Чому вигідно ставити енергоефективні вікна?

У будь-якому приміщенні завжди є певний відсоток тепловтрат. Він розраховується на підставі певних даних:

  • матеріал стін;
  • кількість віконних отворів;
  • кількість дверних отворів;
  • геометрія будівлі;
  • площа приміщення;
  • поверх розташування приміщення.

Більшість повітря, звичайно, йде з приміщення саме через вікна. Тому в літню спеку витрачається велика кількість електричної енергії, яка потрібна для роботи кліматичної техніки, взимку — витрачаються інші ресурси для забезпечення опалення. У будь-якому випадку досягти оптимально комфортних умов можна навіть зі зниженням регулярних витрат на оплату комунальних послуг. Для цього і призначені енергозберігаючі вікна, ціна яких повністю виправдана якісним результатом.

Профілі та фурнітура

Енергозберігаючі вікна мають специфічну будову. Перша перешкода від проникнення гарячого чи холодного повітря всередину приміщення та витік тепла з нього надвір — це саме профіль. Тому вікна енергозберігаючі повинні мати гарну ширину профілю. Має значення і кількість камер.

Оптимальна конструкція, яку мають популярні теплозберігаючі вікна, складається з наступних елементів:

  • товщина рами зі стулкою — від 70 до 86 мм, при яких можуть також використовуватися ширші енергозберігаючі склопакети з параметрами 40-53 мм;
  • кількість повітряних камер — 5 або 6.

Має значення рівень герметизації, що забезпечується щільністю прилягання стулки до рами. Для цього застосовуються спеціальні ущільнювачі із сучасних матеріалів, а також функціональна фурнітура по всьому периметру конструкції. Щодо фурнітури, яка встановлюється в енергозберігаючі вікна, важливо, щоб вона була не лише надійною та якісною. Необхідно регулярно приділяти увагу сезонам для її правильного регулювання. Тільки так можна розраховувати на довгостроковий результат та тривалу експлуатацію вікон.

Склопакет

Саме на енергозберігаючий склопакет припадає більша частина площі всієї конструкції. І саме через цю частину і йдуть найбільші втрати. Щоб отримати оптимальний результат енергоефективності, сучасні виробники впроваджують такі технічні рішення, коли виготовляють склопакет енергозберігаючий:

  • збільшення кількості камер — оптимальним на сьогодні є двокамерний енергозберігаючий склопакет, оскільки в такому виробі є два незалежні теплоізоляційні шари та збільшується сумарна товщина повітряного прошарку всередині системи;
  • використання спеціального скла — low-e або i-скло, на поверхню якого нанесено покриття з іонів олова або срібла, внаслідок чого тепло від сонячних променів відбивається від поверхні вікна і виключає швидке нагрівання повітря всередині приміщення в літню спеку;
  • встановлення мультифункціонального скла — на такий склопакет енергозберігаючий ціна буде вищою, оскільки він забезпечує захист від втрат тепла зсередини приміщення взимку та проникнення тепла всередину влітку;
  • використання спеціального газу замість висушеного повітря всередині камер як наповнювача — найчастіше до сучасних енергозберігаючих склопакетів закачується аргон, який забезпечує вищий рівень теплоізоляції, ніж звичайне повітря.

Звичайно, має значення товщина самого скла, крок між шарами скла в склопакеті. Усі ці нюанси безпосередньо впливають на те, якою буде остаточна ціна на двокамерний енергозберігаючий склопакет.

Чи можна перевірити якість склопакета?

Зрозуміти, наскільки якісні теплозберігаючі вікна планується використовувати для скління, не так просто. Однак кілька простих способів перевірки все ж таки є:

  • Піднесіть до скла запальничку або свічку з вогнем. Подивіться на поверхню скла — якщо колір відрізняється, швидше за все, енергозберігаюче напилення в системі є.
  • Використовуйте спеціальний пристрій, який дозволяє визначити наявність металевих елементів на поверхні скла.

Щоб не переживати з приводу якості, необхідно просто вибрати справді надійного та перевіреного постачальника, який дає реальні гарантії на енергозберігаючі вікна та на монтажні роботи.

Монтаж відповідно до вимог ДСТУ

Навіть якщо обрано дуже якісні мультифункціональні енергозберігаючі склопакети, всі фінансові вкладення зведуться до нуля щодо досягнення енергоефективності, якщо непрофесійно або з порушенням технології виконано монтаж. При недбалій установці пластикового вікна фахівці можуть залишити зазори, щілини, недостатньо надійно зафіксувати конструкцію в отворі, що в результаті неминуче призведе до підвищення тепловтрат через монтажний шов.

Найбільш якісною сьогодні вважається технологія тришарового шва. Саме така структура і передбачається згідно з нормами ДСТУ:

  • зовнішній шар — установлення паропроникних та гідроізоляційних матеріалів із супердифузної стрічки, ПСУС;
  • середній — виконує функцію теплозбереження, що досягається при використанні монтажної піни певної густини;
  • внутрішній — монтаж пароізоляційної стрічки з внутрішньої сторони віконної системи, щоб унеможливити проникнення всередину води та вологи від природних опадів.

Ще один нюанс у досягненні енергоефективності — додаткове утеплення укосів.

Звичайно, за такої технології монтажу на енергозберігаючі склопакети ціна буде вищою. Однак внаслідок економії постійних витрат на електроенергію та інші ресурси, необхідні для кондиціювання повітря в приміщеннях та його обігріву, у довгостроковій перспективі буде отримано відмінний результат рентабельності.

Енергоефективні вікна: переваги та недоліки

Підбиваючи підсумки, проаналізуємо на енергозберігаючі вікна відгуки та позначимо найбільш вагомі плюси та мінуси купівлі та встановлення такого скління.

Плюси:

  • суттєве зниження тепловтрат у холодну пору року;
  • зниження перегріву повітря всередині приміщень у літню спеку;
  • фінансова економія на опаленні та кондиціювання.

Мінуси:

  • висока ціна.

Підтримуючи сучасні тренди економії ресурсів та оптимізації облаштування будівель та приміщень різного призначення, однозначно має сенс встановлювати енергозберігаючі вікна, навіть з урахуванням того, що ціна їх вища за традиційні системи. Усі витрати окупаються в короткий період, а якщо використовуються й інші способи розв’язання проблеми енергоефективності, то й експлуатація приміщення буде максимально практичною та комфортною у будь-яку пору року.