Вплив кутових вікон на архітектурне рішення багатогранний:

  • Панорамний вид дарує неповторне відчуття простору, адже кутові вікна відкривають огляд відразу на дві сторони, наповнюючи приміщення великою кількістю природного світла.
  • Візуально стіни начебто розчиняються, розширюючи межі приміщення, роблячи його більш просторим і повітряним.
  • Завдяки особливості кутових вікон будівля набуває неповторного, сучасного вигляду. Такий фасад стає яскравим акцентом його екстер’єру.
  • Різноманітність форм і конструкцій дає змогу підібрати кутові вікна для будь-якого архітектурного стилю, від мінімалізму до хай-тека.

Це не просто модний тренд, а принципово нове архітектурне рішення, що змінює наше сприйняття простору і світла.

Сучасні архітектори пропонують найрізноманітніші сфери застосування кутових вікон

Спроби створити кутові віконні прорізи здійснювалися ще за часів середньовіччя. Однак тільки сучасні технології дозволили довести конструкцію до повітряної досконалості. Міцний і функціональний профіль перетворює кутові вікна на частину абсолютно різних об’єктів:

  • В архітектурі приватних заміських будинків і багатоквартирних житлових комплексів за їхньою допомогою оформляють просторі вітальні, наповнені світлом кабінети та спальні із запаморочливим краєвидом за вікном.
  • Якщо ви мріяли про зимовий сад, завдяки унікальній особливості кутових вікон направляти світло одночасно з різних боків ви створите для своїх улюбленців ідеальні умови.
  • Кутові вікна можуть бути частиною еркерної конструкції, що виступає за межі фасаду. Прекрасне рішення для їдальні або вітальні.
  • Це просто ідеальний вибір для веранд, терас і альтанок.

У сучасній архітектурі ви знайдете безліч прикладів віртуозного використання кутових вікон:

  • Ле Корбюзьє у своїй Villa Savoye використовував кутові вікна для створення відчуття легкості для першого поверху. Ці вікна забезпечували панорамні краєвиди й давали змогу проникати більшій кількості світла в інтер’єр, незважаючи на наявність тераси, що оперізує.
  • Turning Torso в Мальме, Швеція, – це хмарочос, де кутові вікна підкреслюють його закручувану форму і забезпечують унікальні краєвиди з кожного поверху.
  • У знаменитому 30 St Mary Axe (The Gherkin), Лондон, Великобританія, кутові вікна використовуються для поліпшення природного освітлення і вентиляції, а також для створення візуально цікавого фасаду.

За останні кілька років з екзотики кутові вікна перетворилися на сильний і популярний акцент, доступний навіть для більш бюджетних проєктів. Вони активно використовуються в приватному, комерційному будівництві, для оформлення навчальних і спортивних закладів. Обмежень просто не існує.

Перш ніж зважитися на такий екстравагантний експеримент, вам слід вивчити всі переваги і недоліки кутових вікон

Крім високотехнологічної естетики, ви отримуєте інтенсивну соляризацію приміщення. Природне освітлення внаслідок орієнтації на різні сторони світу буде доступним набагато довше. Це економія на електриці.

Будинки з кутовими вікнами часто сприймаються як більш привабливі, що може підвищити їхню ринкову вартість і популярність в очах покупців або орендарів.

Природне освітлення і краєвиди на навколишню природу або міські пейзажі позитивно впливають на настрій і загальне самопочуття мешканців.

Але є у цього архітектурного рішення і свої специфічні недоліки:

  • Кутові вікна вимагають складних інженерних рішень і якісного монтажу. Помилки під час встановлення можуть призвести до втрат тепла і потрапляння атмосферної вологи всередину приміщення, що знижує ефективність теплоізоляції, може спричинити пошкодження внутрішнього оздоблення. Довіряйте такі проєкти перевіреним командам, наприклад, “Люкс Вікна”.
  • За рахунок великих скляних поверхонь такі вікна можуть збільшувати витрати на опалення взимку і кондиціонування влітку, навіть якщо використовуються дуже теплі склопакети.
  • За кутовими вікнами складно доглядати, особливо якщо вони розташовані на верхніх поверхах.
  • Великі скляні поверхні вразливіші до механічних пошкоджень, наприклад, від граду або ударів. Потрібно вибирати дорожчу комплектацію на основі триплекс або загартованого скла.
  • При орієнтації на сонячний бік обов’язково слід передбачити захист від надлишків сонця – спеціальне мультифункціональне скло, тканинні ролети тощо. І так, традиційні карнизи також будуть більш складними і дорогими.

А найголовніший мінус кутових вікон – значно вища ціна порівняно зі звичайними лінійними конструкціями аналогічної площі та комплектації.

Рекомендації щодо вибору та встановлення кутових вікон від експертів “Люкс Вікна”

На етапі замовлення важливо передбачити всі можливі експлуатаційні моменти. Гарантований варіант не помилитися – запросити фахівця “Люкс Вікна”. Він допоможе підібрати оптимальну комплектацію як за функціональністю, так і за ціною:

  • Ми виготовляємо рами для кутових вікон як із пластику, так і з алюмінію. При чому можлива реалізація стику перпендикулярних секцій через спеціальний з’єднувач або безрамним способом.
  • Власне виробництво склопакетів дає змогу запропонувати якісні конструкції з чудовими характеристиками енергоефективності, захисту від перегріву та надлишків ультрафіолету.
  • Сучасні вікна рідко бувають глухими. Ми порадимо зручну систему відкривання, яка забезпечить комфортне та безпечне провітрювання в будь-яку пору року.
  • Звичайно ж, використовується якісна фурнітура провідних виробників.
  • Професійний монтаж йде в комплекті.

Якщо потрібні тканинні ролети, жалюзі або інші варіанти оформлення вікон, “Люкс Вікна” – експерт і в цьому питанні.

Кутові вікна – це потужний інструмент в арсеналі архітекторів і дизайнерів. Ми зробимо його технічно бездоганним.