Клейка стрічка також дає змогу зменшити радіус розльоту осколків під час руйнування скла вибуховою хвилею або від влучання осколків снарядів. Тому дуже багатьох цікавить, як очистити вікно від скотча, не пошкодивши його поверхню або раму.

Слід одразу уточнити, що в цій статті розглядається видалення скотчу з вікна на його скляних поверхнях. З пластиковими рамами слід бути обережними. Агресивні органічні розчинники, абразивні склади і матеріали на них застосовувати категорично заборонено!

Перш ніж обирати засоби для видалення скотчу, потрібно визначити особливості клею, який застосовувався

Існує безліч типів скотчу, кожен з яких має свій характер:

  • Канцелярський скотч – прозорий або злегка тонований, тонкий матеріал. Використовується для тимчасового кріплення паперу та інших легких основ. Зазвичай легко знімається, але може залишити невеликі сліди клею.
  • Малярський скотч виготовлений з паперу зі слабким клейовим шаром, використовується для захисту поверхонь під час фарбування. Легко знімається, зазвичай не залишає слідів, якщо видаляти протягом рекомендованого часу.
  • Двосторонній скотч має клейкий шар з обох боків, використовується для кріплення легких об’єктів до різних поверхонь. Залишає залишки клею, які складно прибрати.
  • Пакувальний скотч схожий на канцелярський, але він міцніший і липкіший. Може залишити помітні сліди клею на склі.
  • Монтажний скотч дуже міцний і товстий, тому використовується для кріплення важких предметів. Часто залишає значні залишки клею, які важко видалити.

З опису стає зрозуміло, що для скла краще обирати малярський або канцелярський скотч.

Домашні способи видалення скотчу

Незалежно від природи слідів, позбуватися їх слід якомога швидше. При цьому краще спочатку спробувати щадні методи, і тільки якщо вони не допоможуть – набирати обертів за агресивністю. Вам можуть допомогти прибрати липкі сліди з вікна такі поради:

  • Мильна вода підходить для видалення залишків канцелярського і малярського скотча. Змішайте теплу воду з невеликою кількістю мила, рідини для миття посуду або прального порошку і нанесіть на залишки клею. Залиште на кілька хвилин для розм’якшення, потім зітріть м’якою тканиною. Відносно свіжі сліди зазвичай добре прибираються подібним способом.
  • Оцет ефективний для більшості типів скотчу. Змочіть тканину або ватний диск 9% розчином і нанесіть на залишки клею. Залиште на кілька хвилин, потім зітріть. Можливо, доведеться докласти певних зусиль, але клейкі залишки цілком добре відходять.
  • Етиловий або ізопропіловий спирт підійде для видалення залишків пакувального, двостороннього скотча та ізоляційної стрічки. Це досить сильні розчинники, тому оберігайте пластикові рами від контакту з ними. Купити їх можна в аптеці, проблем, як правило, не виникає. Змочіть ватний диск або тканину спиртом, прикладіть до плями і через хвилину протріть залишки клею.
  • Соняшникова або оливкова олія, як не дивно, також непоганий органічний розчинник. При цьому їх можна наносити ненадовго на пластик, слідів або пошкоджень не залишиться.
  • Харчова сода – це абразив з легким ефектом розчинника. Тільки не потрібно використовувати її насухо, обов’язково розведіть водою до утворення густої кашки.

Крім використання різних засобів можна спробувати видалення скотчу з вікна механічним способом. Дехто пропонує використовувати для цього канцелярський ніж, циклю (спеціальний скребок для фарби зі змінними лезами). Але це загрожує подряпинами на склі, які потім неможливо повністю приховати або усунути. Краще скористайтеся жорсткою стороною губки або пластиковими шпателями. Дивно, але добре справляються із залишками скотчу на склі пластмасові стеки для пластиліну, вони часто йдуть у наборі або продаються в канцелярських магазинах. Вибирайте плоскі лопаточки і ножики, вони працюють найефективніше.

Спеціальні засоби для видалення скотчу

Останнім часом на ринку з’явилося багато торгових марок, що пропонують спеціальні склади для чищення вікон від скотча, слідів наклейок, маркерів, ручок, липкого бруду, стійкого жиру і подібних забруднень. Вони різняться ціною – можна купити флакон від 50 до 500 грн. Форма випуску також пропонується в асортименті – аерозолі, спреї, рідини. Вибрати точно є з чого.

Таке видалення скотчу з вікна ґрунтується на використанні комбінації декількох активних хімічних речовин:

  • Аліфатичні вуглеводні мають лінійний ланцюг. Залежно від хімічної формули виявляють різну активність.
  • Ароматичні вуглеводні містять одне або більше бензольних кілець. Це розчинник для жирів, восків, гуми та смол.
  • ПАР або поверхнево-активні речовини “відривають” частинки бруду і жиру від поверхні, роблячи їх водорозчинними, що дає змогу їх легко змити.

Спеціальні засоби для видалення скотчу прицільно розроблені для розчинення клею, який використовується в липкій стрічці. Це робить їх більш ефективними, ніж вода або мило. Багато з них можна використовувати на різних поверхнях крім скла, таких як пластик, метал і дерево. Зазвичай інформація щодо застосування вказана на упаковці. Але все ж використовуйте подібні склади обережно, спочатку протестувавши на невеликій ділянці.

Вам не доведеться ламати голову, як очистити вікно від скотча. Просто нанесіть засіб на залишки клею, дайте йому подіяти кілька хвилин, а потім видаліть за допомогою ганчірки або губки.

Обов’язково ознайомтеся з інструкцією, перш ніж застосувати склад на вікні. Він може містити шкідливі для здоров’я або навколишнього середовища хімічні речовини. Суворо дотримуйтесь рекомендацій і працюйте в засобах індивідуального захисту!

Як прибрати липкі сліди з вікна за допомогою спеціальних приладів?

Суть у тому, що під дією високої температури клейка основа липкої стрічки розм’якшується і відстає від поверхні набагато легше. Ви можете використовувати:

  • Пароочисник (побутовий парогенератор) – це пристрій, який генерує пару під високим тиском. Гаряча пара розм’якшує клей, що дає змогу легко видалити його. Пароочисники є ефективними і безпечними для застосування на вікнах, а також інших поверхнях, таких як меблі, техніка.
  • Фен для волосся також можна використовувати для видалення скотчу з вікон. Однак цей метод менш ефективний, ніж використання пароочисника, оскільки фен не генерує таку ж гарячу пару. Слідкуйте, щоб струмінь нагрітого повітря не був весь час спрямований в одну точку. Це здатне спричинити руйнування скла через температурний шок, особливо в холодну пору року.
  • Будівельний фен – принцип той самий, просто у нього набагато вища температура і більш сфокусований потік.

Фен, особливо будівельний, не слід направляти на пластикову раму.

Правила обережності під час чищення вікон від скотчу

Перед застосуванням будь-якого засобу, навіть якщо це домашні способи видалення скотчу, протестуйте його на невеликій непомітній ділянці скла, щоб переконатися, що він не пошкодить поверхню.

Працюйте обережно, особливо під час використання лез або хімічних засобів, щоб не пошкодити скло або навколишні поверхні. Приховати механічні дефекти вкрай складно.

Видаляйте скотч своєчасно. Чим довше стрічка залишається на склі, тим складніше може бути видалення залишків клею.

Завжди використовуйте захисні рукавички та окуляри. Це вбереже вас від травм та інших неприємних сюрпризів. Під час роботи з хімічними речовинами буде корисним надіти респіратор і організувати наскрізне провітрювання приміщення.

Ці методи і поради допоможуть вам ефективно видалити залишки скотчу з поверхні скла, зберігши її чистою і неушкодженою. Трохи терпіння і зусиль дадуть змогу повернути поверхням первозданний вигляд. Також рекомендуємо одночасно провести обслуговування фурнітури, почистити і змастити ущільнювач. Якщо вам потрібна консультація або допомога досвідченого фахівця, звертайтеся в «Люкс Вікна».