною.
  • ГПЛ також виконує функцію пароізоляції, зупиняючи проникнення водяної пари з приміщення. Це дає змогу уникнути конденсації вологи всередині піни.
  • Створення герметичних швів з використанням ГПЛ допомагає поліпшити теплоізоляційні властивості віконної конструкції. Енергоефективність будинку зростає.
  • ГПЛ стійка до ультрафіолету, перепадів температури, побутової хімії та багатьох інших факторів.
  • Обслуговування гідроізоляційної стрічки не потрібне. Можна відразу наносити капітальне оздоблення.

На ринку також доступна ГПЛ-С. Вона відрізняється від базової модифікації наявністю двостороннього скотча з фольгованого боку. Це полегшує монтаж. Також можна купити і теплу ГПЛ з більшою товщиною.

Зазвичай встановлення гідроізоляційної стрічки передбачає формування спеціальної кишені, яка потім запінюється і остаточно закривається.

Пароізоляційна стрічка BM використовується з внутрішньої сторони для подальшого «вологого» оздоблення

Це оптимальний вибір, якщо ви плануєте закривати укіс штукатуркою, кахлем та іншими матеріалами з використанням вологого будівельного розчину. BM повністю запобіжить потраплянню вологи всередину монтажного шва.

Варіація BM+ відрізняється максимальною гідроізоляцією.

Ще один різновид – гідроізоляційна стрічка для вікон і дверей BC для «сухого оздоблення»

Як основний матеріал використовується неткана основа. Вона ідеально поєднується з пластиком, панелями МДФ, деревом, гіпсокартоном та іншими подібними матеріалами для оздоблення укосів.

Пропонуються різні модифікації з особливими властивостями, що полегшують застосування в особливих випадках. Наприклад, наявність двостороннього скотча на неклейовій стороні для BC+.

Дифузійна стрічка призначена насамперед для герметизації відливного (підставочного) профілю

Вона пропускає водяну пару зсередини назовні, запобігаючи накопиченню вологи всередині конструкцій, що захищає від намокання і утворення цвілі. Зазвичай дифузійні стрічки виготовляються з мембранних матеріалів, які мають високу паропроникність і водовідштовхувальні властивості.

Матеріал розроблявся для захисту монтажного шва в нижній частині рами, але часто використовується по всьому периметру.

На чому ґрунтується вибір гідроізоляційної стрічки?

Правильне використання і встановлення гідроізоляційної стрічки для вікон гарантує довговічність і надійність будівельних конструкцій, що відповідають сучасним стандартам якості та енергоефективності. Щоб визначити, який саме матеріал вам потрібен, слід врахувати низку факторів:

  • Тип гідроізоляційної стрічки.
  • Структура і використовувані матеріали.
  • Необхідна стійкість до зовнішніх чинників.
  • Адгезійні властивості з матеріалами сусідніх конструкцій.
  • Передбачається зовнішнє використання (з боку вулиці), або тільки внутрішнє встановлення.
  • Сумісність з іншими будівельними матеріалами.

Ретельний вибір гідроізоляційної стрічки забезпечує надійний захист віконних прорізів від вологи, пари і втрат тепла, покращуючи довговічність і енергозберігаючі властивості будівельних конструкцій. Але без належного досвіду зробити це вкрай складно. Обираючи металопластикові конструкції від «Люкс Вікна», ви делегуєте технічно складні рішення досвідченим фахівцям. Наш співробітник ще на етапі заміру проведе ретельну діагностику прорізу і підбере оптимальну технологію монтажних робіт. Співпрацюйте з найкращими, щоб ні про що не турбуватися.