Оздоблення балкону вагонкою своїми руками

Балкон – приміщення, яке схильне до серйозного впливу різних чинників навколишнього середовища: тут бувають перепади температур, підвищена вологість, опади і т.д. При виконанні ремонтних робіт тут рідко застосовують шпалери і інші оздоблювальні матеріали, характерні для звичайних житлових кімнат. Так, мало не найпопулярнішою є обшивка балкона вагонкою. Цей гарний матеріал з відмінними експлуатаційними властивостями вибирають в 8 з 10 випадків під час благоустрою на балконі.

Види вагонки

На балконах зазвичай застосовують як традиційну дерев’яну, так і пластикову вагонку. Від обраного матеріалу для обшивки залежать сумарні витрати, зовнішній вигляд стін і стелі, загальна довговічність і практичність. З точки зору монтажу обидва варіанти практично ідентичні: всі необхідні етапи однакові, процедура укладання досить проста і швидка.

Обшивка балкона дерев’яною вагонкою передбачає попередній вибір порід дерев, класів і типів. Тут багато що залежить від наявного бюджету, а також індивідуальних побажань. Найчастіше вибирають серед сосни, липи, осики і модрини. Соснова і липова вагонка максимально доступна за ціною, в тому числі і в силу простоти і легкості обробки цієї деревини. До сильних сторін цього матеріалу відноситься натуральність, привабливий зовнішній вигляд, особливий запах і мікроклімат на балконі. Мінус дерев’яної вагонки в її чутливості до надмірної вологості.

Обшивка балкона пластиковою вагонкою також досить популярна. Це вузькі панелі, зовні схожі на аналоги з дерева. Основний критерій вибору – підбір кольору і розміру, поділу на класи та типи в пластикових підвидах немає. До переваг пластикової вагонки відноситься максимально доступна вартість, стійкість до підвищеної вологості, елементарний догляд, майже безмежний вибір варіацій за кольором, фактурі, малюнку тощо Мінус – не натуральний походження.

Обшивка вагонкою балкона: основні етапи

Процес обшивки балкона вагонкою передбачає кілька послідовних процесів, які умовно можна розділити на підготовчий і основний. В ході підготовки потрібно:

  • визначитися з відповідною розкладкою вагонки;
  • виконати обрешітку – каркас на який фіксуються планки (панелі);
  • здійснити утеплення і пароізоляції, якщо ці етапи потрібні.

Щоб зробити обрешітку, потрібно нанести розмітку. Так, якщо вирішено виконати розкладку по вертикалі, дерев’яні бруски каркаса встановлюються горизонтально. І навпаки для горизонтальної і діагональної укладання обрешітку роблять вертикальної. Крок для каркаса 50-70 см з відступом від країв стін до 10 см. Після розмітки виконується нарізка брусків і їх фіксація за допомогою саморізів.

Всередину обрешітки можна укласти теплоізоляційний матеріал – мінеральну вату, пінопласт і т.д. Можливість утеплення – важливий плюс обшивки балкона вагонкою, ціна реалізації при цьому не надто збільшується. Зверху ізоляційного матеріалу рекомендується виконати настил паропроницаемой мембрани в один шар.

Основний етап – безпосередня обшивка балкону всередині вагонкою. В процесі нарізаються планки необхідної довжини. У першій панелі, яка укладається до стіни впритул зрізається шип. Сама планка фіксується до обрешітки. Можливі три способи кріплення:

  • на цвяхи, які прибиваються прямо або навскоси;
  • за допомогою кляммеров (акуратний і простий варіант, який є найпопулярнішим);
  • за рахунок наскрізної фіксації з заглушкою.

Система «шип-паз» прискорює процедуру монтажу, так що обшивка балкона вагонкою не потребує багато сил і часу.