Однак у процесі експлуатації можуть виникати різні проблеми, попри те, що перевірені виробники справді якісно виготовляють кожну систему, яка постачається на реалізацію. Одна з них — пластикові вікна пітніють. Відбуватися це може з різних причин, у яких потрібно розібратися для грамотного розв’язання проблеми.

Будова ПВХ вікна

Перш ніж починати усувати проблему, пробуючи навмання всі способи, необхідно прояснити пристрій металопластикового вікна. Це допоможе точно визначити проблемні місця, усунути їх з найменшими ризиками повторної появи подібної ситуації, коли шибки несподівано пітніють.

запотіле пластикове вікно

Основні елементи віконної конструкції з ПВХ — це:

  • рама — вона являє собою каркас, що бере на себе основне навантаження, він встановлюється у віконний отвір, всередині закріплюються склопакет з усіма передбаченими елементами фурнітури;
  • стулки — у продажу є вікна ПВХ з поворотно-відкидними стулками, а також глухими, в кожному варіанті причини запітніння будуть дещо відрізнятися;
  • фурнітура — саме за допомогою різних елементів забезпечується велика кількість функцій вікна ПВХ (різні режими провітрювання, блокування);
  • склопакет — це конструкція, яка зібрана з декількох шарів скла, спеціальної фіксувальної рами, а також внутрішнього наповнення з аргонового газу.

Розуміння того, що є у пристрої металопластикового вікна, допоможе знайти корінь проблеми набагато швидше та безпечніше з точки зору збереження цілісності конструкції, як вона поставляється під час продажу.

Прибираємо конденсат на вікнах ПВХ

Розбиратися з тим, чому з’являється конденсат на металопластикових вікнах, краще від простого до складного. Основні причини такого явища:Підвищена вологість. Найчастіша причина, через яку на ПВХ вікнах з’являється конденсат, — це саме підвищена вологість. Таке явище може утворитися, коли на вулиці різко похолоднішало, а приміщення ще не

  • почало опалюватись. Правильним рішенням у такій ситуації буде нормалізація вологості у квартирі. Для цього потрібно скоригувати роботу опалювальних пристроїв, додатково можна використовувати спеціальні прилади, які регулюють рівень вологості у приміщеннях у межах заявлених норм.
  • Часте приготування їжі. Під час приготування різних страв часто утворюється пара. Вона і стає причиною підвищеної вологості, через що на вікнах ПВХ утворюється конденсат. Насправді запотівання вікон свідчить про наявність іншої проблеми — погана вентиляція у приміщенні. Тому найпростіший спосіб розв’язання такої проблеми — ставити металопластикові вікна на провітрювання під час готування. Однак можна й спантеличитися заміною вентиляційного обладнання, витяжки.
  • Сушіння білизни. Іноді після прання білизна сушиться не у ванній або на відкритому повітрі, а на балконі або навіть у житлових кімнатах. Внаслідок різкого підвищення вологості відбувається запотівання вікон ПВХ. Цю проблему не можна пускати на самоплив. Потрібно продумати інші способи сушіння білизни після прання, інакше далі проблема погіршиться появою плісняви, грибків на стінах.

При визначенні джерела проблеми не слід виключати й технічні моменти. Наприклад, якщо конденсат з’являється буквально відразу після встановлення нового металопластикового вікна, має сенс звернутися до підрядника з монтажу та притягнути його до відповідальності за неякісно виконані роботи. Найчастіше проблема у тому, що недобросовісно, з порушенням актуальної технології виконано монтажний шов. У результаті через зазори холодне повітря і вогкість проникають всередину приміщення, через що пластикові вікна потіють.

Якщо конденсат з’явився після тривалого терміну експлуатації, варто провести обслуговування системи. Можливі причини — це ущільнювач, що зносився і втратив свої властивості, перекіс стулки, через що порушується герметичність всієї системи.