Основні проблеми, які притаманні старим дерев’яним вікнам і відсутні у пластикових

Слід зазначити відразу – мова саме про стару столярку, яку встановлювали 20-50 років тому під час будівництва квартирних багатоповерхівок і приватних будинків. Сучасні вироби з дерев’яного профілю, оснащені інноваційною фурнітурою і якісними склопакетами, мають відмінні показники за всіма характеристиками. Їхній єдиний недолік – вкрай висока ціна, яка в 3-5 разів перевищує вартість аналогічного пластикового вікна.

Теплоізоляція та звукоізоляція дерев’яних рам з часом неминуче деградує

Технології тих часів не передбачали використання спеціальних просочень, які оберігають деревину від намокання і розвитку цвілевого грибка. З цієї причини під впливом перепадів температури і вологості матеріал багато разів за сезон розбухає і всихає. Через що:

  • Раму веде, вона змінює свою геометрію і деформується.
  • В одних місцях перетин стає меншим, ніж спочатку замислювалося конструкторами. В інших, навпаки, з’являються опуклості, що не дає змоги нормально відчиняти і зачиняти стулки.
  • Збільшуються щілини, які більше не виходить закрити ніякими ущільнювачами, хіба що намертво замазати шпаклівкою. Але тоді стулка не буде відкриватися на провітрювання.
  • Примітивна фурнітура з часом перестає функціонувати. Її просто клинить через зміщення пазів і замикаючих язичків один відносно одного.
  • Постійне просочування вологи всередину волокон призводить до їхнього фізичного руйнування під впливом морозу, коли кристалики замерзають і збільшуються в об’ємі. Деревина заражається грибком. У підсумку матеріал стає трухлявим і буквально розсипається.

Усе це в сукупності призводить до значного погіршення шумоізоляції і значних втрат тепла. Пластикові вироби ефективніші мінімум на 30%. З огляду на тарифи і постійну тенденцію до їх зростання, залишати старі конструкції стає економічно не раціонально. Кращим рішенням буде встановити нові пластикові вікна з енергозберігаючим склопакетом.

Старі дерев’яні вікна не забезпечують безпеку

Примітивна фурнітура абсолютно не стійка до злому. Розкрити такі конструкції – справа кількох хвилин. Особливі умільці примудряються безшумно витягти скло і спокійно проникнути в приміщення. Решітки, рольставні можуть поліпшити ситуацію, але не кардинально.

Безпека вікон з металопластикового профілю на порядки вища. Вона забезпечується різними технологіями:

  • Ви можете замовити протизламну фурнітуру. Грибоподібні цапфи надійно фіксуються у відповідних планках під час закриття вікна. Це перешкоджає можливості підчепити або змістити стулку інструментом. І таких точок замикання по периметру встановлюється від 4 до 8 штук.
  • Може використовуватися посилене армування профілю.
  • Деякі виробники профільних систем пропонують технологію вклеювання склопакета. Після цього його демонтаж неможливий.
  • Застосування загартованого скла або триплекс для зовнішньої сторони склопакета не дасть змоги так просто його розбити.

Ви отримуєте дуже високу безпеку вікон, виготовлених за сучасними технологіями.

Дерев’яні вікна потребують постійного догляду

Мінімум раз на кілька сезонів їх потрібно покривати свіжим шаром лакофарбових матеріалів. Іноді потрібне відновлення геометрії деталей рами, заміна зношених елементів, особливо часто страждають штапики.

Заміна вікон на пластикові або теплі алюмінієві конструкції дає змогу геть забути про подібні проблеми. Максимум – двічі на рік вимити поверхні і змастити фурнітуру, раз на кілька років запросити майстра для перевірки та регулювання.

Очищення пластику або алюмінію не є проблемою. Ви можете використовувати парогенератор, м’які мильні розчини. Бруд відходить дуже легко, без зусиль. Уже з’явилися хороші роботи для миття вікон, які позбавлять вас навіть цієї рутини.

Дерев’яні вікна швидко втрачають функціональність

Через неминучу деформацію рам стулки перестають нормально відчинятися і зачинятися. Під час сильних косих дощів вода затікає всередину приміщення, приводячи в непридатність оздоблення на стіні під вікном. На зиму їх неминуче доводиться закупорювати.

Фурнітура пластикових вікон дає змогу відчиняти їх повністю, на провітрювання або навіть мікропровітрювання в будь-яку пору року.

Що з довговічністю?

Пластикові вікна перемагають і тут. Їхній термін служби досягає 50 років. При цьому все залишається справним і працездатним.

Дерево проживе 15-20 років, це за умови ретельного регулярного догляду. І навіть протягом цього часу у вас будуть проблеми з поганим закриванням, продуванням та іншими “сюрпризами”.

За що ж фанати так сильно люблять дерево, що відмовляються встановлювати хороші й теплі пластикові вікна?

Тут можна виділити кілька чинників:

  • Дерев’яні вікна за рахунок природних неминучих мікрощілин ніколи не будуть настільки герметичними, як пластикові або алюмінієві конструкції. Вони “дихають”, тобто забезпечують приплив свіжого повітря, навіть якщо повністю закриті. Але сучасні вентиляційні технології пропонують ефективне вирішення цієї проблеми. Ви можете встановити компактний рекуператор повітря, який забезпечуватиме повітрообмін, а також подбає про підігрів холодних потоків, які входять, завдяки тому, що тепло відбирається у повітряних мас, що відводяться. Також існують дешевші системи – провітрювачі.
  • Дерево – екологічний матеріал. Але саме виробництво дерев’яних вікон може завдавати шкоди навколишньому середовищу. Для обробки використовуються токсичні барвники. ПВХ з його величезним терміном служби і можливістю переробки за викидами СО2 в процесі виготовлення, повної експлуатації та утилізації не поступається дереву. А якщо ви шукаєте найбільш дружнє до довкілля рішення – вибирайте алюміній.
  • У дерев’яних вікон особлива естетика. Білий пластик багатьом здається дешевим сурогатом. До того ж завдяки фарбуванню дерево легше адаптувати до оновленого дизайну інтер’єру. Але ж пластикові вікна бувають не тільки білими. Ламінація в співдружності з тонуванням у масі дають змогу отримати дуже точну імітацію різних поверхонь, зокрема дерев’яних. Конструкцію також можна виготовити практично будь-яку – з арками, палітурками. Пластикове вікно буде виділятися хіба що тим, що воно більш акуратне і має чіткі лінії.

Сучасні металопластикові вікна – це не просто данина моді, а раціональне рішення, що забезпечує комфорт, тепло і затишок у вашому домі на довгі роки.

Коли міняти дерев’яне вікно на пластикове?

Варто зазначити, що не всі дерев’яні конструкції потрібно міняти. Якщо ваші вікна з якісної деревини, були правильно встановлені, за ними регулярно доглядають, то вони можуть прослужити ще багато років.

У деяких випадках допомагає реконструкція. Вона включає:

  • Видалення старих шарів фарби, лаку або іншого покриття за допомогою шліфування, хімічних засобів або термічної обробки.
  • Заміну або відновлення пошкоджених частин віконної рами і стулок. Для усунення гнилі використовують спеціальні склади і шпаклівки для дерева. У разі значних пошкоджень можна вставити нові дерев’яні елементи.
  • Далі йде шліфування, обробка антисептиками для захисту від грибка і комах і ґрунтування.
  • Фарбування або покриття лаком захистить дерево від впливу вологи та ультрафіолетового випромінювання.
  • Також змінюються зношені ущільнювачі та пошкоджене скло.

Однак слід розуміти, що вартість відновлювальних робіт дешевша за встановлення вікна із пластику всього на 20-30% залежно від стартового стану конструкції. Ви все одно не отримаєте комфорт сучасної фурнітури і хороших склопакетів, вони не стануть на рами старої конфігурації. Таким чином можна продовжити термін життя старого вікна максимум на 10 років.

Які пластикові вікна вибрати на заміну?

Компанія “Люкс Вікна” здатна виготовити будь-яку конструкцію – від простих рішень для скління типових багатоповерхівок до складних проектів для історичних будівель. Наш фахівець допоможе підібрати оптимальну комплектацію в рамках закладеного бюджету:

  • тип профільної системи – ми працюємо з лінійками різних виробників;
  • склопакети – вони виготовляються на власному підприємстві “Люкс вікна”;
  • конфігурацію рами;
  • спосіб відкривання стулок – стандартний поворотно-відкидний механізм або теплий слайдер;
  • інші опції – ламінація, протизламна фурнітура, посилені москітні сітки “антікошка”, блокатори від дітей тощо.

Обирайте виробника пластикових вікон, якому можна довіряти.