Склопакети і все, що потрібно про них знати

Склопакет є одним з найважливіших комплектуючих пластикового вікна. Він виконує основну енергозберігаючу функцію завдяки герметичності. Склопакет наповнюють очищеним повітрям, що сприяє утворенню між склом очищеного від пилу газу. Саме це допомагає пластикового вікна зберігати тепло в квартирі. Якщо ж, з якоїсь причини, склопакет розгерметизується, він перестане виконувати свою функцію. Варто зазначити, що збереження тепла безпосередньо залежить від кількості камер. Давайте розглянемо найпоширеніші пропозиції.

Однокамерний склопакет

Однокамерні склопакети складаються з двох стекол. Їх ставлять на фіксованій відстані, а проміжок між ними заповнюють повітрям. Стандартне відстань, яку пропонують виробники 12 мм або 16 мм. Може відрізнятися також товщина самого скла. Зустрічаються скла від 4 мм до 6 мм

Двокамерний склопакет

Такі склопакети відрізняються поліпшеною енергозберігаючою функцією за рахунок трьох стекол. Він буде товщим, відповідно і пропускати холод буде менше. Двокамерні склопакети іноді вибирають для зниження рівня шуму, так як вони справляються з цим завданням краще однокамерних.

У двокамерних склопакетах використовують менші дистанції між стеклами. Вони можуть скоротитися до 6 мм. Щоб вікно повноцінно виконувало функцію шумоізоляції між стеклами роблять різну відстань.

Трикамерний склопакет

Такий склопакет зустрічається вкрай рідко, зазвичай вибирають в холодних регіонах або при необхідності повної шумоізоляції приміщення. Він складається з чотирьох стекол.

Трикамерний склопакет безсумнівно виконує покладені на нього зобов’язання, проте має ряд істотних недоліків. По-перше, вікно виявляється занадто важким. По-друге, такий значний набір стекол пропускає мало світла, що впливає на освітлення кімнати.

Багато виробників воліють не робити такі вікна із-за частих проблем з їх експлуатацією, тому такий продукт, як правило, досить дорого коштує.

Згідно зі статистикою, в житлових будинках і квартирах найчастіше встановлюють і однокамерні двокамерні склопакети з-за їх невисокої ціни і хороших показників тепло і шумоізоляції.

Крім кількості стекол, використовуваних в склопакеті, на його функції та якості впливає тип скла. Розрізняють кілька основних типів.

Енергозберігаюче скло

Скло оснащене спеціальним покриттям. Завдяки цьому покриттю значно поліпшується енергозберігаюча функція стелопакета. Існує два види покриття – м’яке і тверде. Найчастіше зустрічається тверде, яке не вимагає спеціального обладнання. З м’яким важче. Воно володіє кращими теплозберігаючими властивостями, однак не стійко до вологи. Зазначимо, що покриття не впливає на прозорість скла.

Загартоване скло

Скло виготовляють шляхом додаткової термообробки. Воно значно міцніше своїх колег. Такі скла використовують, якщо є необхідність підвищеної безпеки.

Триплекс

Це багатошарове скло, яке ламінують і розташовують усередині полімерну плівку з смолою. Такі скла безпечні, тому що при руйнуванні не розпадаються на осколки, а залишаються в проміжному шарі. Також триплекс краще за всіх справляється зі звукоізоляцією.

Нещодавно на ринку виробників пластикових вікон з’явилася інформація про нових інноваційних склопакетах, які значно відрізняються від своїх попередників. У компаніях відзначають, що нові склопакети здатні 50% підвищити захист від сонячного світла. Влітку ця функція виявиться дуже корисною, так як ультрафіолетові промені будуть менше впливати на вас. Основною перевагою нових склопакетів є зменшення тепловтрат. Дослідження показали, що цей показник покращився на 170%. Так рекордно підняти показники вдалося після впровадження у виробництво теплозберігаючого скла. Таке скло здатне відображати теплову енергію всередину приміщення і не пропускати її назовні.

Нові склопакети замість звичайного очищеного повітря заповнюють інертним газом аргоном. Газ має меншу теплопровідність, тому підвищує теплоізоляцію.

Відрізняється і складання нових склопакетів. Для цього використовують абсолютно нову методику.

Варто підкреслити, що саме по собі виробництво склопакетів не дуже складний процес, тому хороші вікна можуть випускати навіть невеликі підприємства. Не завжди варто покладатися на іменитих виробників і переплачувати за бренд. Для вибору оптимального хорошого пластикового вікна необхідно запам’ятати кілька рекомендацій. По-перше, ніколи не купуйте занадто маленькі або дуже великі склопакети. З великими вікнами існує ризик деформації взимку, так як об’єм повітря в склопакеті значно зменшується. А маленький склопакет може не впоратися з холодами з-за невеликого об’єму повітря в порожнинах.