Завдяки еластичності стрічка щільно прилягає до поверхонь, що стикаються, заповнюючи собою весь вільний простір. Вітер, атмосферні опади, пил і шум не здатні подолати цю перешкоду. Незважаючи на довговічність сучасних матеріалів, потрібна періодична заміна ущільнювача на вікнах. Його ресурс розрахований на 5-10 років експлуатації. Термін життя вікна буде значно довшим.

Як зрозуміти, що потрібна заміна ущільнювачів на вікнах?

Виявити проблеми із цим елементом конструкції досить легко. Вони відсутні перші кілька років експлуатації виробів і потім починають проявлятися з інтенсивністю, що збільшується. Це їхня характерна особливість. Ви помітите:

  • У приміщенні навіть при закритих вікнах шумно, а раніше вас це не турбувало.
  • З’явилися протяги, і регулювання фурнітури не здатне це усунути.
  • На рамі по периметру стулки, що відкривається, утворюється наліт з пилу, чого ви не помічали раніше. Він може бути неоднорідним.
  • Під час дощу на підвіконні залишаються калюжі.
  • Ви стали відчувати неприємні запахи з вулиці.
  • При відкритті або закриванні чутно скрипи, потрібно докласти більше зусиль, хоча раніше такого не спостерігалося.
  • На укосах з’явилася пліснява.
  • Кути склопакета покриваються конденсатом або навіть льодом.

Виявивши щось із цього списку, огляньте уважно стан ущільнювального контуру. Він розташований по периметру рами і рухомої секції у відповідь. Якщо на поверхні матеріалу з’явилися тріщини, на дотик він здається твердим і погано піддається при натисканні, потрібна заміна ущільнювача на пластикових вікнах.Щоб не займатися самостійною діагностикою, простіше викликати досвідченого майстра. Фахівці «Люкс вікна» не тільки визначать, в якому стані знаходиться контур ущільнювача, але й відрегулюють фурнітуру, підберуть відповідні матеріали для заміни і виконають інші необхідні роботи.

 

Які види ущільнювачів для пластикових вікон?

Якщо ви вирішили виконати заміну самостійно, вам знадобиться інформація про види ущільнювачів для вікон та їх характеристики.Важлива ремарка: кожен профіль адаптований на певний тип ущільнювальної стрічки. Якщо у вас стоять вікна WDS, вибирайте розхідник для цієї профільної системи. Rehau – аналогічно. Це гарантує, що сумісність буде повною. Для популярних торгових марок профілю проблем із пошуком не буде. Тому на заміну ущільнювача на вікнах ціна виявляється цілком прийнятною. Погодьтеся, це добрий аргумент замовляти вироби від перевірених брендів.Існують і універсальні модифікації, їх зазвичай вибирають, якщо марку профілю встановити неможливо. У цьому випадку слідкуйте, щоб новий виріб був такого ж розміру або трохи менший.

види ущільнювачів на вікна

Основна відмінність між ущільнювачами для вікон полягає у матеріалі, з якого вони виготовлені.

  • EPDM або синтетичний каучук – найбільш популярні вироби з дуже добрими експлуатаційними характеристиками. Їх легко впізнати за чорним кольором. Мають відмінну еластичність, стійкість до перепадів температур і ультрафіолету, мають тривалий ресурс. Все, що потрібно – регулярно їх змащувати. Використовуються у більшості якісних профілів.
  • Термопластичні еластомери (TPE) на основі ПВХ відрізняються світло-сірим або коричневим кольором. Якщо ви зустрічаєте упресований контур ущільнювача, то він буде зроблений з цього матеріалу. Через погану переносимість низьких температур в українському кліматі живе менше.
  • Силікон має високу механічну міцність, стійкість до агресивних середовищ і еластичність. Однак не набирає популярності через високу вартість.
  • Натуральна гума найменш популярна, оскільки сировина для її виготовлення обмежена. Але також показує добрі результати.

Тепер ви знаєте, як вибрати новий контур ущільнювача.

Як відбувається заміна ущільнювача на пластикових вікнах?

Для роботи вам знадобиться канцелярський ніж, ножиці, силіконовий клей та клейовий пістолет. Перший етап – видалення старої гумки. Акуратно підтягніть її ножем і без зайвих зусиль потягніть із паза. Після цього потрібно видалити залишки клейового складу, бруду та витерти місце встановлення нової стрічки насухо. Для хорошої герметизації слід підібрати довжину нового ущільнювача з невеликим запасом, щоб укласти його цільно, без зайвих стиків.Силіконовий клей необхідний фіксації нового ущільнювача в кутах. Саме туди він і наноситься, після чого до нього по черзі приклеюються початок і кінець нової гумки.Замість клею можна скористатися двосторонніми прокладками, що самоклеяться.Тепер настав час провести тест-драйв результату:

  • Кілька разів відкрийте та закрийте стулку. Вона має легко піддаватися на зусилля.
  • Тепер уважно обстежте контур. Після заміни ущільнювач не повинен зміщуватись.
  • Зверніть увагу, чи пішли причини, через які ви вирішили замінити ущільнювальну гумку на вікні.

На словах процедура виглядає просто. Однак, як і будь-яке завдання, вона вимагає навичок. Якщо вам потрібна заміна ущільнювача вікон, ціна в «Люкс вікна» буде розумною. При цьому ви отримаєте гарантований результат.