Регулювання пластикових дверей самостійно

На працездатність пластикових дверей скаржаться нечасто. Але подібні нарікання можуть виникати через брак (тоді проявляються майже відразу) або ж є наслідком зносу (з’являються з часом). В останньому випадку потрібна регулювання пластикових дверей. Її можна довірити професіоналам нашої компанії або ж виконати своїми силами. Про те, як регулювати пластикові двері правильно, ми і розповімо в цьому матеріалі.

Коли потрібне регулювання пластикових дверей?

До типових дефектів, які вирішуються налаштуванням фурнітури, відноситься наступне:

  • дверне полотно чіпляється за поріг або інші частини рами;
  • для закривання потрібно прикладати підвищені зусилля;
  • в місці притвору є протяг (продування);
  • дверна ручка повертається туго або навпаки розбовталася.
регулювання пластикових дверей

Регулювання пластикових дверей: попередня підготовка

До того, як відрегулювати металопластикові двері, переконайтеся, що у вас є близько 20-30 хвилин часу і необхідний інструмент, а саме шестигранний ключ на 4 мм (іноді потрібно шестигранник на 3 мм, ще може знадобитися плоска викрутка або плоскогубці).

Основні маніпуляції будуть стосуватися:

  • цапф (втулок, розташованих на торці, вони заходять за відповідні планки і разом забезпечують замикання дверей);
  • петель (шарнірних елементів, які забезпечують відкривання / закривання полотна). До речі, регулювання пластикових дверей з трьома петлями кардинально не відрізняється від ситуації з двома, оскільки зазвичай всі маніпуляції виконуються з верхньої та нижньої петлевий групою

Перед тим, як регулювати пластикові двері, потрібно перевірити стан ущільнювальних гумок. Якщо вони пошкоджені, а механізми працюють нормально, то потрібно міняти ущільнювачі. Коли справа все ж у фурнітурі, то при роботі з петлями потрібно зняти декоративні накладки, які відкриють доступ до регулювальним гвинтів. Після цього і виконується саме регулювання балконних дверей або іншої дверної конструкції на базі ПВХ-профілю.

петлі

Дверне полотно чіпляється за поріжок: що робити?

Подібний дефект характерний для великих (широких) дверей. Найчастіше зустрічається в ситуаціях, коли в них встановлений важкий 2-камерний склопакет. Через підвищених навантажень, додаткових впливів (наприклад, пустощів дітей) або просто в силу часу полотно провисає і чіпляється за поріжок.

Щоб підняти двері, потрібно налаштувати нижню петлю. Алгоритм дій такий:

  • в верхній паз вставляється шестигранник (після зняття заглушки);
  • для підняття полотна потрібно виконати обертання за годинниковою стрілкою;
  • обороти ключа проти стрілки годинника опустять конструкцію.

Але якщо має місце нерівномірний провисання, тобто перекіс з затиранням виник в одному з кутів полотна, то регулювання пластикових дверей буде відрізнятися:

  • маніпуляції проводяться з двома петлями;
  • викрутка вставляється не в верхній, а в бічні пази;
  • поворотом вправо дверне полотно зміщується ближче до петлі, а вліво – від неї (віддаляється від петлевий групи).

Результат правильного налаштування – зовнішній контур двері стає паралельним внутрішньої дверної коробки.

петлі

Якщо перекіс занадто серйозний, то потрібно встановлювати підкладки під склопакет. Таку регулювання балконних дверей рекомендуємо довірити професіоналам з досвідом, так як якщо допустити помилки при розподілі навантажень, то скло може лопнути.

Двері зачіпає край рами або закривається нещільно: як усунути?

Це інший вид перекосу. Він частіше виникає, якщо раніше вже виконувалися якісь настройки. Для усунення проблеми потрібно змістити полотно по горизонталі: наблизити його до петель. Причому потрібно уникнути нерівномірного зсуву.

Як регулювати пластикові двері в цьому випадку:

  • налаштовувати треба верхню і нижню петлі;
  • дверне полотно спершу потрібно відкрити, що забезпечує повний доступ до фурнітурним елементів;
  • послідовно виконуються обертання регулювальних гвинтів двох петель. Щоб підтягнути двері ближче до петельной групі потрібно обертати ключ вправо;
  • в ідеалі потрібно домогтися рівновіддаленою позиції полотна, але припинити регулювання можна і тоді, коли просто вдалося прибрати затирання.
петлі

Усуваємо продування

Протяг свідчить про порушення герметичності – поганому приляганні дверного полотна до рами. Перевірити притиск можна за допомогою аркуша паперу: якщо він випадає при закритих дверях, то потрібні регулювання.
 
Маніпуляції проводяться з цапфами на торці дверного полотна. Для посилення притиску все їх потрібно злегка (на кілька мм) повернути за годинниковою стрілкою, а для ослаблення – проти.

Усуваємо продування

Типові проблеми з ручкою

Дверна ручка з часом може розхитатися. Для вирішення питання треба підтягнути гвинти, спершу повернувши пластикову заглушку на рукоятці. Якщо ж ручка навпаки повертається сильно туго, то рекомендується виконати очистку вікна і змастити петлі. Якщо ці заходи не допомагають, радимо звернутися до фахівців.

ручка