Це комплексний захід, здатний принести відчутну користь як мешканцям будинку, так і суспільству загалом. Тому сучасні технології вікон поступово поширюються на простори загального користування.

Якщо говорити загалом, то заміна вікон – це вигода для мешканців і держави загалом.

Підвищується енергоефективність комунального господарства

Коефіцієнт опору теплопередачі для старих вікон не перевищує 0,4 м2х°С/Вт. Конструкції мають щілини, мікротріщини та ущільнювачі, що повністю вичерпали свій ресурс. Це призводить до значних тепловтрат.

Замініть їх на енергоефективні вікна з багатокамерного профілю зі склопакетами і якісними ущільнювачами, які забезпечують рекомендований для України рівень опору теплопередачі близько 0,75 м2х°С/Вт. Це дає змогу істотно скоротити втрати тепла, а саме – на 1,2 Вт на кожен метр квадратний за перепаду температури між приміщенням і вулицею в 1 градус Цельсія.

Для нашого клімату такий перепад становить у середньому 20°С в опалювальний період. Разом отримуємо енергоефективність під час заміни вікон у 24 Вт на кожен квадрат світлопрозорих конструкцій.

За оцінкою житлових організацій, на всій території України є близько 5 млн м2 під’їзних вікон, які не були модернізовані. Середня тривалість опалювального періоду становить близько 4000 годин на рік. Якщо уявити, що було виконано тотальну заміну вікон у під’їздах на нові, отримаємо чисту економію в 480 млн кВт-год за рік. Це становить 413 тисяч Гкал тепла.

За вартості опалення для населення в 1539,5 грн за кожну гігакалорію, виходить майже 636 млн грн. Відчутна сума, чи не так?

Таким чином ми всі отримуємо не тільки поліпшення житлових умов, а й економію на опаленні.

Причому в кінцевому підсумку економить не держава, це вигода для мешканців. Зараз дедалі більше багатоквартирних будинків обладнуються лічильниками тепла, які вимірюють загальні втрати. Що менше тепла йде через під’їзд, то нижчий кожен окремий рахунок. А там, де немає лічильника, втрати закладаються в тариф.

Завдяки скороченню викидів СО2 поліпшується екологія

Виробництво і споживання енергії тісно пов’язане з викидами парникових газів, що впливають на зміну клімату. Зниження споживання енергії за рахунок енергоефективних вікон є одним із кроків до скорочення викидів CO2 і боротьби зі зміною клімату.

Основне джерело енергії для опалення – природний газ. Установки з вироблення тепла мають коефіцієнт корисної дії близько 0,9. Кожен кубічний метр газу віддає близько 8 ккал.

Таким чином, заміна вікон у під’їздах на базові енергоощадні конструкції дає змогу не спалювати понад 57 млн м3 газу. Спалювання 1000 м3 природного газу призводить до утворення 1,85 тонн вуглекислоти. Це означає, що понад 100 тисяч тонн СО2 не потрапить в атмосферу щороку.

І це були лише економічні та екологічні вигоди. Додайте до цього відчутне й очевидне поліпшення житлових умов, підвищення терміну служби несучих конструкцій, привабливіший вигляд зон загального користування.

Відома економія на опаленні дає змогу розрахувати окупність заміни вікон у під’їздах

Наразі середня вартість металопластикових вікон, призначених для під’їздів, у «Люкс Вікна» перебуває на рівні 650 грн за квадратний метр. Вартість заміни всіх вікон обійдеться в 3,25 млрд грн.

Чинна ціна газу на європейському ринку становить близько 7000 грн за 1000 м3. Тобто менше ніж за два роки буде зекономлено суму, яка покриє витрати на нове скління під’їздів.

Яка конфігурація вікон буде оптимальною для під’їзду?

Компанія «Люкс Вікна» рекомендує вибирати недорогі п’ятикамерні профільні системи українських виробників – WDS, Ekipazh. У компанії з двокамерними склопакетами вони забезпечать оптимальні експлуатаційні характеристики для під’їзду.

Якщо ви не хочете чекати своєї черги на поліпшення житлових умов, звертайтеся до фахівців нашої компанії. Ми запропонуємо оптимальні сучасні технології вікон для вашого випадку за найкращою ціною.